i * Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 27 av Med målet i sikte: Om sanning, källkritik, fake news och filterbubblor med Mathias Cederholm

Med målet i sikte  /  Avsnitt 27  /  Om sanning, källkritik, fake news och filterbubblor med Mathias Cederholm /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 27 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av Mathias Cederholm. Han är historikern som startade Facebookgruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”. Fokus i gruppen, som idag har över 13.400 medlemmar, ligger på den debatt som pågår kring fake news, filterbubblor, näthat och behovet av digital källkritik. Så hur vet man vad som är sant och hur är vi källkritiska, speciellt i tider där vi översvämmas av motstridigheter i nyhetsrapporteringen över Coronasituationen?

Om sanning, källkritik, fake news och filterbubblor

Fake news är ett begrepp som enligt Mathias Cederholm, veckans gäst i Med målet i sikte, är en viktig del i vår historia. För en historiker är källkritik A och O i arbetet i att bedöma vad som egentligen har hänt förr i tiden. Men hur ser det ut med fake news? Är begreppet fake news något som kom med Donald Trump eller räknas även skvaller från 1800-talet in där?

Fake news och vikten av att vara källkritisk

– Det beror lite på vad som menas med fake news. Felaktigheter har ju alltid funnits. Men idag, när egentligen alla är nyhetsmedier, uppstår en rad problem att förhålla sig till gällande källkritik. Förr i tiden hade informationen som kom ut fasta punkter, exempelvis kvällstidningen, där nyheterna på förhand sållades ut av journalister. Idag räcker det att gå in på dina sociala medier för att bli överöst med information. Här måste du själv sålla i vad som är sant eller falskt, säger Mathias om vikten av att vara källkritisk.

Vad är filterbubblor?

Hur fungerar det när våra sociala medie-flöden filtrerar ut det som algoritmerna på förhand tror att vi är intresserad av? När filterbubblor skapar en anpassad digital värld avsedd efter varje individs olika åsikter och intressen?

– Världen riskerar att bli liten för den med särskilt inriktade intressen. Det ger också upphov till konspirationsteorier. För den orolige är det särskilt viktigt att hålla sig borta från att nås av detta. Rädsla och oro är en usel utgångspunkt i att bedöma information. Särskilt påtagligt är det nu i Coronatider där alla säger olika, säger Mathias.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Så i veckans avsnitt står sanningen i sikte. Vill du lära hur du kan hantera stora mängder information från olika håll? Hur du utvecklar ett kritiskt förhållningssätt? Samt få reda på hur du urskiljer om något är reklam eller ej och själv kan bidra till l att fake news inte sprids? Lyssna då på avsnitt 27 av Med målet i sikte med Mathias Cederholm. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 128 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »

Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vill du stärka ditt team? Få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans? Boka en föreläsning i bemötande och inkludering.

En föreläsning och utbildning inom inkludering och bemötande är en investering för framtiden – som dessutom ger fler och nöjdare kunder. Våra föreläsare ger på ett engagerat och underhållande sätt, nyttig information och konkreta tips i hur man bör bemöta människor med funktionsnedsättningar eller med en annan kulturell bakgrund.

Läs mer här om våra föreläsningar »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »