Åldras med intellektuell funktionsnedsättning

Yrkeshögskolan | YH-kurs | 40 YH | CSN | Kostnadsfri

Kursen väntar godkännande från Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut kommer i juni. Vid beviljande startar kursen hösten 2025. Vill du få besked direkt? Anmäl ditt intresse och få ansökningslänken direkt efter beslutet.

Arbetar du till exempel som undersköterska, vårdbiträde, sjuksköterska, stödpedagog eller inom LSS-verksamhet? Denna kurs passar dig som vill fördjupa dina kunskaper om hur åldrandet påverkar denna målgrupp – både fysiskt, psykiskt och socialt.

Låter YH-kursen

inom intellektuell

funktionsnedsättning

intressant?

Anmäl intresse här »

YH-kurs – Åldras med intellektuell funktionsnedsättning

Kursen vänder sig till dig som arbetar med äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning – och vill fördjupa din kunskap.

Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma inom vård och omsorg som har erfarenhet av att arbeta med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Du får fördjupad teoretisk kunskap och konkreta, praktiska verktyg för att kunna möta målgruppens behov på ett ännu mer medvetet, empatiskt och professionellt sätt när de åldras.

Kursinnehåll och upplägg

Kursen bygger på aktuell forskning och beprövad erfarenhet, framtagen i samarbete med bland annat Lunds universitet och flera kommunala och privata vårdaktörer. Fokus ligger på hur det normala åldrandet påverkar personer med intellektuell funktionsnedsättning – fysiskt, psykiskt och socialt – samt hur man som personal kan stödja välbefinnande, hälsa och livskvalitet genom personcentrerad omsorg.

Du får kunskap om:

  • Vanliga fysiska och psykiska hälsoutmaningar vid åldrande hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Demografiska och biologiska förändringar och hur de påverkar vårdbehovet.
  • Lagar, rättigheter och etiska överväganden i omsorgsarbetet.
  • Hälsofrämjande strategier och modeller för stöd och omsorg.

Kursen innehåller både teoretiska moment och praktiska uppgifter som kopplas till din arbetsplats. Du får möjlighet att genom fältstudier, observationer och reflekterande uppgifter utveckla din förståelse och omsätta ny kunskap direkt i din yrkesroll.

Undervisningen sker på distans med föreläsningar, seminarier och handledning via Teams. Du får även ta del av erfarenhetsutbyte med andra deltagare från olika delar av landet.

Varför ska du studera Åldras med intellektuell funktionsnedsättning?

Vi lever allt längre, vilket ställer nya krav på vård och omsorg. Det saknas ofta kunskap om hur åldrandet påverkar personer med intellektuell funktionsnedsättning. Genom att gå denna kurs rustar du dig med både kunskap och förhållningssätt som kan göra stor skillnad i brukarnas liv – och i din yrkesvardag.

Antagningskrav

För att bli antagen till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet och minst sex månaders yrkeserfarenhet på heltid, eller ett år på deltid, inom vård och omsorg.

Erfarenheten ska komma från yrkesroller där du mött personer med intellektuell funktionsnedsättning – exempelvis som undersköterska, vårdbiträde, sjuksköterska, arbetsterapeut eller stödpedagog.

Syftet med kravet är att du ska kunna koppla kursens innehåll till verkliga situationer från ditt arbete. Dina erfarenheter blir också en värdefull resurs i diskussioner, reflektioner och erfarenhetsutbyte under utbildningen.

Notera att kursen ännu inte är godkänd – Anmäl ditt intresse idag!

Välkommen att redan idag anmäla ditt intresse för kursen. Kursen är ännu inte beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut om tilldelning meddelas i slutet av juni. Genom att gå denna utbildning stärker du din förmåga att ge personcentrerat stöd till en växande målgrupp – äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kursen är kostnadsfri och CSN-berättigad. Du får teoretisk fördjupning och praktiska verktyg som gör skillnad i vardagen – både för dig och de personer du arbetar med.

Studera Åldras med intellektuell funktionsnedsättning | YH Kurs | Yrkeshögskola | Iris.se

Åldras med intellektuell funktionsnedsättning  /  Kurs  /  10 veckor  /  40 YH  /  Helfart  /  Distans  /  Kursens innehåll  /  Kursens upplägg  /  Behörighet  /  Ansök här

Åldras med intellektuell funktionsnedsättning  /  Kurs  /  10 veckor  /  40 YH  /  Helfart  /  Distans  /  Kursens innehåll  /  Kursens upplägg  /  Behörighet  /  Anmäl intresse

Kursens upplägg

Det normala åldrandet, hälsa och välbefinnande

Kursen Språk- och kommunikationsstödjande arbetssätt för vuxna med tal- och språkstörningar:

Denna kurs ger en omfattande förståelse för det normala åldrandet och dess påverkan på hälsa och välbefinnande. Kursen täcker biologiska, psykologiska och sociala aspekter av
åldrandet. Studenterna kommer att utforska hur åldrandet påverkar kroppens funktioner, mentala hälsa och sociala interaktioner.

