Arbetsanpassning gav bättre resultat och arbetsglädjen åter
En lyckad arbetsanpassning som tack vare god samverkan med arbetsgivaren gav bättre resultat.
Lena Palm arbetar som arbetsterapeut på Iris i Värnamo. Hon jobbar bland annat med att göra arbetsanpassningar för personer som behöver andra förutsättningar att utföra sitt arbete. Lena berättar här om en lyckad arbetsanpassning som tack vare god samverkan med arbetsgivaren gav både bättre resultat, nöjdare kunder och arbetsglädjen åter för medarbetaren.
Lena Palm är religionshistorikern som omskolade sig till arbetsterapeut för 14 år sedan och som de senaste 3 åren har jobbat med arbetsplatsinriktad rehabilitering på Iris. På frågan om vad en arbetsanpassning är svarar Lena;
– Om en anställd behöver hjälp att återgå i arbete efter en längre tids sjukskrivning eller har en funktionsvariation och behöver stöd för att klara arbetssituationen kan jag som arbetsterapeut komma in och stötta i det arbetet.
Direktsamverkan med arbetsgivaren ger bra förutsättningar
Hon berättar att hon nyligen avslutat ett uppdrag för arbetsgivaren Funktionsrätt i Jönköping, där en medarbetare som arbetar som lokalvårdare behövde hjälp med struktur, att finna rutiner för städning samt att gå igenom ergonomi. Det var arbetsgivaren som tog kontakt med Lena och de hade en bra dialog från start om syftet med anpassningen.
– Det var en fördel att syftet var klart innan jag besökte medarbetaren. Det blev tydligt för kvinnan att insatsen var för hennes skull och ett väldigt bra utgångsläge för mitt arbete som arbetsterapeut, säger Lena.
Bakgrunden till anpassningen var att det hade kommit klagomål på städningen av kontorsrum. Detta skapade stress hos kvinnan som var mån om att det skulle blir korrekt och att städningen höll god kvalitet.
Uppdraget för Lena blev att observera, göra interventioner och att ha uppföljande samtal med lokalvårdaren och arbetsgivaren. Hon utformade tjänsten tillsammans med arbetsgivaren och Lenas roll bestod av coaching, hitta nya sätt för medarbetaren att röra kroppen på och att beställa bättre ergonomiska material, som till exempel en mopp och en sprayflaska.
Arbetsglädjen kom tillbaka med arbetsanpassning
Anpassningarna som gjordes hade en mycket positiv inverkan på medarbetaren, som på grund av funktionsvariation upplevt uppdraget som rörigt.
Klagomålen upphörde, stressen försvann och arbetsglädjen kom tillbaka. Tack vare anpassningarna med bättre struktur och ett mer ergonomiskt arbetssätt insåg medarbetaren att hon kunde utföra arbetsuppgifterna. På köpet minskade ryggproblematik och antalet sjukdagar tack vare detta.
– Kvinnan fick en liten nytändning i och med att jag var där för henne, coachade och att vi tillsammans hittade lösningar längs vägen. Kvinnan tyckte att det var väldigt spännande, vilket gav ny energi och arbetslust, säger Lena.
Arbetsanpassning istället för avslut
När man tror att ett avslut är den enda lösningen på problemet så kan en anpassning vara ett alternativ som kan leda till att en person klarar av arbetssituationen igen.
– Det är glädjande när man får uppleva att en anpassning kan bidra till att en medarbetare med egen kraft kan klara sina arbetsuppgifter igen säger Lena.
Hon önskar att fler chefer vågade ta kontakt när en arbetssituation inte fungerar och att de tänker på vad som kan göras för att förbättra för den anställde istället, så att hen kan få vara kvar.
– Det blir win win för alla. Och genom att direktsamverka med arbetsgivaren får man ett bättre resultat, för att man märker hur mycket bättre det blir, avslutar Lena.
Visste du att ni kan få stöd från Försäkringskassan?
Om en anställd behöver hjälp att återgå i arbete efter en längre tids sjukskrivning eller har en funktionsvariation och har behov av stöd för att klara arbetssituationen, kan du som arbetsgivare ansöka om bidrag från Försäkringskassan.
Iris är godkända av Försäkringskassan som anordnare av arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd.
För att veta mer om hur Iris kan stötta er med arbetsanpassningar, ber vi er att kontakta Anna Tallwe, ansvarig för omställning och arbetslivsinriktad rehabilitering.
Relaterade länkar
Iris erbjudanden i urval
- Arbetsanpassning
Anpassning av arbetsuppgifter och arbetsplatsen när medarbetare behöver nya förutsättningar att utföra sitt arbete. - Stresshantering – Föreläsning eller workshop om stress
Höjer de anställdas förmåga att känna igen tidiga tecken på stress samt få medarbetare att bli medskapare av en förebyggande kultur på arbetsplatsen. - Rehabiliteringsplan
Rehabiliteringsmöte och rehabplan för snabbare återgång till arbete vid sjukskrivning.