Avsnitt 73 av Med målet i sikte: Hur du gör succé på ditt nya jobb
Med målet i sikte / Avsnitt 73 / Hur du gör succé på ditt nya jobb / Lyssna på Simplecast, Spotify, Itunes
I avsnitt 73 av “Med målet i sikte” pratar vi om hösten och hur den brukar innebära nystart för många. Kanske ska man börja studera eller starta ett nytt jobb. Det nya kan ju vara både spännande och utmanande. Hur tacklar man det då på bästa sätt? Höstens första avsnitt har nystart i fokus. Lisa och Charlotte ger sina bästa tips på hur du gör succé på ditt nya jobb eller utbildning och tar dig förbi den första ansträngande tiden.
Hur gör du succé på ditt nya jobb?
Vi kickar igång lyssnarsäsongen med de bästa verktygen för en toppenstart på din höst! Är du ny i gruppen, ska du börja på ett nytt jobb eller på en ny utbildning? Hur kan du förbereda dig?
Det finns många sätt att förbereda sig innan. Lisa och Charlotte spaltar upp en rad praktiska tips. Allt från hur du lär känna dina nya kollegor innan, säkrar att vara i tid, men också hur du ska underlätta för dig själv under den första tiden.
– Det kan vara nervöst att vara ny, förutom att man ska lära sig de nya arbetsuppgifterna så ska man hitta sin plats i gruppen. Det finns också många oskrivna regler på en arbetsplats som man behöver lära sig säger Charlotte.
Hon ger flera exempel på hur du underlättar för dig själv att snabbt ta reda på dessa, lär dig arbetsuppgifterna och organisationen. Och hur du ger dig själv förutsättningar att trivas och lyckas i din nya roll.
Introduktionen och första intrycket
– Lägg lite krut på att vara ditt bästa jag de första dagarna det har du igen sen poängterar Lisa och berättar mer om den så kallade “haloeffekten” och varför det första intrycket är så viktigt.
Hon ger exempel på varför du ska se till att hälsa på alla, även dem du inte jobbar med närmast. Lisa ger också sina bästa verktyg för hur hon lyckas komma ihåg allas namn.
Bluffmakarsyndromet upplever alla
Och även om introduktionen går smidigt så kan den första tiden vara ansträngande, man kan bli frustrerad av att man inte gör ”tillräcklig nytta”.
– Man blir supertrött de första veckorna av all information och alla intryck. Ibland kan man till och med känna sig som en bluff och upplever bluffmakarsyndromet – “impostor syndrome” på engelska. Ställ rimliga krav på dig själv, var öppen med att du är nervös och våga fråga. Alla har varit nya någon gång, de flesta kan relatera säger Charlotte.
Stötta din nya kollega
Att vara en bra kollega ger goda förutsättningar till trivsel för alla. Får du en ny kollega, uppmuntra gärna hen att våga fråga om högt som lågt.
– Stötta din nya kamrat, bara att berätta hur ni brukar göra på lunchen kan ta bort mycket huvudbry. Vad är praxis, matlåda eller går man ut? Med denna info går det snabbare att komma in i det sociala sammanhanget avslutar Charlotte.
Med målet i sikte – finns där poddar finns
Vill du få en mängd praktiska tips på hur du gör succé på ditt nya jobb och får en bra start? Vill du veta mer om haloeffekten och bluffsyndromet? Och höra Charlotte och Lisa dela med sig av sina egna lärorika misstag och erfarenheter. Samt veta vad som händer 14 september? Lyssna då på avsnitt 73 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du avsnittet i podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!
Iris Matchning – Vi matchar dig med rätt jobb eller utbildning
För dig som är arbetssökande eller funderar på att utbilda dig – Läs mer om Iris Matchning samt tidigare deltagares erfarenheter och var du kan hitta ditt närmaste kontor på:
https://www.iris.se/vi-erbjuder/matchning/
På Iris får du en coach och ett personligt stöd anpassat efter dina behov. Tillsammans hittar vi din väg till ditt nästa jobb eller utbildningen som leder till arbete.
Iris Bemanning och Rekrytering – för dig som söker jobb eller medarbetare
För dig som är Arbetsgivare och är intresserad av olika personallösningar via Iris Bemanning och Rekrytering – läs gärna mer på:
https://www.iris.se/bemanning-och-rekrytering/
Vår kompetens i kombination med vår erfarenhet gör att vi kan garantera att du får rätt person på rätt plats inom såväl privat som offentlig sektor.