i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 89 av Med målet i sikte: Om Imposter Syndrome – Bluffsyndromet – tips till dig som känner dig som en bluff

Med målet i sikte  /  Avsnitt 89  /  Om Imposter Syndrome – Bluffsyndromet – tips till dig som känner dig som en bluff /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Snart spricker bubblan. När som helst kommer chef och kollegor att inse att du inte är så kompetent som de tror. Är du rädd för att bli avslöjad som en bluff och underkvalificerad på jobbet? Då kanske du lider av Imposter Syndrome: Bluffsyndromet? Du är inte ensam. I avsnitt 89 av Med målet i sikte går Lisa och Charlotte igenom vad du kan göra om du känner dig drabbad.

Vad är Bluffsyndromet?

Imposter Syndrome, eller Bluffsyndromet, är ett utbrett fenomen och myntades redan på 1970-talet av psykologer. I grunden så innebär det att man tvivlar på den egna förmågan och vad man har åstadkommit trots bevis på ens framgångar. En rädsla för att bli avslöjad, en bluff.

Tecken på att du lider av Bluffsyndromet

  • Du oroar dig för att andra ska upptäcka att du inte är lika duktig som folk tror.
  • Du känner dig ofta besviken över dina insatser.
  • Du tror att din framgång är tack vare tur eller tillfälligheter.
  • När du får beröm så tar du inte åt dig och förklarar ofta bort positiv feedback.

Vem drabbas av Bluffsyndromet?

– Vem som helst kan drabbas, oavsett jobb eller social status men i vissa grupper är syndromet vanligare berättar Charlotte.

Hon går igenom olika faktorer som kan öka risken för att drabbas och fortsätter;

– Alla kan drabbas under en kort period, till exempel under de första veckorna på ett nytt jobb, medan för andra kan känslan vara livslång.

Hur påverkas din karriär av Bluffsyndromet?

Självtvivel kan ibland hjälpa dig att bedöma dina prestationer och förmågor men för mycket självtvivel kan påverka din självbild negativt liksom arbetslivet på flera olika sätt.

Lisa går igenom några exempel som till exempel arbetsprestationen och rädslan för att göra fel, att förneka sin kompetens och istället tillskriva sina framgångar till yttre faktorer såsom tur.

– Känslan av otillräcklighet kan också leda till en högre risk för att överprestera, för utbrändhet men också psykisk ohälsa med känslor av skam eller ångest säger Lisa.

Tips på hur du överkommer Bluffsyndromet

Imposter Syndrome är inget psykiskt tillstånd och det finns ingen specifik behandling. Det betyder dock inte att det är omöjligt att överkomma det poängterar Lisa och Charlotte.

– Prata om det! Du kommer bli förvånad över hur många andra det är i din närhet som har upplevt liknande känslor säger Charlotte.

De avslutar med att ge flera tips kring hur du kan göra för att utmana negativa tankar, få perspektiv, peppa dig själv och på ett enkelt sätt se vad du är grym på när du har en dålig dag.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du veta mer om Imposter Syndrome – Bluffsyndromet –  få tips på hur du kan råda bot på känslan att inte förtjäna beröm och att ha lurat dig till framgång? Lyssna då på avsnitt 89 av Med målet i sikte.
Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet?

Det finns ytterligare 88 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Olika typer av ”imposters”

Enligt författaren Dr. Valerie Young som skrivit boken ”The Secrets of Successful Women: Why Capable People Suffer from the Imposter Syndrome and How to Thrive in Spite of It” finns det fem olika typer:

The expert känner sig aldrig nöjd när de slutför en uppgift till dess att de känner att de kan allt. Tiden de spenderar för att ta reda på information kan göra det svårt för dem att slutföra uppgifter och projekt.

The perfectionist upplever ofta mycket ångest, självtvivel och oroar sig, speciellt när de har satt orealistiska mål som de har svårt att nå. En perfektionist kommer att fokusera på det som de kunde ha gjort bättre istället för att vara nöjda över det de åstadkommit.

Natural geniuses bemästrar flertalet nya kompetenser och färdigheter snabbt och enkelt men känner sig skamsna när de ställs emot ett mål som är för svårt. Att lära sig att alla kämpar och har det tufft ibland att nå mål kan hjälpa.

The soloist eller en ”rugged individualist” föredrar att jobba själva i rädsla för att be om hjälp kan leda till att deras inkompetens ska avslöjas. De tackar ofta nej till hjälp för att försöka bevisa deras värde.

Superheroes utmärker sig ofta på grund av deras extrema arbetsmoral och konstanta ansträngningar vilket ofta är ett tecken på en ”workaholic”. Detta kan leda till utbrändhet som i sin tur kan leda till psykiska ohälsa och påverka relationer.

Translate »