i Iris YH, Magasinet

Matilda studerar till automationsingenjör på Iris YH i Gävle

“Det jag gillar är att man behöver tänka sig in i hur det fungerar ute i det verkliga livet.”

Matilda Nordin tillhör den första kullen studenter på utbildningen till automationsingenjör inom processindustri på Iris Yrkeshögskola. Hon hade hunnit prova på en rad yrken inom industri, vård, barnomsorg, skola, handel och restaurang, men intresset för teknik och programmering har alltid funnits där i bakgrunden. När hon hittade utbildningen till automationsingenjör hemma i Gävle föll allt på plats.

Matilda studerar till Automationsingenjör på Iris Yrkeshögskola i Gävle

– Jag har nog delvis med mig intresset hemifrån. Jag höll på och mekade med mobiltelefoner och annan teknik under uppväxten, jag har alltid tyckt att sådant är kul. Min pappa höll på med programmering innan han blev polis, jag har säkert influerats en del av honom också.

– Under en period när jag jobbade som montör kom jag i kontakt med en tjej som jag känner från uppväxttiden som jobbade som automationsingenjör på samma företag. Jag fick följa med henne en del och fick en inblick i det hon gjorde. Bland annat hade hon varit i Italien för att lära sig en ny robot, som hon nu höll på att programmera. Det var nog då jag blev intresserad på allvar.

Upptäckte utbildningen på Iris Yrkeshögskola

Att hitta den rätta utbildningen, som dessutom genomfördes på hemmaplan, blev den sista pusselbiten för Matilda.

– När jag började kolla runt och hittade den tvååriga YH-utbildningen hos Iris kändes det självklart. Jag hade inte behörighet direkt utan behövde först läsa till Programmering 1 och Matte 2, men Iris erbjöd detta också i form av preparandkurser, så det var enkelt ordnat.

– Jag är född och uppvuxen i Gävle och har familj, så det är klart att det är smidigt att kunna bo kvar. Sen när man pluggat klart finns det ju även gott om stora industrier här, som Sandvik och Korsnäs.

Utbildningen till automationsingenjör ny för i år

Utbildningen till automationsingenjör på Iris YH drog igång i slutet av augusti i år. Utbildningen går på helfart under två år och ger 400 YH-poäng.

– Sedan vi började har vi hunnit läsa en introduktionskurs, elkonstruktion och processmätteknik. Jag skulle nog säga att elkonstruktionen har varit roligast hittills. Det jag gillar är att man behöver tänka sig in i hur det fungerar ute i det verkliga livet. Lärarna kommer ju också från industrin, vilket gör att det känns som att vi håller oss nära yrkeslivet och verkligheten. Det gör också att det blir lättare att ta åt sig informationen.

Förutom i Gävle finns utbildningen på två andra orter: Stockholm och Malmö. I Stockholm är utbildningen platsbunden, kurserna äger rum i fysiska lokaler. På de andra tre orterna är en del av undervisningen fysisk, medan man deltar i andra delar digitalt via Teams.

– Det har fungerat enormt bra med Teams, menar Matilda.  På något vis har det känts som att man är på plats ändå. När vi har en lokal lärare härifrån Gävletrakterna är vi på plats live, medan Malmö är med via Teams, och vice versa.

Ljus arbetsmarknad för framtidens automationsingenjörer

För den som läser till automationsingenjör ser framtiden minst sagt ljus ut. YH-utbildningarna tas fram i samarbete med arbetsgivare och branschorganisationer, och antalet utbildningsplatser avgörs av arbetsmarknadens behov.

– Möjligheterna efter utbildningen ser väldigt lovande ut, och det är också en av anledningarna till att jag valde den, berättar Matilda. Jag får känslan av att man söker med ljus och lykta efter folk som kan automation, och behovet lär bara öka. Jag vill jobba på ett större företag där det finns bra möjligheter att växa och utvecklas – jag vill ju få användning av alla kunskaper från utbildningen.

Och löneläget, hur ser det ut?

– Ingångslönen verkar generellt vara bra, men beror så klart på vilket företag man hamnar på. Jag har en bekant som är automationsingenjör och jobbar som konsult, och förutom en god lön verkar han ha bra förmåner. Han reser en del till olika länder, får se spännande automationslösningar och träffa intressanta människor. Med ett sånt jobb blir man ju rik på erfarenheter också.

Vem skulle du säga att utbildningen passar för?

– Jag har rekommenderat den till flera bekanta som har liknande intressen. Just att lärarna är så yrkesinriktade gillar jag, att vi är så nära yrkeslivet. Samt att man är klar efter två år, till skillnad från många andra utbildningar som är tre år. Och då har man även hunnit med två längre LIA-perioder och fått med sig ordentligt med praktiska kunskaper.

– Stämmer intressena med utbildningen tycker jag absolut man ska söka, avslutar Matilda. Det finns även bra informationsträffar för den som vill veta mer!

Translate »