Hållbar hästnäring – ekonomi, marknad och ledarskap
Yrkeshögskolan | YH-kurs | 75 YH | CSN | Kostnadsfri
Kursen väntar godkännande från Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut kommer i juni. Vid beviljande startar kursen hösten 2025. Vill du få besked direkt? Anmäl ditt intresse och få ansökningslänken direkt efter beslutet.
Arbetar du till exempel som stallchef, ridlärare, verksamhetsledare, hästskötare eller driver egen verksamhet inom hästbranschen? Denna kurs passar dig som vill fördjupa dina kunskaper inom ekonomi, marknadsföring, personalhantering och hållbar utveckling – med fokus på att driva en professionell, lönsam och framtidssäkrad hästverksamhet.
Låter YH-kursen
inom hållbar
hästnäring
intressant?
YH-kurs – Hållbar hästnäring – ekonomi, marknad och ledarskap
Kursen vänder sig till dig som arbetar inom hästbranschen – och vill utveckla din kompetens inom företagande och hållbar verksamhetsutveckling.
Utbildningen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom stallmiljö, ridskola, travsport eller annan hästverksamhet – exempelvis som verksamhetsledare, hästskötare, ridlärare eller företagare. Du får fördjupad teoretisk kunskap och praktiska verktyg för att kunna driva, utveckla och stärka din verksamhet på ett hållbart och professionellt sätt.
Kursinnehåll och upplägg
Kursen bygger på aktuell forskning, branschens behov och beprövad erfarenhet, och har tagits fram i samverkan med bland andra LRF Häst, Hästnäringens Yrkesnämnd och flera stall- och ridverksamheter. Fokus ligger på ekonomi, ledarskap, marknadsföring, personalhantering och organisationsutveckling – allt anpassat till förutsättningarna inom hästnäringen.
Ekonomi, marknadsföring, kund-/personalhantering och organisationsutveckling för en hållbar hästnäring
Du får kunskap om:
- Grundläggande ekonomiska verktyg, kalkylering, budgetering och resultatplanering.
- Marknadsföring i praktiken, inklusive digitala verktyg och AI.
- Kund- och personalhantering för en hållbar arbetsmiljö och starka kundrelationer.
- Organisationsutveckling, förändringsarbete och hållbarhetsstrategier kopplade till Agenda 2030.
Kursen innehåller både teoretiska moment och praktiska uppgifter kopplade till din arbetsplats. Genom case, observationer och reflekterande uppgifter får du omsätta kunskapen direkt i din verksamhet.
Undervisningen sker på distans med föreläsningar, seminarier och handledning via Teams. Du får också möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra deltagare från hela landet.
Varför ska du studera Hållbar hästnäring – ekonomi, marknad och ledarskap?
Hästnäringen står inför stora utmaningar – men också möjligheter. Kunskap inom ekonomi, organisation och hållbart företagande är avgörande för att säkra branschens framtid. Den här kursen ger dig både verktygen och förhållningssätten för att stärka din yrkesroll, utveckla din verksamhet och bidra till en mer professionell och långsiktigt hållbar hästnäring.
Antagningskrav
För att bli antagen till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet samt minst sex månaders yrkeserfarenhet på heltid inom hästbranschen – till exempel från arbete i stallmiljö, ridskola, travverksamhet eller annan form av hästverksamhet.
Erfarenheten kan komma från roller som verksamhetsledare, ridlärare, hästskötare, företagsledare eller andra funktioner där du aktivt arbetat med hästhantering och/eller utveckling av verksamheter inom näringen.
Syftet med detta krav är att du ska kunna relatera kursens innehåll till verkliga situationer i din yrkesvardag. Din praktiska erfarenhet blir en viktig tillgång både för din egen inlärning och för erfarenhetsutbyte och reflektion tillsammans med andra kursdeltagare.
Notera att kursen ännu inte är godkänd – Anmäl ditt intresse idag!
