Mikael Norman sitter i ledningsgruppen för Iris YH:s utbildning till Automationsingenjör
Mikael Norman sitter i ledningsgruppen för Iris Yrkeshögskolas utbildning till Automationsingenjör, som erbjuds i Gävle, Malmö och Stockholm. Tillsammans med andra representanter från arbetsliv och branschorganisationer är han med och tar fram utbildningens upplägg och innehåll. Tack vare honom och övriga representanter kan man vara säker på att kurserna är relevanta och anpassade efter de verkliga behoven på arbetsmarknaden.
Mikael Norman sitter i ledningsgruppen för Iris Yrkeshögskolas utbildning till Automationsingenjör
Var arbetar du idag?
– Jag driver Gävleborgs Automation, som jag startade 2018 tillsammans med min kompanjon Martin. Jag läste gymnasieutbildningen Styr- och reglerteknik, som det hette på den tiden, och har arbetat inom el och automation sedan 2007. Innan vi startade eget jobbade jag bland annat på Sandvik och Korsnäs.
Du sitter med i ledningsgruppen för YH-utbildningen Automationsingenjör med inriktning mot processindustri. Vilken är din roll i framtagandet av utbildningen?
– Jag har varit med och tyckt till. Vi som kommer från arbetslivet har ju bättre koll på vilka kunskaper som behövs, och ser till att utbildningen blir relevant. Vi har koll på vilken teknik som används idag, och vilken som är på väg in i branschen. Det här är ett område som går fort framåt, det händer mycket just nu på tekniksidan. Begreppet automation breddas hela tiden. Dom här sakerna är det ju svårare att ha insikt i när man inte jobbar i branschen.
Varför ska man utbilda sig till automationsingenjör, tycker du?
– Det är ett väldigt roligt yrke med stor variation där man får arbeta med en bred palett av lösningar och teknik. Ena dagen kan man vara hos en liten enmansfirma medan man nästa dag står vid en kärnreaktor på Forsmark. Man kan göra små uppdrag eller arbeta i stora projekt som sträcker sig över flera år. Automation är något som kommer mer och mer och utvecklas olika inom olika branscher.
Vem passar utbildningen för?
– Jobbet kan vara väldigt socialt. Det handlar ofta om problemlösning, och då behöver man kunna kommunicera med drifts- och underhållspersonal som kommer med input. Det är bra om man gillar felsökning och teknik. Då det är ett område där det händer mycket är det även ett stort plus om man trivs med att ta ett stort ansvar själv för att hänga med och utvecklas.
Vad kan man förvänta sig att få för jobb direkt efter utbildningen?
– Det beror en del på vad man har för bakgrund innan utbildningen. Har man inte jobbat inom industri-, el- eller maskinindustri tidigare kan det vara en idé att börja som el- eller servicetekniker för att lära sig hur det fungerar i praktiken innan man går vidare till den digitala biten. Men man kan också börja som automationstekniker eller i en juniorroll som automationsingenjör.
LIA är en väldigt viktig bit här. Det är så många får sina första jobb.
Och vad kan arbetsgivare ha att vinna på att anställa en nyutexaminerad?
– Som nyutbildad är man ofta ivrig att komma i gång och har med sig nya sätt att se på saker, man har ett annat perspektiv än de som jobbat ett tag. Skapar arbetsgivaren en stimulerande miljö för den nytillkomne kan de ha en anställd för en lång tid framöver. Men då behöver man samtidigt ge dem chansen att utvecklas och blomma.
Hur ser du på automationsingenjörens framtid?
– Den ser ljus ut. Området växer hela tiden. Jag tror även att automation, IT och robot är något som kommer att växa ihop mer och mer. I takt med att rollen breddas och utvecklas kommer kunskaper ständigt att behöva fyllas på. För den som är intresserad och har viljan och drivet att lära sig så finns alla förutsättningar att få jobb!
Hur ser det ut för den som är sugen på att jobba utomlands?
– Automation är internationellt. Dels gör många konsultföretag i Sverige jobb utomlands, dels kan du söka jobb åt utländska bolag. Det är även vanligt att man får resa en del inom Sverige – jag skulle nog säga att det är ett plus om man gillar att resa!
Avslutningsvis – det låter som du tycker det här är en karriär att satsa på?
– Ja, absolut. Det är ett brett yrke, vilket ger bra möjligheter till att testa på olika “roller” inom automation. Är man lite rastlös av sig och gillar att lära sig nytt kan man göra olika saker inom el eller kodning. Det finns möjlighet antingen att jobba brett eller nischa in sig på ett smalt område om man föredrar det. Valmöjligheterna är många och om utvecklingen fortsätter i samma takt lär man inte behöva gå utan jobb.