Iris Komvux – vanligaste frågorna om distansstudier

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren för hur det är att studera på distans via Iris Komvux.

Jag ska studera på distans via Iris. Får jag handledning av lärare?

Ja, skicka ett meddelande till din lärare i ItsLearning för att boka en tid. I vissa kommuner och ämnen finns också chans att träffa handledare på plats. Läs mer här ».


När måste/kan jag logga in på lärplattformen Itslearning?

För att nyttja maximal tid av din kursperiod är det bästa att du loggar in i Itslearning redan på måndagen i kursstartsveckan. Du måste senast onsdagen den första kursveckan ha lämnat in uppgiften som heter ”Mina mål” för att inte bli avbruten på din kurs. Du noteras som aktiv i kursen genom att lämna in ”Mina mål”.


Jag har dyslexi, kommer jag klara av att plugga på distans?

Det finns flera hjälpmedel via inläsningstjänst (ILT) och Gleerups. Informera läraren så att hen känner till dina behov och kan göra de anpassningar som behövs. Specialpedagog finns tillgänglig för kontakt: bussarakham.kanyavongha@medlearn.se


Hur kommer jag åt böckerna?

I majoriteten av kurserna finns Gleerups e-litteratur inbäddade i kurserna. De finns indelade i olika kapitel. Om man önskar fysisk bok behöver man skaffa detta själv.

Här finns en samlad litteraturlista för alla kurser på Iris där du kan se litteratur som kursen inte har Gleerups. Då behöver du som införskaffa den litteraturen. »


Får jag hjälp/stöd av min lärare? Exempelvis via fysiskt möte, teams eller telefon?

Det finns flera hjälpmedel via inläsningstjänst (ILT) och Gleerups. Informera läraren så att hen känner till dina behov och kan göra de anpassningar som behövs. Specialpedagog finns tillgänglig för kontakt: bussarakham.kanyavongha@medlearn.se.

Har man andra frågor kring system kan man kontakta sin distanslärare enbart via meddelanden i Itslearning.


Är det några fysiska träffar när jag studerar på distans via Iris?

Slutprov sker oftast på plats, så räkna med att skriva prov i fysisk lokal omkring din sista kurslutsvecka. Studierna sker i övrigt på distans. Håll koll här ca 3 veckor innan din kursslutsvecka vad som gäller på den skola som du är knuten till. »


Gör man prov eller Nationellt prov på skolan?

Det är olika hur prov genomförs för respektive kurs. Här ser du vilken examinationsform som gäller för dig. »


Vilken kurslitteratur kommer vi läsa, om jag exempelvis vill ha en fysisk bok?

Vi har samlat kurslitteratur för våra kurser här. »


Kan man få träffa sin lärare?

Eftersom du valt att studera på distans så sker kontakten via lärplattformen Itslearning och i vissa fall via Teams. Inom region Stockholm kan du nyttja handledning på plats inom gymnasiegemensamma kurser, grundläggande kurser och för hjälp med studieteknik.


Kommer det vara en uppstartsträff där vi får reda på kursens upplägg, hur distansstudier fungerar med mera?

Ja, du kommer inför kursstart bli erbjuden en genomgång för hur distansstudier på Iris fungerar och hur kursen kommer att vara upplagd.


Kan jag få reda på vem läraren är innan studiestart för att ställa frågor om kursen.

Om du har frågor om kursen kan vår studerandeservice i vissa fall svara på frågor. Ämnesspecifika frågor har du möjlighet att fråga din lärare om i Itslearning vid kursstart från måndag morgon i kursstartsveckan. Delta även gärna på introduktionen/uppstartsträffen inför kursen.


Vilka tider måste jag studera? Kan jag jobba samtidigt som jag studerar och planera mina tider för att det ska passa mitt jobbschema?

Du som elev avgör själv vilka tider som du studerar. Dessa ska dock anpassas till den studietakt du studerar.

Här hittar du riktlinjer att följa vid olika studietakter:

Vid 100% studietakt läser du 20 poäng per vecka, vilket innebär att en kurs på 100 poäng tar fem veckor att slutföra, med sista dagen på fredagen i den femte veckan.

Vid 50% studietakt läser du 10 poäng per vecka, vilket gör att en 100-poängskurs tar tio veckor, med sista dagen på fredagen i den tionde veckan.

Du kan även välja en långsammare takt, som exempelvis 25%, men då går det inte att ansöka om studiemedel från CSN. Du kan få CSN på 100%, 75% eller 50%.

Detta betyder också att om du exempelvis läser två 50 poängskurser på 5 veckor läser du på 100% då det blir 20 poäng per vecka. Samma sak om du läser två 100 poängskurser på 10 veckor, då blir det 200 poäng på 10 veckor och 20 poäng varje vecka.

75% studietakt har du om du läser 15 poäng i veckan. det kan vara att du läser tre 100 poängskurser på 20 veckor, en 100 poängskurs och en 50 poängskurs på 10 veckor eller annan kombination som ger 15 poäng i veckan.

Här ser du riktlinjer för när du bör ha genomfört varje tema (del) i kursen:

Räkna inte in sista veckan på kursen, oavsett vilken studietakt du läser – den sista veckan används till provrättning och eventuell komplettering. Scrolla igenom kursen och räkna hur många teman som ingår i kursen. Dividera alla teman utom det sista provtemat med antalet veckor du studerar. Resultaten visar hur många teman du behöver hinna fullfölja per vecka för att ligga i fas.

I exemplet nedan räknar vi med en person som läser en 100 poängs kurs. Kursen innehåller 7 teman och vi har som förklarat ovan räknat bort den sista veckan på studietiden.

  • Exempel heltid 100% – 7/4 = 1,75
    Du behöver fullfölja 1,75 teman i veckan.  Vilket bli 2 teman i veckan så är du på säkra sidan att hinna med.
  • Exempel deltid 50% – 7/ 9 = 0,77
    Du behöver fullfölja ungefär 1 teman i veckan.
  • Exempel deltid 25% – 7 / 19 = ca 0,4
    Du behöver fullfölja ungefär 1 tema på två veckor.

Följ den kursplanering som finns för kursen (den finns i mappen ”Kursmaterial” i Itslearning). Genom att lämna in uppgifterna i tid, undviker du avbrott på kursen och ökar chanserna att nå godkänt på slutprov.

Translate »