Välkommen att redan idag anmäla ditt intresse för kursen. Kursen är ännu inte beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut om tilldelning meddelas i slutet av juni. Kursen är kostnadsfri samt CSN-berättigad och riktar sig till dig som vill utveckla din verksamhet eller ta nästa steg i karriären inom hästnäringen. Här får du både teoretisk fördjupning och konkreta verktyg för att arbeta strategiskt med ekonomi, marknadsföring, personal och hållbar utveckling – allt för att stärka lönsamhet, kvalitet och konkurrenskraft.
Hållbar hästnäring – ekonomi, marknad och ledarskap / Kurs / 15 veckor / 75 YH / Helfart / Distans / Kursens innehåll / Kursens upplägg / Behörighet / Anmäl intresse
Kursen Hållbar ekonomistyrning i hästverksamheter:
Kursens syfte är att studerande med hjälp av olika ekonomiska verktyg självständigt ska planera, styra och följa upp driften av en hästverksamhet på ett ekonomiskt hållbart sätt med strävan mot cirkulära ekonomimodeller och beslut. Ekonomisk hållbarhet, digitalisering och modernt arbetssätt ingår, i detta ingår att ta fram underlag för att utvärdera hur företaget går, och kunna agera proaktivt.
Kursen ger de studerande fördjupade kunskaper inom grundläggande ekonomiska begrepp och samband, ekonomistyrningens syften och funktioner, resultatplanering, budgeteringens grunder och budgetprocessen, introduktion till löpande bokföring som avslutas med resultat- och balansräkning samt introduktion av nyckeltalsanalys. Kursen ger kunskaper om grundläggande begrepp som, produkt-, bidrags- och investeringkalkylering, självkostnadskalkyler och budgetering.
En stor del av innehållet inriktas på teoretiska modeller och praktiska metoder avseende kalkylering, budgetering och intern styrning och kontroll. Betydelsen av sambandet mellan information, analys, planering och uppföljning betonas, liksom hållbarhets- och jämställdhetsaspekter samt etiska förhållningssätt. Övningar görs och i kursen ingår även näringslivsinslag från hästverksamheter.
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna ha färdigheter i att: förklara och använda ekonomiska grundbegrepp och samband i relation till hästverksamhet, förklara och tillämpa grunderna för ekonomistyrning, beskriva grundläggande principer och metoder för budgetering, upprätta budgetar för och i givna situationer, genomföra enkla konteringar och förklara grunderna i nyckeltalsanalys. Vidare ska de kunna tolka företagets lönsamhet utifrån bokslutet och förstå innebörden av en investeringskalkyl.
Målet är att studenterna efter genomförd kurs ska ha kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna genomföra och förstå vikten av driftsplanering och löpande redovisning och hur detta genererar hållbar ekonomisk utveckling.
Kursen omfattar 25 YH-poäng
Kursen Kundhantering för konkurrenskraftig verksamhet:
Den studerande ska genom denna kurs få fördjupade kunskaper hur man koordinerar och hantera interaktioner mellan kunder och ett företag. Vidare får den studerande kunskap om hur man genom kundhantering kan upprätthålla en god relation med både befintliga och potentiella kunder.
Den studerande får fördjupade kunskaper i hur effektiv kundhantering hjälper att förlänga kundens livscykel i företaget. Dessutom tillägnar sig den studerande sig bättre förståelse för vilka tjänster som tilltalar kunder. Den studerande får fördjupade kunskaper i kursen om betydelsen att bygga upp en kundbas och förstärk auktoriteten för sitt varumärke, den studerande lär sig betydelsen av kundhanteringens betydelse för verksamhetens utveckling och överlevnad.
Den studerande kommer få färdigheter och praktisk övning i anslutning till den egna verksamheten genomföra informella undersökningar, för att proaktivt nå ut till kunder för att lösa potentiella problem, och även kunskap i hur man når ut till kund genom att skicka personliga meddelanden.
