i * Magasinet, Iris YH

Därför ska du utbilda dig till vätgasingenjör

Vill du arbeta i hjärtat av den gröna omställningen och ha stora chanser att göra karriär i en framtidsbransch? I så fall är den nya utbildningen till vätgasingenjör något för dig.

– Man får vara med och göra skillnad på riktigt i någonting som kommer att förändra samhället i grunden, säger Oscar Hamréus, HR-chef på PowerCell Group.

Utbilda dig till vätgasingenjör i kampen mot klimathotet

Kampen mot klimathotet innebär stora satsningar på att ersätta fossila bränslen inom industri-, energi- och transportsektorn – och det skapar många gröna jobb i Sverige. I omställningen av samhällets energianvändning spelar vätgas en nyckelroll. Vätgas fungerar som en energibärare som gör det möjligt att byta ut fossila bränslen.

Som vätgasingenjör har du möjlighet att arbeta med banbrytande projekt inom exempelvis transportsektorn och aktivt bidra i arbetet mot en fossilfri värld. I höst startar Iris Yrkeshögskola utbildningen Vätgasingenjör för att möta branschens rekryteringsbehov.

– Går man den här utbildningen har man möjlighet att få ett jobb i hjärtat av den gröna omställningen. Vätgasen kommer att vara det som gör en omställning möjlig, säger Christoffer Carlsson, VD på företaget H&O Development som specialiserat sig på förnyelsebar energi.

Efterfrågan på utbildade ingenjörer som kan arbeta med vätgas är stor. Röster från branschen betonar att det kommer att finnas gott om jobb för den som väljer att utbilda sig till yrket.

“Det händer jättemycket i hela världen på det här området just nu. Så det finns även en möjlighet till internationell karriär.”

– Det finns ett omfattande intresse från väldigt många aktörer. I dagsläget har vi en relativt liten kompetensbank i Sverige och få ingenjörer som kan gasteknik och vätgashantering, säger Christoffer Carlsson.

Stora möjligheter att utvecklas och göra karriär inom den globala vätgasbranschen

– Vätgasteknik är inte bara något litet lokalt som används i vissa industrier i norra Sverige – det är en innovativ och väldigt global bransch. Det händer jättemycket i hela världen på det här området just nu. Så det finns även en möjlighet till internationell karriär, säger vd:n.

Vi ställde även några frågor om framtidsyrket till Oscar Hamréus, HR-chef på PowerCell Group som är ett av världens ledande bränslecellsbolag, och Pedro Raposo, Director Power-to-X hos det internationella företaget AFRY.

Varför ska man utbilda sig till vätgasingenjör?

– För att det är superinspirerande att gå till jobbet och känna att man är med och bidrar till att förändra samhället i grunden. Det är spännande att få jobba med intressant och häftig teknik, säger Oscar Hamréus.

Hur kan arbetsuppgifterna se ut för en vätgasingenjör?

– Det beror på vilket projekt du arbetar i. Men en vätgasingenjör kan bland annat göra mass- och energiberäkningar, ritningar, simuleringar, riskanalyser, kalkyler, utredningar och design, säger Pedro Raposo.

Hur ser lönenivåerna ut i branschen för en vätgasingenjör?

– Det vet vi inte riktigt eftersom vi inte har några YH-utbildade vätgasingenjörer än. Men när vi anställer YH-ingenjörer i liknande positioner har de en bra ingångslön och en god löneutveckling. Det här kommer att vara ett bristyrke framöver så jag skulle säga att lönenivåerna ser bra ut, säger Oscar Hamréus.

Vill du utbilda dig till vätgasingenjör?

Nu har du möjlighet att studera vätgasdistribution, vätgaslagring, vätgasproduktion och vätgasanvändning på Iris Yrkeshögskola Den tvååriga utbildningen till vätgasingenjör erbjuds i Skellefteå, Göteborg och Stockholm med start hösten 2023.

Ansökningsperiod: 1 februari 2023 – sista ansökningsdag 5 maj 2023.
Läs mer och ansök här »

Translate »