i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 98 av Med målet i sikte: PT-Robert om diabetes, äventyr och att sätta och nå mål

Med målet i sikte  /  Avsnitt 98  /  PT-Robert om diabetes, äventyr och att sätta och nå mål  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

Hur förbättrar vi våra mål och drömmar? Blir mål orealistiska för att vi siktar för högt, eller beror det på något annat? Och vad är skillnaden på att inte lyckas, och att misslyckas? I avsnitt 98 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av äventyraren och personliga tränaren Robert, som berättar hur det är att leva med diabetes och hur han besegrade Kilimanjaro. Han ger oss tips på hur vi sätter realistiska mål, och hur vi lättare når våra drömmar med hjälp av teamwork.

PT-Robert: Så sätter du realistiska, långsiktiga mål

Som personlig tränare har Robert lång erfarenhet av att lära människor med skilda bakgrunder att sätta långsiktiga mål, oavsett vilka förutsättningar och förmågor de har. Och det finns en sak han har noterat gång på gång, både i gymmet, och när han föreläser hos företag.

– Många har ofta svårt att acceptera att förändring, och att nå ett mål, tar tid. Ofta vill man göra en stor förändring direkt … att allt ska bli perfekt på en gång. Vilket leder till att man tar på sig för mycket, och sedan ger upp.

Men det finns många anledningar till att mål blir orealistiska, och majoriteten av dem är svåra att upptäcka, särskilt om man inte vet vad man letar efter. I veckans avsnitt ger Robert oss ett flertal matnyttiga tips på hur man utvärderar sina mål, och ser till att de går att uppfylla. Ett tips han delar med sig av är att ta sig tid att reflektera över vad man vill åstadkomma med sina mål.

– Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv, och ställa sig frågorna: Varför ska jag uppnå det här målet? Är det faktiskt viktigt för mig, eller gör jag det för någon annans skull? Eller för att jag tror att jag borde göra det, snarare än för att jag vill göra det?

Han noterar att det finns ytterligare en fråga du bör ställa dig själv i detta sammanhang; en fråga vars svar avgör huruvida dina mål ens är värda besväret.

– Är det faktiskt sant att målet kommer ge mig det jag vill ha? Det blir lätt så att vi reflekterar över huruvida målet är viktigt för oss, men glömmer bort att ta reda på om målet faktiskt kommer leverera säger han och ger några exempel;
Är det där drömjobbet verkligen så välbetalt som jag tror?
Kommer det här projektet faktiskt ge mig det erkännande som jag vill ha?

– Nöj dig inte med att svara ”jag tror det” när du sätter dina mål säger han.

PT-Roberts resa: Från Smålands dalgångar till Kilimanjaros topp

Som en del av de tips och råd han delar med sig av, så berättar Robert även om sin egen resa. Varför han blev personlig tränare och började äventyra, omständigheterna när han fick sin diabetesdiagnos, vilka lärdomar han tagit med sig från sina tuffaste utmaningar, och vad som motiverat honom att fortsätta.

En av de lärdomar han nämner är värdet av att hitta, och omge dig med, människor som kan stötta dig på vägen mot ditt mål.

– Om du gör något i grupp, eller tillsammans med någon, så blir det bra mycket lättare att lyckas. Det finns dessutom människor som redan arbetar inom ditt drömyrke, eller som uppnått målet du siktar mot. Sök kontakt och stöd hos dem! På så sätt kan du dra nytta av deras erfarenheter, och slipper lära dig allting själv. Om du söker jobb i ett visst yrke kanske de till och med har ett nätverk där de kan presentera och rekommendera dig!

Robert förklarar även vikten av att förstå att det är stor skillnad på att inte uppnå ett mål, och att misslyckas.

– Många inbillar sig att det enda sättet att uppnå ett mål är att ta sig dit man tänkt. Men det är ju inte sant. Att ”misslyckas” är bara en del av processen i en förändring. Både du och ditt mål måste kunna förändras och anpassas under resans gång, vilket kan leda till något helt annat … något som kanske till och med blev ännu bättre än det du först hade tänkt dig. Och det är ju något positivt, inte ett misslyckande!

PT-Robert om diabetes, äventyr och att sätta och nå mål | Med målet i sikte | Iris.se

PT-Robert om diabetes, äventyr och att sätta och nå mål | Med målet i sikte | Iris.se

PT-Robert om Diabetes-, kunskap och forskning

Under samtalet berättar Robert om Diabetes. Trots att han själv pluggat Biomedicin så ville han inte inse att han själv drabbats.
Enligt Svenska Diabetesförbundet är det över 500 000 personer har diabetes i Sverige idag, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes och ca 150 000 i Sverige som har sjukdomen utan att veta om det. Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar. Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom.

– Utan insulin klarar man inte att leva. Samtidigt är det riktigt farligt att dosera för mycket insulin. Om jag bara tagit lite för mycket insulin och får lågt blodsocker blir jag nästan lite korkad. Jag vet att jag måste äta något men jag blir stående framför kylskåpet och funderar. Att fatta beslut kan vara löjligt svårt. Tack och lov blir jag inte låg lika ofta längre.

Forskningen har kommit långt under de senaste åren och numera behöver Robert inte själv hålla koll på sitt insulinvärde. Det gör hans insulinpump.

– Nu har jag en ”knapp” på armen som är kopplad till en app i mobilen. Den larmar om mitt värde börjar bli lågt. Dessutom kan jag dosera insulin genom pumpen så nu behöver jag inte ta sprutor längre. Pumpen är också så smart att den kan gasa och bromsa hur mycket insulin som injiceras ”lite hela tiden”, så risken att bli för hög eller låg minskar.

Den 14:e november är det Världsdiabetesdagen, en FN-dag som bland annat uppmärksammas med att olika byggnader runt om i världen lyser upp i blått.

Mer om PT-Robert

Robert är personlig tränare, äventyrare och entreprenör. Han håller även föreläsningar på flera teman inom dessa områden.

Robert är även en av de eldsjälar som drivit Fitnesspodden, en av Sveriges första stora träningspoddar. Han har även varit engagerad i Aktivisfondens arbete sedan den grundades 2015, och har personligen representerat dem i flera projekt som gynnat fondens förmånstagare.

Mer om Aktivisfonden

Aktivisfonden hjälper barn med intellektuell funktionsnedsättning eller NPF-diagnos att få större möjlighet att engagera sig i sport- och friluftsaktiviteter, huvudsakligen genom ekonomiska bidrag.

Här kan du läsa mer om Aktivisfondens arbete »

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig att sätta realistiska mål och undvika orealistiska förväntningar? Vill du dessutom få en unik inblick i Roberts personliga resa, inklusive hur han besegrade Kilimanjaro och hanterar diabetes, samt information om den senaste diabetesforskningen? Lyssna på avsnitt 98 av “Med målet i sikte” med PT-Robert, där han delar sina insikter om att uppnå mål och betonar vikten av ärlighet mot sig själv. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 108 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »