i * Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 20 av Med målet i sikte: Ta kontrollen över din hjärna. Anna Tebelius Bodin ger dig tipsen

Det tjugonde avsnittet i ordningen, andra avsnittet av säsong två och redan den 17 februari 2020. Tiden går fort när man har roligt, och det har Lisa och Charlotte med veckans gäst – Anna Tebelius Bodin. Anna är specialist på den mänskliga hjärnan och har en examen från Harvard, är författare och föreläsare. Hon gästar Med målet i sikte och ger oss bland annat sina bästa minnestips, slår hål på myter om hur hjärnan fungerar och mycket mer!

Varför är det för vissa människor viktigt att aldrig ha tråkigt och varför mår människan fysiologiskt bättre när vi hjälper andra?

En som har ägnat sitt liv åt ämnet hjärnan är Anna. Genom sitt intresse för den mänskliga hjärnan har hon grottat ner sig i sådant som för många är svårt och oförståeligt

Anna beskriver sig själv som en pedagogisk nörd på hjärnans funktioner och brinner för att göra vetenskapen tillgänglig. Något hon gör genom att vara ute och föreläsa om ämnet. Under hennes år som expert har hon även skrivit flertalet uppskattade böcker och artiklar som handlar effektivare inlärning.

– Jag vill göra människan medveten om hur hjärnan fungerar, det är otroligt hur lite vi faktiskt vet och hur mycket myter som finns, säger Anna.

Myten kring hjärnan är för många stor. I avsnittet delar Anna med sig av sin kunskap om vad exempelvis vår stenåldershjärna egentligen är skapad för.

– Den största myten om hjärnan är ju att den skulle följa med i förändringar som sker. Men så är det inte. Hjärnan bryr sig inte om digitalisering. Vi har ju fötts med likadana hjärnor i 40.000 år. Det är exempelvis fysiologiskt att du inte vill ge dig ut och träna när du ligger hemma i soffan eftersom att hjärnan inte är hotad då. Den ser ingen anledning till att få upp pulsen. När vi levde på savannen var det för att vi skulle överleva, men så är det ju inte idag, säger Anna.

Anna lyfter i Med målet i sikte upp myter om hjärnan till ett förståeligt plan och exemplifierar med händelser tagna från det verkliga livet. Hon beskriver hur signalsubstanser är det som avgör hur vi mår, om att människan aldrig är färdiglärd och att ingen människa faktiskt kan tänka två tankar samtidigt.

Finns där poddar finns

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »