i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 87 av Med målet i sikte: Om utmattning och att hitta vägen tillbaka – med Anna Eneström

Med målet i sikte  /  Avsnitt 87  /  Om utmattning och att hitta vägen tillbaka – med Anna Eneström /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Ibland tar livet stopp. Hur är det att hamna i en utmattning och hur gör man för att ta sig tillbaka? I avsnitt 87 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av coachen Anna Eneström som har egen erfarenhet av utmattning. Två gånger har hon varit sjukskriven i längre perioder och här berättar hon om vad som hände och vad som fick henne tillbaka mot alla odds på ett för henne nytt sätt.

Psykisk ohälsa och utmattning

Den psykiska ohälsan ökar och stressrelaterad ohälsa står för en stor del av de långa sjukskrivningarna. Siffran har ökat 3 gånger jämfört med för 10 år sedan. I avsnitt 87 gästar Anna Eneström, som har två längre perioder av sjukskrivning för utmattning bakom sig.

Det var en bilolycka som var orsaken till att Anna blev sjukskriven första gången. Hon var då en pigg och frisk 20-åring och snart färdigutbildad förskolelärare. Nack- och axelskadan hindrade henne att leva det liv hon önskade och hon hamnade i kris och psykisk ohälsa. Det var en kämpig tid och det skulle ta över 4 år innan hon fick en diagnos och rätt vård.

Ett decennium senare fick hon problem med magen och blev opererad. Nedsatt immunförsvar och felbehandling av hormoner i obalans fick Anna att leva i en känsla av ett ständigt febertillstånd. En större stressreaktion på arbetet ledde till att hon fick hjärtklappning dygnet runt i över två månader och hon blev sjukskriven igen en längre tid.

Hon var 35 år och kände sig ensam i det tillstånd hon hamnat i. Med ovissheten och en stark rädsla för att inte kunna leva ett aktivt liv följde en känsla av maktlöshet och psykisk ohälsa. Hon fick fysiska reaktioner, såsom påverkan på nerver från axelleden ner i armen och hjärnans signaler till hand och kropp påverkades. Hon tappade glas och fick köpa plastglas som inte gick sönder. Stressen över att inte kunna kontrollera sin kropp var stor och det tog tid för henne att acceptera att det var som det var.

– Jag hamnade i en djup depression, hormonobalans, flera funktionsvariationer, utmattningssyndrom med falskt klimakterium och kunde inte se en lösning på mina problem och kände ingen mening berättar Anna.

Identifikation underlättar tillfrisknandet från utmattning

Sökandet efter fungerande behandling var tufft men samtalsstödet som hon fick under rehabiliteringen var mycket värdefullt samt sociala kontakter.

En utmaning i rehabiliteringen var svårigheten att kunna göra sig förstådd. Det är svårt för andra att sätta sig in i det man går igenom menar hon. Under denna period tappade hon även sin sociala förmåga då hon vissa stunder inte hade energi till att prata och berätta kring det hon genomgick, svara på sms eller mejl var en nästan en omöjlighet då inte beslutsförmågan fungerade de flesta stunder.

– Samtalsstödet jag fick var mycket bra men långt senare gick det upp för mig hur viktigt det är med identifikation. Jag kände delvis samhörighet med andra som var utmattade, men inte helt och det var utmanande. Det är viktigt att tala om detta, identifikation kan vara ett avgörande steg för att kunna ta sig vidare säger Anna. Det visar även forskning över hela världen.

Anna var sjukskriven flertalet år, tidvis var det mycket tufft men under sin andra rehabiliteringsfas upplevde hon ändå att hon kunde finnas där för sig själv på ett helt annat sätt. Hennes tidigare erfarenhet liksom att hon hade precis genomgått en coachutbildning tror hon bidrog till att hon kunde se resurser i sig själv och använda sig av mentala övningar för att stötta sig själv. Med dessa insikter visste hon att med tiden kunde hon förhoppningsvis bli bättre. Hade hon klarat det en gång tidigare skulle hon kunna klara det en gång till.

