Avsnitt 81 av Med målet i sikte: Guiden till ditt karriärbyte – Vår SYV ger svaren
I avsnitt 81 av Med målet i sikte gästas Charlotte och Lisa av studie- och yrkesvägledaren och omställningsexperten Maria Lindfors som guidar dig genom framtidsyrken, utbildningsformer, omställningsreformen samt hur du ska göra för att hitta din bästa väg framåt och möjligen göra ett karriärbyte.
Karriärbyte med Maria Lindfors
Maria Lindfors, studie och yrkesvägledare med lång erfarenhet från omställning och karriärvägledning, som nu arbetar med omställning på Iris beskriver läget på arbetsmarknaden.
– Det händer mycket just nu, ”det livslånga lärandet” står i fokus och nya yrken tillkommer. Idag byter vi jobb eller gör ett karriärbyte oftare än vad man gjorde tidigare och samtidigt ökar kraven vad gäller utbildning i befintliga yrken på arbetsmarknaden säger Maria.
Hon beskriver det rika och flexibla utbildningssystemet som gör det lättare än någonsin att få tillgång till utbildning oavsett var man bor någonstans. Hon tar också upp det nya omställningsstudiestödet som möjliggör vidareutbildning eller en spårändring mitt i arbetslivet. Hon går igenom vad som krävs, hur man ansöker och vart man kan hitta all nödvändig information.
– Omställningsstudiestödet är ett komplext studiestöd att söka men det är generöst, du kan få stöd med upp till 80% av lönen berättar Maria.
Att hitta sin riktning
Syftet med omställningsstudiestödet är att vi, mitt i arbetslivet, ska kunna stärka vår kompetens så att den matchar mot arbetsmarknadens behov. Men hur ska jag då veta vad jag vill studera, vilken utbildning jag ska jag satsa på och vilken utbildningsform som passar mig?
Maria beskriver olika vägeldningsteorier och metoder hon använder i sitt arbete med karriärplanering och vägledning av personer. Hon berättar;
– En modell som jag använder handlar om att du tittar inåt, utåt och framåt. Vad har jag med mig, vad är mina talanger, hur är jag som person, vad är min drivkraft? Och utåt, vad fungerar praktiskt, vilka omständigheter och möjligheter finns just här tex vad gäller geografi, familj eller behovet på arbetsmarknaden. När du pusslar ihop de här två delarna, inåt och utåt, får du en riktning framåt.
Ett annat sätt att få vägledning är olika digitala verktyg och tester. Charlotte nämner Yrkeskompassen på arbetsförmedlingen.se, ett annat exempel är framtid.se.
Olika utbildningsformer
Omskolning är ett alternativ för att stärka sin position på arbetsmarknaden. Ett annat, lika viktigt alternativ, är att vässa sin kompetens.
– Utbildningsmöjligheterna är många idag, flera är gratis och det finns möjlighet till olika typer av stöd. Det finns flera sätt att bygga på sin kunskap och kompetens säger Maria.
Hon går igenom skillnaden mellan olika typer av studiestöd, mellan Reguljär utbildning, Yrkesinriktade program och Yrkeshögskola, Folkhögskola, Universitet och Högskolor. Hon berättar också om MOOC – massiv open online courses – korta kurser online i olika ämnen, en möjlighet att prova på ett visst ämne eller område.
Framtidsyrken inför ditt karriärbyte
Avslutningsvis besvarar Maria Lisas fråga om vilka yrken och utbildningar som är ”säkra kort” framåt, hon radar upp exempel på yrken som har stora behov av kompetens framåt. Hon ger också tips på hur du kan gå tillväga för att ta reda på hur behovet ser ut just där du bor eller av just det yrket du är intresserad av. Hon tipsar också om hur du kan få hjälp med vägledning och stöd framåt att hitta rätt.
Med målet i sikte – finns där poddar finns
Vill du veta mer om framtidsyrken, få tips och råd om studier och hur du ska hitta ditt ikigai? Missa inte avsnitt 81 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!
Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet?
Det finns ytterligare 80 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se
Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!
Viktiga länkar
För komvux (vuxenutbildning), läs mer på din hemkommuns hemsida.
Studentum.se – 8000 utbildningar inom olika utbildningstyper och kategorier.
Allastudier.se– information om över 30 000 utbildningar och 1000 skolor
Folkhogskola.se – Sök bland alla kurser på Sveriges 156 folkhögskolor
Yrkeshogskolan.se Information om program, kurser och andra utbildningsalternativ
Lista över universitet, högskolor och lärosäten
Yrken och framtid på arbetsformedlingen.se
Viktiga datum
Universitet och högskola: Ansökningsperiod 15 mars- 17 april
Högskoleprovet 25 mars, öppet för ansökan
Yrkeshögskola: Se respektive utbildning/utbildningsanordnare. Sista ansökningsdag är i april-maj, restplatser fram till studiestart
Ansökan till komvux: Se din hemkommuns hemsida. Ansökan var 5-8e vecka.
Folkhögskola: Se respektive folkhögskola. Sista ansökningsdag är i april-maj, restplatser fram till studiestart, sommarkurser se resp folkhögskola
1 april deadline för omställningsstudiestöd