Efter avslutad kurs kommer den studerande ha färdigheter och kompetens i hur man skapar en god kundkontakt, hanterar potentiella kunde och befintliga kunder, hur man bygger upp kundbaser och hur man genom breddad kundrekrytering både kan utveckla och skapa tillväxt i sitt hästföretag.
Kursen omfattar 5 YH-poäng
Kursen Marknadsföring i praktiken – verktyg, modeller och metoder:
Den studerande kommer få praktisk fördjupad kunskap i marknadsföring där den studerande får sätta en tydlig strategi för sin hästnäring. Den studerande får träna praktiskt på verktyg och modeller som hjälper företag att få bäst effekt av en marknadsbudget. Under kursen arbetar den studerande med att ta fram en konkret handlingsplan för en hästverksamhet. Den studerande kommer jobba praktiskt med kärnan i vad man ska kommunicera, jobba med att bygga en tydlig strategi för varumärke och skapa en röd tråd i hela marknadsflödet.
Den studerande ska tillägna sig kunskap så hen under kursens gång kan jobba fram en konkret handlingsplan för sin hästverksamhet. Genom praktiskt arbete med den egna hästverksamheten får den studerande lära sig att tolka och analysera data för att kunna mäta effekt och förbättra de digitala marknadsaktiviteterna. Den studerande läs sig även hur marknadsföring kan genomföras och förbättras med hjälp av AI – och vilka risker som finns.
Kursen innehåller följande moment:
- Digital marknadsföring.
- Strategi för marknadsföringen.
- Verktyg för att analysera konkurrenter.
- Omvärlden och marknaden.
- Verktyg för att planera.
- Implementera och mäta.
- AI.
- Sociala medier.
- Marknadsföring.
Förstå, analysera och tolka data för marknadsföring, göra situationsanalyser, positionering, profilering samt omvärldsanalys.
Efter avslutad kurs ska den studerande ha fördjupad kunskap inom området marknadsföring, den studerande ska även ha färdigheter och kompetens i att praktiskt tillämpa och använda metoder för sin hästverksamhet, verktyg och modeller för att utföra det som i handlingsplanen och strategin är planerade för en hästverksamhet. Den studerande ska även ha kompetens och färdigheter i att använda sig av AI, sociala medier och andra digitala verktyg för att nå ut med sin marknadsföring i relevanta kanaler. Den studerande ska ha kompetens och färdigheter i att implementera och utföra planerade marknadsåtgärder med en föreslagen budget.
Kursen omfattar 20 YH-poäng
Kursen Personaladministration och HR inom hästbranschen:
Denna kurs ger den studerande kunskap inom personaladministration, arbetsmiljölagar, anställningsvillkor, arbetsrätt, konflikthantering och ledarskap. Efter avslutad kurs ska den studerande ha färdigheter att använda de förvärvade verktygen för att främja en god arbetsmiljö, skapa goda förutsättningar för sin personal, att agera enligt gällande lagar och föreskrifter och ha kunskap i hur konflikter hanteras på arbetsplatser. Den studerande har efter avslutad kurs kompetens i att hantera uppkomna HR frågor på arbetsplatsen i stallmiljö samt bedriva en god personaladministration utifrån sitt ledarskap.
Moment som ingår i kursen:
- Att anställa och ledarskap.
- Arbetsrättsligt och personalekonomiskt perspektiv.
- Konflikthantering.
- Arbetstider och ledighet.
