i * Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 70 av –
Med målet i sikte:
Om identitet och att
kunna uttrycka sig i
ett nytt land med
Marlen Eskander

I avsnitt 70 av Med målet i sikte får du lyssna till Marlen Eskander, som gästar Charlotte och Lisa. Marlen berättar bland annat om att hitta sig själv som nyanländ i Sverige, om läsningens kraft för alla i samhället, att finna en identitet genom kulturen och mycket, mycket mer.

Marlen Eskander är grundare och verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet i Södertälje och driver idag det kulturfrämjande arbetet med syftet att stärka demokratin och öka integrationen i samhället. Hon är utbildad socialantropolog och i hennes arbete kämpar hon för att människor ska få känna av kraften i att lära uttrycka sig på många olika sätt.

– Fler ska lära sig mer är ett motto jag brukar använda mig av. Ibland kommer det en mamma och ett barn till våra träffar och nästa dag har hon dragit med sig halva grannskapet, säger Marlen.

Vägen till att vara en förgrundsgestalt

Men vägen till att vara en förgrundsgestalt i ett nyligen prisbelönt institut, har varit långt ifrån rak. Marlen kom till Sverige som 14-åring med sin familj och lämnade därmed Syrien bakom sig. Även om hon varit med om mycket jobbigt under resans gång, var faktiskt den första tiden i Sverige den allra värsta i hennes liv.

– Att komma till ett land man inte valt och samtidigt klippa bandet med alla vänner och släktingar jag hade i mitt hemland var jobbigt i sig. Men det blev ännu ett trauma att sedan ha känslan att inte kunna något, att inte förstå och att väljas bort på grund av att man inte kan språket i en väldigt känslig ålder. Det var jobbigt, säger Marlen.

Marlen berättar i podden kring sin första tid i en mindre ort utanför Örebro, där hon tidigt förstod att språket är nyckeln till det egna välmåendet och till att komma in i det nya samhället. Hon kan komma ihåg den fysiska och mentala låsningen när språket inte bar, och även ensamheten i att inte längre kunna tala sitt språk, som ju ingen annan förstod.

En hybrid identitet

Marlen sökte ett tag efter gymnasiet till beteendevetarprogrammet. När hon inte kom in där fick hon lov att välja sitt andraval: socialantropologi. Vad? Ja, den frågan ställde sig Marlen också först, då hon inte visste vad det innebar. På utbildningen lärde sig sedan Marlen att människan är en social och kulturell varelse som interagerar, inkluderar och agerar i sociala sammanhang. Numera bor hon i Södertälje och det var i denna stad som idén föddes att grunda Läsfrämjarinstitutet. Där under träffarna för allmänheten, används en metod som kallas fyrdimensionell läsning. Förutom en bra bok och en berättarröst, så är det minst lika viktigt med improvisationsteater och medskapande.

– I Sverige är enspråkigheten normen, vilket innebär att alla som bryter eller har något annat språk, känner sig lite udda. Så när nu någon får gå upp på scen och läsa eller räkna på andra sätt, eller med andra språk, så blir de jättestolta. Nyanlända kommer med ett enormt språkligt kapital, de behöver bara omvandla det till svenskvaluta, säger Marlen.

Träffarna är dels för barn i Södertälje och Järva, dels för äldre långtidsarbetslösa, som vill utveckla sitt språk. Läsfrämjarinstitutet prisades förra året med Bokmässans bildningspris och ser bara ut att fortsätta växa. Men med en viktig detalj, enligt Marlen:

– Lika mycket energi som vi lägger på att växa, måste vi också bottna och nå fram till den målgrupp vi ställs inför.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lyssna mer på Marlens gripande historia om flytten till Sverige och att hitta en identitet? Varför behöver fler läsa? Vad svarade Marlen när hennes gymnasielärare bad henne vara med i den ”vanliga” svenskagruppen? Lyssna då på avsnitt 70 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via SimplecastSpotifyItunes och i din podcastapp!

Translate »