i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 104 av Med målet i sikte: Henrik Wahlström om bipolaritet och att våga släppa skammen

Med målet i sikte  /  Avsnitt 104  /  Henrik Wahlström om bipolaritet och att våga släppa skammen  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 104 av Med målet i sikte får Lisa och Charlotte besök av producenten, regissören och Instagramprofilen Henrik Wahlström. Han är känd för sina humorserier i sociala medier men är också ambassadör för Mind och brinner för att sprida kunskap om psykisk ohälsa i allmänhet och om bipolaritet i synnerhet. Det gör han genom att beskriva sina egna erfarenheter med bipolär sjukdom.

Uppochner: Henriks revolutionära handbok om bipolaritet och kampen mot stigmat

Henriks bok Uppochner – en överlevnadshandbok om bipolär sjukdom, är boken han själv hade behövt när han diagnosticerades med Bipolär sjukdom för 15 år sedan. Idag går han i bräschen för att främja öppenhet kring psykisk ohälsa, öka kunskapen och bryta stigmat som är förknippat med psykisk sjukdom. Det gör han genom att öppet dela med sig av sin vardag om hur det är att leva med bipolär sjukdom.

– Vi är flera hundratusen som lever med bipolaritet i Sverige och det är många som kämpar. Jag lever ett gott liv med sjukdomen och jag fungerar. Det är min plikt att berätta om det.

Henrik Wahlström är kanske mest känd för sina humoristiska skånska hästar på Instagram men kanalen innehåller både trams och allvar menar han. Det var den 1 januari 2021 som han gick ut öppet om sin diagnos och idag har kanalen blivit viktig för många.

Från dödsdom till hopp: Henrik berättar om sin resa med bipolaritet sjukdom och överlevnad

Henrik beskriver hur sjukdomen tar sig uttryck och hur han lärt sig leva med den. Bipolär sjukdom är inte i sig en dödlig sjukdom, men den kan ha allvarliga konsekvenser för ens liv och hälsa om den inte behandlas. Den kännetecknas av extrema humörsvängningar, med perioder av mani eller hypomani och depression.

– Det är viktigt att vara noga med hur man lever och att ha människor omkring sig som man litar på till 100% säger Henrik.

Idag lever har bra med sjukdomen men vägen dit har varit tidvis svår. Han berättar om sin resa, om sina upplevelser, självmedicineringen och sina överlevnadsstrategier.

– Tillfället då jag fick diagnosen kändes som en dödsdom men det var också den viktigaste stunden. Där och då förstod jag vad det var som fått livet att bli så svårt och jag fick rätt hjälp.

Att våga bryta tystnade: Att välja öppenhet kring bipolär sjukdom och självmordsprevention

Han berättar vidare att det var en bekant som fick samma diagnos och som sen tog sitt liv som gjorde att han tog beslutet att vara öppen om sjukdomen.

– Sjukdomen påverkar livet mycket och självmordssiffrorna är höga. Många kämpar i det tysta.

Även om hans avslöjande togs emot bra är han noga med att poängtera att beslutet att berätta är individuellt.

Uppochner: En symbol för öppenhet kring psykisk ohälsa och stöd för dem som kämpar

Han beskriver det som en ”Komma ut-process” och om hur Pridesymbolen har tjänat som inspiration för den symbol han själv har utvecklat för att uppmuntra öppenhet kring psykisk ohälsa.

– Symbolen markerar stöd för psykisk ohälsa och visar att bäraren är redo att acceptera och stötta de som kämpar eller döljer en diagnos säger Henrik.

Symbolen Uppochner öppnar upp samtal och gör skillnad. Det hoppas Henrik att även boken Uppochner – en överlevnadshandbok om bipolär sjukdom, som han skrivit tillsammans med psykiater Katrin Skogsberg Wirén, gör.

Då alla hjärtans dag stundar den 14 februari bjuder han också in till Alla Uppochnerhjärtans dag på bibilioteket på Medborgarplatsen i Stockholm. Då blir det författarsamtal och frågestund.

Råd för öppenhet och förståelse: Henrik delar insikter för att leva med bipolär sjukdom och stötta andra

Avslutningsvis får Charlotte och Lisa hans bästa råd både för den som själv lever med bipolär sjukdom men även till de som finns runt om personen.

– Om du vill se öppenhet visa öppenhet menar han. Jag har skapat ett gott liv trots min sjukdom och fler kan nå dit genom kommunikation och en sundare syn på psykisk ohälsa – både i hemmet, på arbetsplatsen och samhället i stort avslutar han.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om bipolär sjukdom och självmordsprevention samt om att bryta stigmat kring psykisk sjukdom? Lyssna då på avsnitt 104 av “Med målet i sikte”. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Visste du att Iris erbjuder arbetsplatsanpassningar?

Vi hjälper arbetsgivare att skapa en arbetsmiljö där alla kan trivas och prestera sitt bästa. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för att anpassa arbetsplatsen, vilket underlättar för medarbetare att utföra sina arbetsuppgifter, återvända till arbetet efter en paus, eller för att förebygga framtida utmaningar. Vårt mål är att stärka varje anställd att hantera sina uppgifter med självförtroende, vilket leder till en produktiv och inkluderande arbetsmiljö.

Läs mer om arbetsplatsanpassningar här »

Iris Terapi erbjuder psykoterapi

Iris Terapi är en professionell samtalspartner för ditt psykologiska välmående. Utmaningar i livet kan påverka oss på olika sätt och att det kan vara svårt att hantera dem själv. Oavsett om du kämpar med ditt personliga eller professionella liv kan Iris psykoterapi vara till hjälp.

Läs mer Iris Terapi här »

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 108 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »