Avsnitt 19 av Med målet i sikte: Ända in i märgen med Annika Taesler
Äntligen nytt år. Och med ett nytt år kommer givetvis den nya säsongen av podcasten Med målet i sikte. Inbjuden till premiäravsnittet är Annika Taesler. Annika är journalist, författare, föreläsare och mamma. För 17 år sedan kastades hennes liv omkull när hon vaknade upp totalförlamad som följd av en ridolycka.
Aftonbladet beskriver Annikas resa från ”att ha varit en alldeles vanlig 24-åring där det mesta tett sig självklart och enkelt, till att bli en person, vars liv inget alls längre går att ta för givet. Som ändå tränar upp alla förmågor som går att träna upp, som utvecklar sitt nätverk, satsar på en helt ny karriär, gifter sig. Blir mamma.”
Hennes målfokus är tydligt. Hur hittar man en ny identitet samtidigt som du fortsätter vara samma person som tidigare när du råkat ut för det som är mångas värsta mardröm?
Annika vet svaret, och delar i Med målet i sikte öppensinnat med sig av sin berättelse om hur det är att från en dag till en annan helt vara beroende av andra människor för att överleva. Om att aldrig få vara ensam och, det största av allt, rätten att få ha ett värdigt liv.
Att slå sig blodig för det värsta man vet
En vinterdag 2003 var då Annika bröt nacken. Hon är sedan dess förlamad från halsen och ner och i behov av personlig assistens dygnets alla timmar.
– Största chocken och omställningen var att alltid ha personlig assistens i livet. Det faktum att jag inte överlever utan en annan människa, säger Annika i Med målet i sikte.
De senaste åren har debatten gällande assistens i Sverige varit högt upp på såväl den politiska som mediala agendan. Den lag, LSS (Lagen om stöd och service), är ständigt omdebatterad och har de senaste åren resulterat i en förändrad situation för många som lever med assistens.
– Det är så paradoxalt det här med hur vi kämpar för vår assistens. Jag behöver det till 100% men vill absolut inte ha det. Vi krigar och slår oss blodiga för det värsta som finns i våra liv, samtidigt som man älskar sina assistenter. Känslan kring just personlig assistens är så paradoxal, säger Annika.
Årets mest tankeväckande bok
2016 utkom Annika med självbiografin Ända in i märgen. Boken är hennes berättelse om kampen att förlika sig med sitt öde, om att ta makten över en kropp som helt slutat lyda och om att kunna gifta sig och skaffa barn. Boken har beskrivits som en av årets mest tankeväckande böcker.
Inställningen att det mesta går att genomföra, om så på ett annat sätt, är genomgående i Annikas liv. Hon har en masterexamen i journalistik och arbetar idag som föreläsare och med frågor som rör individsrätt och minoritetsfrågor.
Finns där poddar finns
Lyssna och inspireras idag av Annikas berättelse. Men hör även att Lisa nästan uppfyllt det mål hon satte upp innan jul – att bestiga Kilimanjaro – och att Charlotte även hon är på god väg att påbörja sin coachutbildning.
Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!