Proaktivitet kan göra stor skillnad vid utmattning

Under andra rehabiliteringsfasen försökte Anna vara mer proaktiv och underlätta för sig själv. Hon märkte att om hon planerade och lade upp dagen på det sätt som behövdes för att dagen skulle kunna bli så bra det gick. Det var ett sätt att få livet att sakta gå åt rätt håll, med myrsteg.

Hon lyfter också betydelsen av emotionellt stöd som en viktig del i tillfrisknandet, vilket forskning också visat är en viktig och effektiv faktor i vägen till ett tillfrisknande. Även förmågan att träna på att kunna ta emot hjälp som erbjuds är viktig.

– Jag hade svårt att ta emot den hjälp från samhället som gavs. Jag erbjöds exempelvis praktisk hjälp i hemmet och med hygien vilket jag hade svårt att ta emot.

Detta bidrog till ytterligare social isolering och Anna uppmanar därför anhöriga till att vara mer påstridiga.

– Om du lever nära någon som är så sjuk som jag var, fråga inte om lov. Överlämna inte initiativet att be om hjälp till den sjuke. Istället för att den sjuke ska ”säga till om det är något”, var proaktiv. Fråga ofta och regelbundet om vad den sjuke behöver hjälp med säger hon.

Fysisk aktivitet kan vara ett viktigt andrum vid utmattning

Anna berättar vidare om salsan och social dans som också betytt jättemycket för henne när hon skulle ta sig tillbaka. På Cuba café, bara några 100-tals m från där hon bodde, kunde hon ”bara vara”.

– Jag kände mycket skam under denna tid och den låga energinivån och kraftig yrsel endast tillät 1-3 danser. På Cuba Café behövde jag inte berätta hur jag mådde, jag kunde bara vara social och dansa och dansen blev en källa till andrum och glädje en liten stund.

Ett nytt sätt att vara efter utmattning

Idag vet Anna hur hon behöver designa livet för att må bra. I vardagen är hon lugn och trygg då hon vet att hon kan lösa upp spänningar med hjälp av andning och somatiska övningar. Hon behöver inte längre ta med sig värktabletter som tidigare.

Hon lever med stor nyfikenhet och med ett lärande mindset som gör att hon kan tillåta sig att utforska om något passar henne. Hon jobbar dagligen att vara närvarande i sin kropp och att lyssna inåt på kroppens signaler och sensationer.

– Många lever idag uppe i sina huvuden och det sägs att vi inte kan tänka oss till förändring utan kroppen behöver vara med för att få djupare och mer hållbar förändring säger Anna.

Idag använder Anna sina erfarenheter för att hjälpa andra. Hon jobbar som somatisk traumainformerad coach och hjälper individer och företag. Hon har utvecklat ett digitalt program som innebär en formel kring vanor och strategier. Denna formel som innehåller information, verktyg och övningar samt forskning ges tillsammans med individuell coaching.

Hon föreläser också om ”Ett nytt sätt att vara” som utgår ifrån somatisk coaching, att lyssna inåt och på vad kroppen berättar. Hur man ökar sin kropps- och självmedvetenhet och stärker sitt självledarskap.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du höra Annas historia, veta mer om hur hon tog sig ur utmattning eller hur du kan stötta någon som har behov av återhämtning. Lyssna då på avsnitt 87 av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Iris Terapi erbjuder psykoterapi både för privatpersoner och arbetsgivare

Iris Terapi är en professionell samtalspartner för ditt psykologiska välmående. Utmaningar i livet kan påverka oss på olika sätt och att det kan vara svårt att hantera dem själv. Oavsett om du kämpar med ditt personliga eller professionella liv kan Iris digitala psykoterapi vara till hjälp.

Läs mer om Iris Terapi här och hur vi kan hjälpa er – Det första samtalet är gratis »

Läs mer om psykisk hälsa och mående

Vill du veta mer? Mår du psykiskt dåligt och är i behov av återhämtning, som drabbad eller anhörig? Här finns mer information och nyttiga länkar:

Återhämtningsguiden »
Material skrivna av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, anhöriga samt professionella.

Inner Development Goals »
En ideell organisation på svenskt initiativ som samlar forskning och data som sprider information om inre utveckling.

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 110 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »