Filosofi 1
Vuxenutbildning
Filosofi 1 är en kurs inom ämnet filosofi, som är ett humanistiskt ämne. Undervisningen i ämnet filosofi ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att delta i ett ständigt pågående samtal om vad verkligheten är, om vad vi med säkerhet kan veta och om människans existens och handlande. Kursen är på 50p. Kurskod FIOFIO01.
Ansök via din hemkommun Välj kommun »
Om kursen:
Filosofi 1 ingår i ämnet filosofi. Filosofi har förgreningar i alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet, eftersom det behandlar grundläggande frågor om verklighetens natur, kunskapens möjlighet och värdenas existens.
Den filosofiska aktiviteten handlar om att tänka självständigt, kritiskt och analytiskt kring dessa frågor så som de kommer till uttryck i privatliv, samhällsliv, kulturliv och vetenskap. Att formulera och klargöra filosofiska frågor samt att ta ställning till dem är syftet med den filosofiska aktiviteten.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Existens och vetande, dels grundläggande teorier som behandlar begreppet verklighet och vad som kan tänkas existera, dels grundläggande kunskapsteori utifrån begreppet kunskap, begreppet sanning och vetandets olika former.
- Grundläggande vetenskapsteori och begrepp inom vetenskapen. Jämförelse mellan forskningsmetoder och traditioner inom humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap.
- Värdefilosofi, dels olika värdeteoretiska ståndpunkter och normativa etiska teorier som handlar om vad som är rätt och orätt samt vad som utmärker ett gott liv, dels samhällsfilosofi som handlar om vad som är rättvist och vad som utmärker ett gott samhälle. Exempel på teoriernas tillämpningar hämtas från privatliv, samhällsliv, kulturliv och vetenskap.
- Nutida filosofiska riktningar. Olika filosofiska förhållningssätt som präglar den aktuella diskussionen om existentiella frågor, etiken, samhället, språket, vetenskapen och verkligheten. Filosofiska aspekter på genusfrågor och frågor om hållbar utveckling.
- Språkfilosofi. Grundläggande begrepp, till exempel tolkning, precisering och definition. Teorier om språkets funktion och mening. Begreppsanalys och argumentationsanalys utifrån både språkfilosofisk och logisk förståelse av argumentationens konstruktion.
Vem kan läsa utbildningen?
Filisofi 1 är en kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Läs mer om behörighetskraven.
Relaterade länkar
Kommuner där Iris erbjuder vuxenutbildning
Botkyrka »Danderyd »
Eskilstuna »
Göteborgs stad »
Huddinge »
Håbo »
Järfälla »
Karlstad »
Lidingö »
Malmö »
Mora »
Motala »
Nyköping »
Nykvarn »
Oxelösund »
Salem »
Sigtuna »
Sollentuna »
Solna »
Sundbyberg »
Södertälje »
Täby »
Upplands Väsby »
Vallentuna »
Vaxholm »
Västerås »
Växjö »
Österåker »
Så ansöker du
Du ansöker till komvux (kommunal vuxenutbildning) på din hemkommuns hemsida. Din hemkommun är den kommun där du är folkbokförd och det är kommunen som beslutar om du blir antagen till utbildningen eller ej.
Det är enkelt att söka till en utbildning på Iris. Nedan hittar du länkar till ansökan där Iris erbjuder kommunal vuxenutbildning.
Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
Magasinet
Välkommen till Iris Magasinet! Här hittar du nyheter, intressanta fakta, success stories och andra saker vi är stolta över och vill berätta.