i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 101 av Med målet i sikte: AI och ChatGPT – Fördelar, risker och framtiden

Med målet i sikte  /  Avsnitt 101  /  AI och ChatGPT – Fördelar, risker och framtiden  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Kommer AI göra oss arbetslösa, eller göra allting enklare? Kan ChatGPT skriva ett CV eller rentav söka jobb åt dig? Och hur ofta använder du AI utan att ens veta om det? I avsnitt 101 av Med målet i sikte får du en introduktion till AI och hur den fungerar, samt en guide till ChatGPT och hur du använder det. I årets sista avsnitt gästas Lisa och Charlotte av Sandra Ericsson och Henrik Palmblad Wennergren, som berättar hur AI används idag, hur det sannolikt kommer att användas i framtiden, och besvarar frågan som så många vill ha svar på: Kommer AI att ta över världen? . 

Vad är AI, och hur fungerar den?

Den ökade tillgången till AI-drivna chattbottar såsom ChatGPT har gjort att AI återigen är på allas läppar. Men vad är AI egentligen? Och gör verktyg som ChatGPT faktiskt livet bättre?

Sandra Ericsson, verksamhetsutvecklare med fokus på digitalisering och AI på Iris och veckans första gäst, konstaterar:

– ChatGPT har gjort att många tänker att ”möjligheten att chatta med en AI, det är det som är AI”. Men AI finns på så väldigt många andra platser också, där man inte ser det eller tänker på det.

I avsnittet förklarar Sandra hur det vi använder idag, s.k. ”smal AI”, skiljer sig från mer självständig AI. Hon berättar även hur AI ”lär” sig, och hur detta endast är möjligt tack vare det vi människor har skapat. Detta blir extra tydligt i ett exempel på hur svenskar redan använder AI, utan veta om det:

– När du handlar på internet, och får information såsom ”folk som har köpt det du köpte, har även köpt dessa saker”? Där har du ett väldigt konkret exempel på hur AI lär sig genom att titta på våra beteenden och hitta mönster i hur vi agerar, berättar Sandra.

Hur fungerar ChatGPT?

Så hur fungerar ChatGPT egentligen? Är det bara en avancerad sökmotor, eller är den kapabel till mer än så?

Med Sandras hjälp blir det lätt att hänga med i en introduktion till ChatGPT och vad vi kan använda det till. Hon visar även hur vem som helst kan komma igång med att använda verktyget, utan kostnad. Visste du till exempel att ChatGPT kan hjälpa dig att anpassa ett mejl eller annan text till en viss målgrupp?

– Testa att gå in och be ChatGPT att uppdatera målgruppen i din text. Säg till exempel åt den ”Skriv texten som om den vore till min chef”, eller ”Skriv texten som att den vore till min mamma”, säger Sandra.

När det gäller information framtagen av ChatGPT och liknande verktyg så skickar hon dock med en förmaning:

– Jag vill poängtera att inte all information som kommer från ChatGPT nödvändigtvis kommer vara korrekt. AI:n är tränad av människor och kan därför ha fel, precis som människor kan. Vi måste alltid vara källkritiska. Kom ihåg: När du använder information från dessa verktyg, så är det fortfarande ditt ansvar att se till att den stämmer.

Så används AI, nu och i framtiden

Henrik Palmblad Wennergren, digitaliseringsdirektör på Nacka kommun och veckans andra gäst, ser både fördelar och potentiella risker med AI:ns frammarsch. Samtidigt noterar han att dessa inte beror på teknologin i sig:

–AI:n är ett verktyg vi kan ha med oss i verktygslådan, ingenting annat. Det finns inget självändamål med AI i sig; det handlar om hur vi väljer att använda den.

Samtidigt ser han en stor potential hos AI, och hur ökad digitalisering kan förbättra livet för många i samhället. Han illustrerar detta med ett exempel på hur Nacka kommun, redan innan AI, kunnat underlätta en annars krävande process för sina invånare:

– En bygglovsansökan brukade ta mellan 4 – 5 veckor att handlägga. Med hjälp av automatisering så har vi kortat det till ca 3 – 4 minuter, dygnet runt.

Men när det gäller AI och framtidstro, så är både Sandra och Henrik positiva. Henrik kommenterar:

– Det som är viktigast med tillämpningen av ny teknik är att den skapar värde. Och AI kommer att skapa värde.

Men finns det fortfarande en risk att AI:n kommer ta över världen? Svaret på denna fråga, och mycket mer därtill, får du i andra halvan av veckans avsnitt!.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig grunderna i hur AI fungerar? Nyfiken på ChatGPT, och hur du kan använda det för att underlätta din vardag? Och har du undrat om AI faktiskt har förmågan att ta över världen? Lyssna då på avsnitt 101 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 108 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »