i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 22 av Med målet i sikte: Livslångt lärande och nya möjligheter? SYV guidar dig!

Avsnitt 22 av Med målet i sikte gästas av studie- och yrkesvägledaren (SYV) Madeleine Simmefalk. Madeleine jobbar som SYV på Iris i Vällingby och guidar varje dag folk i yrkes- och utbildningsdjungeln. Som arbetssökande eller student är det mycket att hålla ordning på. Då kan det vara skönt att få bolla idéer och frågor med någon som har full koll. Och det har Madeleine!

Vad ska du bli när du blir stor?

Den frågan har nog alla både fått och ställt någon gång. Idag är utbudet av utbildningar enormt. Något som såklart är positivt. Men det kan även ge upphov till stress, frågor och funderingar för den som inte vet varken vad eller hur den vill studera.

Madeleine Simmefalk arbetar som studie- och yrkesvägledare på Iris. Ett yrke som hon sökte sig till som en följd av att hon själv hade svårt att bestämma sig vad hon ville göra. Efter ett besök hos studie- och yrkesvägledaren på den utbildning hon bestämt sig för att hoppa av kom hon på det. Hon vill ju vägleda andra i deras beslut över vad deras framtid ska innehålla. Hon skulle ju bli en sådan hon själv behövde!

Mängder av utbildningsformer

Det finns idag en mängd olika studieformer. Hur vet man vad som är vad och vad som skiljer studieformerna åt? Och vad för typ av utbildning bör man gå för en säkrare väg till jobb?

– Yrkeshögskoleutbildningar är en eftergymnasial utbildning där de utbildningar som startas är baserade på vilket behov som råder på arbetsmarknaden. För den som inte har gymnasiekompetens finns också möjlighet att söka till en YH-utbildning via reell kompetens, vilket är praktisk erfarenhet inom området. För den som vill läsa in gymnasiet eller läsa upp betyg har vi komvux. Sedan såklart universitets- och högskoleutbildningar där utbudet inte är baserat på arbetsmarknadens behov men också andra utbildningsformer givetvis, säger Madeleine.

På Iris ges möjligheten att få träffa en SYV i många av uppdragen. Studie- och yrkesvägledaren finns där för att vägleda dig kring alla möjligheter som finns.

– En SYV säger aldrig vad en person ska bli. Den vägleder i utbudet och stöttar i processen. Som individ behöver man få självkännedom. Vem man är, vad man tycker om, vad man vill och vad som finns utifrån det, säger Madeleine.

Jobba och studera utomlands

Eftersom att vi lever i en rörlig värld med hela världen framför fötterna är både studie- och jobbutbudet enormt. Hur fungerar det exempelvis om du har betyg från ett annat land, kan dessa användas eller är en ny utbildning enda lösningen?

– Det går att validera sin utbildning från en annat land och se vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Då är det bra att ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare om du är osäker på hur du går tillväga. Både om du vill validera utländska betyg i Sverige eller om du vill studera utomlands, säger Madeleine.

Madeleine tipsar även om hur du kan öka dina chanser på arbetsmarknaden.

– Att kompetens- och personutveckla sig är viktigt. Genom små utbildningar som ofta är gratis kommer man långt, säger Madeleine.

Går du i tankar av att börja studera? Madeleine har samlat viktiga länkar:

Är du nyfiken på vilka yrken som väntas öka på arbetsmarknaden och vilka som är på nedgång? Lyssna då på veckans inspirerande avsnitt av Med målet i sikte!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »