Avsnitt 4 av Med målet i sikte: Robotar, innovationer och rättvis rekrytering
Avsnitt nummer fyra av podcasten Med målet i sikte gästas av Åsa Edman Källströmer, VD TNG Group och Evalena Habel, projektledare för rekryteringsverktyget jobbra.se. För Med målet i sikte berättar de om hur man med hjälp av digitala verktyg och robotar möjliggör en fördomsfri och rättvis rekryteringsprocess.
Hur rekryterar företag personer utan att omedvetet låta sina egna fördomar spela in? Är skrivna CV:n och personliga brev verkligen nödvändiga i en rekryteringsprocess och hur ska människorna längst ifrån arbetsmarknaden ta sig in på den utan ett långt CV?
I veckans avsnitt av Med målet i sikte hör vi Åsa Edman Källströmer prata om den intervjurobot som ska bidra till fördomsfri rekrytering. Vi hör även Evalena Habel berätta om det verktyg som ska matcha arbetsgivare och arbetssökande utifrån mångfald och inkludering.
Omedvetna fördomar
– På TNG Group arbetar vi med fördomsfri rekrytering. Däremot besitter människan många omedvetna fördomar. Och i beslutsfattanden används dessa fördomar oavsett om man vill det eller inte. Hur får vi bort generaliseringar i en rekryteringsprocess? säger Åsa Edman Källströmer.
TNG Group, ett auktoriserat rekryterings- och bemanningsföretag och specialister inom fördomsfri och kompetensbaserad rekrytering, är först i världen med att arbeta fram en robot som ska göra de första stegen i rekryteringsprocessen. Roboten, som heter Tengai, ska ställa kompetensbaserade frågor. Tengai tar bara hänsyn till vad kandidaten säger. Inte hur den ser ut, vad den har för kön, ålder eller annat som inte är relevant förbedömningen
– Ofta handlar det om att man gillar personen vilket inte är grund för ett beslut. Vi vill hitta de som liknar oss själva. Det är naturligt. Men idag måste vi ta in olikheter och se bortom det uppenbara, som vi säger i vår vision på TNG. Studier visar att det är då både innovation och bättre resultat skapas. En robot känner inte av känslor, vilket gör att den i första steget av rekryteringen inte lägger värderingar i sådant som inte är relevant för tjänsten, fortsätter Åsa.
Rekryteringsprocess på dina villkor
Evalena Habels brinnande intresse för tillgänglighets- och deltaktighetsfrågor födde idén till jobbra.se. Rekryteringsverktyget jobbra.se möjliggör en CV-lös rekryteringsprocess utan personliga brev. Istället kan kandidaterna söka en ledig tjänst genom det format de själva önskar.
– Arbetsgivaren formulerar frågor som sökanden svarar på med det format den vill, det kan vara via video, text, ljudfil eller flera av dem. 2018 stod drygt 350.000 människor utanför arbetsmarknaden. En stor del av denna grupp är personer med funktionsvariationer eller som har varit arbetssökande under längre tid eller där svenskan inte är modersmålet. Jobbannonser som kräver texttunga CV:n och personliga brev passar inte alltid denna grupp. Deras förmågor och styrkor kanske bättre kan beskrivas genom andra sätt såsom exempelvis video. I jobbra.se finns just den flexibiliteten säger Evalena Habel.
– Min vision är att ingen i Sverige ska stå utanför arbetsmarknaden, alla har rätt till egen försörjning, fortsätter Evalena. Jobbra.se är ett rekryteringsverktyg som är framtaget utifrån att det behövs fler vägar in på arbetsmarknaden, avslutar hon.
Missa inte att lyssna på avsnitt 4 av Med målet i sikte! Du hittar den som vanligt via Simplecast, Itunes, Spotify och din podcastapp!