Kursen omfattar 5 YH-poäng
Kursen Praktisk organisationsutveckling och förändringsledning med fokus på hållbarhet:
Kursen har som mål att ge den studerande fördjupade kunskaper om verksamhetsanalys och verksamhetsutveckling men även förståelse för dess betydelse för den hållbara organisationen. I kursen får de studerande kunskaper om olika perspektiv av verksamhetsutveckling såsom, strategiskt-, individ- och strukturellt perspektiv och vad dessa har för betydelse i relation till den egna verksamheten. Att självständigt och kritiskt förhålla sig till presenterade teorier bedöma och kritiskt reflektera kring förändringsmodellers möjligheter att bidra till verksamhetsutveckling i praktiken. Förståelse för orsaker och drivkrafter till verksamhetsutveckling är också ett av områdena på kursen. Området förbättringsarbete berörs liksom kursen ger en fördjupning inom förändringsområdet.
Kursen ger kunskaper om förändringsprocesser och förändringstrategier samt kunskaper kring förändringsledarens roll. I kursen diskuteras vilka drivkrafter som styr och bidrar till förändringar. Kursen tydliggör begrepp, verktyg och exempel på praktiska förändringsprocesser i organisationer. Kursen fokuserar även på att skapa hållbara verksamheter med agenda 2030 som grund.
Efter avslutad kurs ska den studerande ha färdigheter och kompetens att beskriva hur förändringsarbete i den egna hästorganisationen fungerar, jobba för en hållbar verksamhet enligt agenda 2030 målen, beskriva och bedriva en förändringsprocess och uppvisa förståelse för dess komplexitet, uppvisa god förståelse för de förändringstrategier som är relevanta i ett förändringsarbete, använda lämpliga verktyg och metoder för förändringsarbete. Kompetens att tillämpa relevanta analysmodeller och problematisera orsaker till problem i olika typer av verksamheter.
Kursen omfattar 20 YH-poäng
Du kompletterar din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.
För att vara behörig till kursen behöver du ha minst sex månaders yrkeserfarenhet på heltid, eller motsvarande ett år på deltid, inom hästbranschen.
Exempel på relevanta yrkesroller är stallchef, ridlärare, hästskötare, verksamhetsledare, travtränare eller företagare med ansvar för en hästverksamhet. Även du som har haft styrelseuppdrag eller andra ledande roller i föreningar eller företag inom hästnäringen är välkommen att söka.
Yrkeserfarenheten är avgörande för att du ska kunna tillgodogöra dig kursens innehåll och omsätta det i praktiken. Utbildningen bygger på reflektion, erfarenhetsutbyte och uppgifter kopplade till din egen arbetsplats – vilket gör dina tidigare erfarenheter till en viktig tillgång i lärandet.
Ibland får vi fler behöriga sökande än vad vi kan erbjuda platser till. I sådana fall tilldelar vi poäng baserat på antal arbetade år och månader du har arbetat inom relevant arbetsområde. Mer information får du i samband med din webbansökan till utbildningen.
Utbildningsort: Distans.
Utbildningstid: 15 veckor.
Omfattning / poäng: 75 yh-poäng (5 p per vecka).
Studieform: Helfartsstudier på distans.
Föreläsning och seminarium 1,5 timmar per vecka.
Handledning erbjuds också på schemalagda tillfällen.
Studietakt: 100%.
Kostnad: Kostnadsfri.
CSN: Studiestöd via CSN kan sökas när du fått kallelse till upprop.
Litteratur: Litteratur köpes av studenten.
Utbildningsform: Yrkeshögskola.
Ansökningsperiod: Välkommen att redan idag anmäla ditt intresse för kursen. Kursen är ännu inte beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut om tilldelning meddelas i slutet av juni.
Sista kompletteringsdag: Meddelas vid tilldelning.
Antagningsbesked: Meddelas vid tilldelning.
Kursstart: Meddelas vid tilldelning.
Våra samarbetspartners
Kontakt Yrkeshögskolan
Telefon och telefontider
010-761 00 40
Ordinarie telefontid
Måndag, tisdag, onsdag och fredag: kl. 13:30–14:30.
Utbildningsledare: Hållbar hästnäring – ekonomi, marknad och ledarskap
Kontaktuppgifter kommer inom kort
Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@iris.se
Vi har besvarat de vanligaste frågorna här.