Boosta karriären med Iris Matchning – jobbcoachen tipsar!
Förutsättningar och behov kan vara olika, men med rätt stöd blir det lekande lätt att söka jobb. Frida Bridh, jobbcoach på Iris, berättar att det är ett privilegium att få använda sin kompetens till att hjälpa människor. – Vi har svart bälte i bemötande, säger hon.
Iris har lång erfarenhet av att handleda arbetssökande mot deras nya jobb. Frida Bridh är jobbcoach på Iris Matchning och vittnar om konceptet som ett välfungerande recept för den som vill förbättra sina framtidsutsikter. Frida är utbildad socialpedagog med inriktning mot samtalsteknik. I sitt yrke ser hon det som ett privilegium att använda den kompetensen till att hjälpa människor att växa. Något av det bästa hon vet är när hennes deltagare går från att inte veta vad de ska ta sig till vad gäller arbetslivet, till att på kort tid förändra karriären.
– I möte med stöd och matchningsdeltagarna börjar jag alltid med att först låta dem berätta om hur arbetslivet och livet sett ut. Senare hjälps vi åt att bryta ned mål och delmål. En del behöver bara lite stöttning, andra mycket mer, berättar hon.
Då allas behov av stöd i jobbsökandet är olika, börjar Frida och hennes jobbcoachkollegor på Iris alltid med att identifiera deltagarnas nuvarande situation och deras framtida mål. Genom att beskriva personliga egenskaper och individuella behov, kan jobbcoachen snabbare hjälpa deltagarna att komma vidare i sitt arbetssökande. Det hon märker är att det ofta kan vara annat i livet som blockerar vilket går ut över arbetslivet.
– Det är när deltagarna vågat ta kliv som dem förut inte testat, som jag har sett de största förändringarna ske. Det kan vara skönt att höra att det är okej att backa bandet, och hitta alternativa vägar, säger hon.
Frida tycker det är värt att nämna att Iris matchningstjänst, Stöd och matchning, under många år fått höga betyg i Arbetsförmedlingens deltagarundersökning vad gäller jobbcoachning. Vilket hon berättar kommer av lång och gedigen erfarenhet av arbetsmarknaden.
– Vi vill behålla vårt svarta bälte i bemötande, som vi trots goda betyg från deltagare ändå har som mål att förbättra ytterligare. Det är för att vi verkligen aktivt vill lyssna in våra deltagare, och strävar efter att så många som möjligt ska lyckas gå vidare till jobb eller studier, fortsätter hon.
Iris stöd och matchningstjänst är till för alla arbetssökande som har behov av vägledning eller som vill bolla tankar och idéer om framtiden. Dock är det alltid Arbetsförmedlingen som bedömer om stöd och matchning är rätt tjänst för dig. Det är även bra att känna till att du, beroende av ditt behov av stöd, kan efterfråga programmet redan när du från början skriver in dig som arbetssökande.
– Det kan vara så att man ibland har låst sig fast i en viss uppfattning eller synsätt som inte alls behöver stämma överens med verkligheten. Då är det bra att ha en jobbcoach att bolla idéer med, vilket är något som arbetssökande helt gratis kan erbjudas, säger hon.
Då det tar tid med beslutshandläggning, är det viktigt att redan från början ge Arbetsförmedlingen korrekt information om ditt exakta behov av stöd. Stöd och matchning är nämligen indelad i fyra olika nivåer. Vilken nivå som passar dig bäst, är något som beslutas av Arbetsförmedlingen i samförstånd med dig som arbetssökande som ska ta del av stöd och matchningstjänsten.
– Det bästa är att ta hjälp av en handläggare på Arbetsförmedlingen för att stödet ska hamna på rätt nivå från början, det kan de jättebra, säger Frida Bridh.
Läs mer om Iris matchningstjänst Rusta och matcha.
Övriga tips:
- När man söker stöd är det viktigt att berätta för jobbcoachen/handledaren om eventuella svårigheter som gör arbetslivet svårt. Var inte rädd för att vara ärlig. Det är enklare att ge dig stöd om du vågar berätta om hur ditt arbetsliv sett ut och om det inte fungerat, vad det är exakt som gjorde att det uppstod problem.
- Våga ställ krav på handledaren och säg ifrån om det inte fungerar. Det kan göra det enklare att få sitt behov mött. Dock ska du vara redo på att även kunna ta ansvar för ditt eget sökande efter framtida möjligheter.