Iris Komvux – vanligaste frågorna om distansstudier

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren för hur det är att studera på distans via Iris Komvux.

Jag ska studera på distans via Iris. Får jag handledning av lärare?

Ja, det bokas in av din lärare. I kalendern på lärplattformen Itslearning hittar du när din lärare bokat in 1-2 fjärrhandledningstillfällen (distans). Det går även bra att komma till Iris Liljeholmen för handledning på plats om du bor inom region Stockholm. Du finner handledningsschemat här. 


När måste/kan jag logga in på lärplattformen Itslearning?

För att nyttja maximal tid av din kursperiod är det bästa att du loggar in i Itslearning redan på måndagen i kursstartsveckan, men du måste som senast ha loggat in i Itslearning torsdag förmiddag, den första kursstartsveckan för att inte bli avbrottad på din kurs. Du noteras som aktiv i kursen genom att logga in i Itslearning och gå in i din kurs i Itslearning. Detta kontrolleras torsdag eftermiddag i kursstartsveckan.


Jag har dyslexi, kommer jag klara av att plugga på distans?

Det finns flera hjälpmedel via inläsningstjänst (ILT) och Gleerups. Informera läraren så att hen känner till dina behov och kan göra de anpassningar som behövs. Specialpedagog finns tillgänglig för kontakt: bussarakham.kanyavongha@medlearn.se


Hur kommer jag åt böckerna?

I majoriteten av kurserna finns Gleerups e-litteratur inbäddade i kurserna. De finns indelade i olika kapitel. Om man önskar fysisk bok behöver man skaffa detta själv.

Här finns en samlad litteraturlista för alla kurser på Iris där du kan se litteratur som kursen inte har Gleerups. Då behöver du som införskaffa den litteraturen. 


Får jag hjälp/stöd av min lärare? Exempelvis via fysiskt möte, teams eller telefon?

Det finns flera hjälpmedel via inläsningstjänst (ILT) och Gleerups. Informera läraren så att hen känner till dina behov och kan göra de anpassningar som behövs. Specialpedagog finns tillgänglig för kontakt: bussarakham.kanyavongha@medlearn.se.

Har man andra frågor kring system kan man kontakta sin distanslärare enbart via meddelanden i Itslearning.


Är det några fysiska träffar när jag studerar på distans via Iris?

Slutprov sker oftast på plats, så räkna med att skriva prov i fysisk lokal omkring din sista kurslutsvecka. Studierna sker i övrigt på distans. Håll koll här ca 3 veckor innan din kursslutsvecka vad som gäller på den skola som du är knuten till. 


Gör man prov eller Nationellt prov på skolan?

Det är olika hur prov genomförs för respektive kurs. Här ser du vilken examinationsform som gäller för dig. 


Vilken kurslitteratur kommer vi läsa, om jag exempelvis vill ha en fysisk bok?

Vi har samlat kurslitteratur för våra kurser här.


Kan man få träffa sin lärare?

Eftersom du valt att studera på distans så sker kontakten via lärplattformen Itslearning och i vissa fall via Teams. Inom region Stockholm kan du nyttja handledning på plats inom gymnasiegemensamma kurser, grundläggande kurser och för hjälp med studieteknik.


Kommer det vara en uppstartsträff där vi får reda på kursens upplägg, hur distansstudier fungerar med mera?

Ja, du kommer inför kursstart bli erbjuden en genomgång för hur distansstudier på Iris fungerar och hur kursen kommer att vara upplagd.


Kan jag få reda på vem läraren är innan studiestart för att ställa frågor om kursen.

Om du har frågor om kursen kan vår studerandeservice i vissa fall svara på frågor. Ämnesspecifika frågor har du möjlighet att fråga din lärare om i Itslearning vid kursstart från måndag morgon i kursstartsveckan. Delta även gärna på introduktionen/uppstartsträffen inför kursen.


Vilka tider måste jag studera? Kan jag jobba samtidigt som jag studerar och planera mina tider för att det ska passa mitt jobbschema?

Du som elev avgör själv vilka tider som du studerar. Dessa ska dock anpassas till den studietakt du studerar.

Här hittar du riktlinjer att följa vid olika studietakter:

Heltid – 100% – 5 veckor (vecka 31-35)

Deltid – 75% – 10 veckor (vecka 31-40)

Deltid – 50% – 15 veckor (vecka 31-45)

Deltid – 25% – 20 veckor (vecka 31-50)

Här ser du riktlinjer för när du bör ha genomfört varje tema (del) i kursen:

Räkna inte in sista veckan på kursen, oavsett vilken studietakt du läser – den sista veckan används till provrättning och eventuell komplettering. Scrolla igenom kursen och räkna hur många teman som ingår i kursen. Dividera alla teman utom det sista provtemat med antalet veckor du studerar. Resultaten visar hur många teman du behöver hinna fullfölja per vecka för att ligga i fas.

 • Exempel heltid 100% – 7/4 = 1,75
  Du behöver fullfölja 1,4 teman i veckan. Hur löser man det? Du kan utföra 2 teman i veckan så är du på säkra sidan att hinna med.
 • Exempel deltid 75% – 7 / 9 = 0,77
  Du behöver fullfölja 0,77 teman i veckan.
 • Exempel deltid 50% – 7/ 14 = 0,5
  Du behöver fullfölja 0,5 teman i veckan.
 • Exempel deltid 25% – 7 / 19 = ca 0,4
  Du behöver fullfölja ca 0,4 teman i veckan.

Om du ska ha en vecka för egen repetition av kursens uppgifter inför prov så rekommenderar vi att du drar av en vecka till förutom sista veckan, se exempel:

 • Exempel heltid 100% – 7/4 = 1,75
  Du behöver fullfölja 1,4 teman i veckan. Hur löser man det? Du kan utföra 2 teman i veckan så är du på säkra sidan att hinna med.
 • Exempel deltid 75% – 7 / 9 = 0,77
  Du behöver fullfölja 0,77 teman i veckan.
 • Exempel deltid 50% – 7 / 14 = 0,5
  Du behöver fullfölja 0,5 teman i veckan.
 • Exempel deltid 25% – 7 / 19 = ca 0,4
  Du behöver fullfölja ca 0,4 teman i veckan.
Translate »