i * Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 21 av Med målet i sikte: Om teckenspråk som styrka och att våga anställa någon som inte är som du

Veckans avsnitt av podcasten Med målet i sikte gästas av Nordens första döva nämndeman, Isabel Engwall. Men också av hotelldirektören på Quality hotell Winn, Carina Svedin. Carina berättar om hur de arbetar för att göra sitt hotell till Sveriges mest tillgängliga samt hur de anställda får utbildningar i bemötande flera gånger under ett år. I avsnittet, som även sänds filmat, pratas det om bemötande, rädslor, fördomar och mycket mer. För visst kan en rullstolsburen jobba som servitör och en döv jobba på en pub i England.

Det är ett speciellt avsnitt av Med målet i sikte. Det är fokus på bemötande och med i studion sitter inte bara veckans gäster utan även två teckentolkar. Avsnittet sänds inte heller enbart i sin vanliga poddform. Det är även den första teckentolkade podcasten.

– Det är imponerande att ni kör teckentolkad podcast. När mycket bygger på ljud i samhället hänger ju inte vi med, säger avsnittets första gäst Isabel, som är döv och har svenskt teckenspråk som sitt modersmål.

Godkändes som språk 1981

Isabel tar med lyssnarna in i sin värld där vi får veta hur det är att inte höra. Hon beskriver sig som en samhällsaktivist som brinner för att kunna påverka i viktiga frågor såsom teckenspråket.

Det pratas om bemötande, fördomar, myter och teckenspråkets historia. Det faktum att det svenska teckenspråket godkändes som ett eget språk så sent som 1981 och att många fortfarande tror att det endast finns ett teckenspråk i hela världen.

I Sverige använder idag drygt 30,000 personer teckenspråk. Trots det finns det enligt Isabel fortfarande mycket okunskap om dövhet, hörselnedsättningar och teckenspråk.

– Bemöt en person som pratar teckenspråk precis på samma sätt som du skulle göra med en hörande och talande person. Skriv lappar, peka. Jag har ju aldrig haft problem med hörande kollegor utan är öppen med hur de kan kommunicera med mig. Lösningar går att hitta. Det är inte farligt att anställa en döv person. Folk är bara rädda och om fler fick lära sig teckenspråk skulle många fördomar försvinna, säger Isabel.

I början av året blev Isabel Nordens första döva nämndeman. Hon har tidigare jobbat på SVT, på en pub i England, som försäljare och mycket mer. Nämndemannaskapet är ett viktigt uppdrag i rättsväsendet där man tillsammans med domaren och andra nämndemän dömer olika rättsfall.

Trots att det i lagen står att det inte ska föreligga några hinder har reaktionerna på att en döv person nu är nämndeman i Tingsrätten inte låtit vänta på sig.

– En tidigare ordförande i Advokatsamfundet ansåg att en döv nämndeman inte är rätt och att det inte är säkert med tolk. Men det handlar ju om hörselnormen och att man tror att hörseln ligger i hjärnan, säger Isabel.

Sveriges mest tillgängliga hotell

En person som även lägger stor vikt vid bemötande- och tillgänglighetsfrågor är avsnittets andra gäst, Carina Svedin.

Carina är hotelldirektör på Quality hotell Winn. Hotellet arbetar ständigt mot målet att bli Sveriges mest tillgängliga hotell. Genom en lista, som i skrivande stund nått 124 punkter, visar de vilka åtgärder de gjort och ständigt gör för att alla både ska vara och känna sig välkomna.

– Hos oss ska alla känna sig väntade. Man ska inte tänka på att det är tillgängligt genom att det är särlösningar som är gjorda. En buffé behöver exempelvis inte byggas i hög höjd. Bygg den lägre så att alla kan ta del av den, säger Carina.

Det är inte bara för gästerna som det är anpassat för. På hotellet jobbar det exempelvis en döv vaktmästare, en rullstolsburen servitör, en person med Downs syndrom och många fler med funktionsvariatoner.

– Vi hittar olika sätt att kommunicera. Med vår vaktmästare skriver vi lappar, använder appar samt att vi har lärt oss en del teckenspråk för att kommunicera. Det är ju rädslorna som gör att man tror att det är krångligare än vad det är. Man måste ju bara våga, säger Carina.

Utmana dina fördomar genom att lyssna eller titta på podcastens tjugoförsta avsnitt. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp, men även i filmad form.

Translate »