i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 64 av Med målet i sikte: Förebilder som motivation med Beatrice Clarke

I avsnitt 64 av Med Målet i Sikte pratar vi om förebilder som motivation och hur viktiga de kan vara när vi ska nå våra mål. Vi gästas av Beatrice Clarke som berättar om hur en person kom att bli avgörande för hennes fortsatta väg i livet.

Beatrice Clarke växte upp söder om Stockholm under tuffa förhållanden. Som barn och tonåring kände hon sig vilsen, ensam och övergiven. Hon saknade vuxna förebilder som kunde se henne och tillgodose hennes behov. Beatrice fick svårt att hänga med i skolan vilket påverkade hennes närvaro och resultat i skolan negativt.

– Om man inte har vuxna som visar vägen så blir man väldigt ensam i sitt agerande, säger Beatrice.

Men så i högstadiet fick Beatrice en ny idrottslärare, Kenta. Han uppmärksammade henne, stöttade henne och kunde se hennes potential.

– Jag vet så tydligt att det var när jag gick i åttan som förändringen kom. Då fick jag en bra, vuxen förebild som såg mig, säger hon.

Beatrice fortsätter att beskriva vilken positiv inverkan det fick på henne och hennes skolgång och betonar vikten av att ha förebilder.

– Förebilder förändrar världen i smått och i stort. Och jag tror att det är jätteviktigt att ha förebilder. Det är jätteviktigt att ha människor som motiverar en och som ser och bekräftar en, någon som visar vägen i livet. Och att man får vara i ett positivt sammanhang, säger Beatrice.

Hon berättar vidare hur hennes förebild har fortsatt vara en inspiration för henne i vuxen ålder.

– Alla de ledaregenskaper som Kenta hade, de har jag tagit med mig i mitt arbetsliv och även i mitt privata liv. Så det har varit så avgörande för hur jag har valt att leva mitt liv, säger Beatrice.

I dag jobbar Beatrice, sedan många år, som socialpedagog med sociala hållbarhetsfrågor och värdegrundsfrågor och är själv en förebild för många unga.

Finns där poddar finns

Men vad innebär det då att vara en god förebild? Var kan man hitta bra förebilder? Vilka forum kan man söka till om man själv vill vara någons förebild? I veckans avsnitt av Med målet i sikte diskuterar vi dessa frågor och ger tips. Missa inte!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »