Avsnitt 100 av Med målet i sikte: Fira dina framgångar! Hur små framsteg leder till fler!
Med målet i sikte / Avsnitt 100 / Fira dina framgångar! Hur små framsteg leder till fler! / Lyssna på Simplecast, Spotify, Itunes
Vad räknas som en framgång? Spelar det någon roll hur man firar framgångar? Finns det några nackdelar med att låta bli? Denna vecka uppmärksammar Lisa och Charlotte det 100:e avsnitt av Med målet i sikte genom att diskutera fördelarna med att fira små framsteg, och hur det lägger grunden för ytterligare framgångar. De får även besök av två gäster, vars berättelser visar hur mycket det lönar sig att uppmärksamma sina prestationer, stora som små.
Vilka framsteg ska man fira?
Jubileumsavsnittet av Med målet i sikte fokuserar på fördelarna med att fira sina framsteg, snarare än på de negativa aspekterna av att låta bli. I avsnittets första hälft tar Lisa och Charlotte upp riskerna med att inte uppmärksamma och uppskatta sina prestationer, och hur detta kan leda till att man tappar förmåga att nå framtida mål.
Det är tydligt att det finns många uppfattningar kring vad som räknas som ”framgång” eller ”framsteg”, och när de är värda att fira.
– När man använder ordet ”firande”, så tänker många ofta på saker såsom att ”Jag tagit studenten”, ”Jag har klarat av en utbildning”, ”Jag har fått ett nytt jobb” … det är huvudsakligen stora händelser man firar, konstaterar Lisa.
Charlotte håller med och tillägger att det är precis lika viktigt att vi firar de små framstegen. Hon menar att ”fira” något inte måste innebära champagne och fest. De båda ger exempel på hur man kan fira sig själv och Lisa betonar:
– Att ”fira” handlar ju ytterst om att unna sig själv något, för att man vill visa tacksamhet och uppskattning för sig själv och det man har åstadkommit.
”Programmera” hjärnan för att fira dina framgångar
Små framsteg är värda att fira av ren uppskattning för sig själv och sina medmänniskor. Men det finns även en rent psykologisk fördel att fira dem, rotad i hur våra hjärnor fungerar:
– När vi firar små framgångar, så höjer vi motivationen att fortsätta anstränga oss, berättar Charlotte.
När vi belönar oss själva, så tränar vi vår hjärna att förknippa både slutmålet och resan, delmålen, med något positivt och vi ökar vårt fokus och vår energi när vi hamnar i likande situationer i framtiden.
– Beröm dig själv, och ge dig själv uppskattning. För varje gång du firar och uppmärksammar dig själv, så ökar din tro på dig själv och din förmåga. Det blir en positiv spiral.
Charlotte får medhåll från Lisa, som citerar beteendevetaren och författaren Gunnel Ryner:
– ”Jag brukar inte bara fira … jag brukar älta mina framgångar”.
[Reds. anm.: Gunnel Ryner är beteendevetare, författare och föreläsare, och har kallats för ”en av Sveriges främsta experter på styrkebaserat arbetssätt”. Hon föreläser bland annat om hur ett ökat fokus på våra egna framgångar leder till ytterligare framgång och större livsglädje. Mer om Gunnel under relaterade länkar]
Bevis på att fira framsteg fungerar i praktiken
I avsnittets andra halva får Lisa och Charlotte besök av två gäster, Mariana och Anna, som delar med sig av sina erfarenheter kring att visa uppskattning för sig själv och sina prestationer. Som gästen Mariana konstaterar:
– Ingenting är omöjligt, så länge du vågar vara viktig för dig själv.
Tillsammans med gästernas berättelser får vi dessutom ett antal tips på hur vi även kan tillämpa detta tankesätt för att stötta och inspirera andra; både på jobbet, och i våra privatliv.
Med målet i sikte – finns där poddar finns
Vill du lära dig mer om hur och varför du bör fira alla dina framgångar, stora som små? Är du nyfiken på psykologin bakom det som hjälper oss att lyckas … eller misslyckas? Vill du höra personliga berättelser om betydelsen av firande har hjälpt andra att nå sina mål? Lyssna då på avsnitt 100 av Med målet i sikte! Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!
Relaterade länkar
Lisa Gustafsson på LinkedIn »
Charlotte Ohlson på LinkedIn »
Gunnel Ryner
Med målet i sikte