i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 36 av Med målet i sikte: Mi Ridell – det här säger ditt kroppsspråk, till dig och din omgivning!

Mi Ridell är veckans gäst i Med målet i sikte. Hon är skådespelaren som började sin karriär på operan för att idag även titulera sig som en väl anlitad kroppsspråksexpert. I avsnittet pratas det kroppsspråk. Hur kommer det sig att kroppen aldrig ljuger? Kan man se om en person talar sanning eller ej och på vilket sätt är polisens infiltratörer riktigt bra skådespelare? Missa inte!

Mi Ridell är expert på retorik och kroppsspråk och delar i avsnittet med sig av sina bästa tips på ämnet. Hur kan vi exempelvis påverka vårt mående genom sättet vi sitter, vilka rörelser gör oss tryggare på arbetsintervjun och vilka är de viktigaste kroppsfällorna att undvika?

Men vad är egentligen kroppsspråk och vad säger det om en person?

– Förenklat är kroppsspråket allt som inte är en människas verbala kommunikation. Alltså det som säger något om dig som inte är det talade ordet, säger Mi Ridell i Med målet i sikte.

Och det är ju mycket mer än det talade ordet som avslöjar något om en person. Faktum är att studier visar det talade ordet står för en mindre del i en konversation jämfört med vad det vi uttrycker oss icke-verbalt gör. Vad man säger är alltså sekundärt, om allt runt personen förmedlar något annat.

– Allt säger något om dig. Att bara prata om kroppsspråket är att snäva till det. Det handlar exempelvis om vilken bil du har, om du valt att inte ha bil eller hur ditt hem ser ut. Av detta skapas en bild av dig som person, vilket ju också föder fördomar hos andra. Om vi möter någon för första gången utgår vi först från vad vi ser och tolkar in det. Sitter personen i rullstol ser många det före det att man ser människan i den, säger Mi.

Mi berättar också i Med målet i sikte att sättet man rör sig på är starkt kopplat till kroppens biokemi. Det vill säga att våra rörelser fysiskt påverkar hur vi uppfattas.

– Genom att göra så kallade ”power poses”, så som att sträcka upp armarna i luften, ökar testosteronet i kroppen och man upplevs som säkrare. Kurar man däremot ihop sig tror vår stenåldershjärna att vi skyddar våra vitala organ. Därför får vi istället ett ökat påslag av kortisol vilket gör att du upplevs som mindre säker, säger Mi.

Finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om hur din kropp talar fast du är tyst, om varför fötterna är den delen på kroppen som avslöjar mest om dig och hur vår stenåldershjärna är det som avgör om du blir nervös eller ej? Missa då inte att lyssna på veckans avsnitt av Med målet i sikte!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »