Bildteori

Vuxenutbildning

Vill du läsa bildteori på distans? Välj Iris!

Ämnet behandlar hur bilder förstås och kommuniceras och i vilka medier och sammanhang det sker. Kursen är på 100p. Kurskod: BIDBIT0

Ansök

via din hemkommun

Välj kommun »

Ansök via din hemkommun Välj kommun »

Om utbildningen

Om kursen bildteori:

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet Bildteori ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om bilder som språk och om bildkommunikation. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om bildspråklig teori, färdigheter i att se och möta bilder samt möjlighet att själv uttrycka sig i bilder. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förståelse av hur synen på konst, konsthantverk och design utvecklats.

Eleven ska ges möjlighet att kunna utveckla en förmåga att kunna utgå utifrån en visuell kultur och perceptionsteori, färgperception och färgsystem formlära, hitta sammanhang bilden som text, kultur och perceptionsteori färglära. Eleven ska även kunna hitta relation till annan text, färgteori till exempel färgperception. Personen i fråga ska även kunna se och utgå ifrån bildanvändande i olika sammanhang. Eleven ska under kursens gång få möjlighet att kunna utveckla bilden i relation till exempel bildproduktion och bildanvändande. Eleven ska kunna förstå perceptionsteori i färglära och färgteori men även bilden som text bildsemiotik som exempel färgperception och färgsystem. Eleven ska kunna behandla och se skillnad på olika kommunikationsprocesser och teorier

Undervisningen i ämnet ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

  1. Kunskaper om kommunikationsprocesser och om teorier om bildkommunikation.
  2. Kunskaper om konstteori och konstvetenskap.
  3. Kunskaper om den visuella kulturen och om perception.
  4. Förmåga att analysera och tolka bilder samt att värdera egna och andras bildanalyser.
  5. Kunskaper om hur bilder kommunicerar ur olika aspekter och hur bilder fungerar i sitt sammanhang.
  6. Förmåga att se och behandla bilden som text och se hur bilder samverkar med annan text samt kunskaper om bildsemiotik.
  7. Förståelse av bildens roll i kultur och samhälle samt för individen.

Vem kan läsa kursen?

Bildteori är en kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Läs mer om behörighetskraven till att söka och studera kursen bildteori.

Så ansöker du

Så ansöker du

Du ansöker till komvux (kommunal vuxenutbildning) på din hemkommuns hemsida. Din hemkommun är den kommun där du är folkbokförd och det är kommunen som beslutar om du blir antagen till utbildningen eller ej.

Det är enkelt att söka till en utbildning på Iris. Nedan hittar du länkar till ansökan där Iris erbjuder kommunal vuxenutbildning.

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Utbildningsorter

Utbildningen erbjuds på följande platser

Magasinet

Välkommen till Iris Magasinet! Här hittar du nyheter, intressanta fakta, success stories och andra saker vi är stolta över och vill berätta.

Translate »