Kunskap

  • Förståelse för de biologiska processerna som sker under det normala åldrandet.
  • Kunskap om de vanligaste hälsoproblemen som drabbar äldre personer och hur dessa kan förebyggas och hanteras.
  • Insikt i de psykologiska och sociala förändringar som sker med åldrandet.

Färdigheter

  • Identifiera och analysera de faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande hos äldre personer samt främja hälsa och välbefinnande hos äldre.

Kompetenser

  • Ha förmåga att arbeta för att förbättra hälsa och välbefinnande hos äldre personer.
  • Kunna kommunicera med äldre personer om hälsorelaterade frågor.
  • Visa etisk medvetenhet och respekt för äldre personers autonomi och värdighet.

Kursen omfattar 10 YH-poäng

Hälsa och välbefinnande

Kursen Hälsa och välbefinnande tar upp och innehåller:

Fysiska hälsoutmaningar: Vanliga hälsoproblem och sjukdomar som drabbar äldre med intellektuell funktionsnedsättning, såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och rörelseproblem. Den tar också upp vanliga psykiska hälsoproblem, inklusive depression, ångest och demens, samt strategier för att stödja psykisk hälsa och välbefinnande.

Psykisk hälsa: Här fokuseras på de psykiska hälsoutmaningar som äldre med intellektuell funktionsnedsättning kan möta och strategier för att hantera dem. Kursen inkluderar metoder för att identifiera och behandla psykiska hälsoproblem samt hur man kan skapa en stödjande miljö.

Välbefinnande och livskvalitet: Denna delkurs utforskar metoder och strategier för att förbättra livskvaliteten hos äldre med intellektuell funktionsnedsättning. Betydelsen av sociala aktiviteter, hobbyer och meningsfull sysselsättning betonas, liksom metoder för att förbättra livskvaliteten genom personcentrerad vård och stöd.

Hälsofrämjande åtgärder: Kursen täcker förebyggande åtgärder och hälsofrämjande insatser, inklusive kost och näring, fysisk aktivitet och andra livsstilsfaktorer. Den betonar vikten av utbildning och stöd för vårdgivare och familjemedlemmar för att säkerställa en holistisk vård.

Kunskaper:

  • Kännedom om vanliga fysiska och psykiska hälsoutmaningar hos äldre med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Förståelse för strategier för att stödja psykisk hälsa och välbefinnande.
  • Insikt i metoder för att förbättra livskvaliteten och hälsofrämjande åtgärder.

Färdigheter:

  • Identifiera och hantera vanliga hälsoproblem.
  • Utveckla och implementera strategier för att stödja psykisk hälsa.
  • Planera och genomföra hälsofrämjande insatser.

Kompetenser:

  • Tillhandahålla holistisk vård som tar hänsyn till både fysiska och psykiska behov.
  • Främja välbefinnande och livskvalitet genom personcentrerad vård.
  • Utbilda och stödja vårdgivare och familjemedlemmar i hälsofrämjande åtgärder.

Kursen omfattar 10 YH-poäng 

Stöd och omsorg

Kursen Stöd och omsorg tar upp och innehåller:

Omsorgsmodeller: olika modeller och metoder för omsorg och stöd, inklusive både formella och informella vårdstrukturer. Det inkluderar en genomgång av bästa praxis och innovativa metoder för att förbättra omsorgen.

Lagstiftning och rättigheter: relevant lagstiftning och rättigheter för äldre med intellektuell funktionsnedsättning. Översikt över nationella och internationella lagar och riktlinjer som skyddar och stöder denna grupp.

Praktiska färdigheter: utveckla praktiska färdigheter för att ge stöd och omsorg, inklusive effektiv kommunikation och samarbete med vårdteam. Det inkluderar också tekniker för att hantera utmanande beteenden och skapa en trygg och stödjande miljö.

Etiska överväganden: etiska frågor och dilemman i omsorgen om äldre med intellektuell funktionsnedsättning. Det inkluderar diskussioner om autonomi, integritet och respekt samt hur man fattar etiskt korrekta beslut i vårdsituationer.

Kunskaper:

  • Förståelse för olika omsorgsmodeller och metoder.
  • Kännedom om relevant lagstiftning och rättigheter.
  • Insikt i etiska överväganden inom omsorgen.

Färdigheter:

  • Använda olika omsorgsmodeller i praktiken.
  • Tillämpa lagstiftning och rättigheter i vårdsituationer.
  • Hantera etiska dilemman och fatta välgrundade beslut.

Kompetenser:

  • Samarbeta effektivt med vårdteam och andra aktörer.
  • Säkerställa att omsorgen är i linje med lagar och etiska riktlinjer.
  • Utveckla och upprätthålla en stödjande och respektfull vårdmiljö.

Kursen omfattar 10 YH-poäng

Åldrande och intellektuell funktionsnedsättning

Kursen Åldrande och intellektuell funktionsnedsättning tar upp och innehåller:

Demografiska trender: förståelse för statistik och trender kring den åldrande befolkningen med intellektuell funktionsnedsättning. Det inkluderar hur befolkningsstrukturen förändras över tid och vilka konsekvenser detta har för vård och omsorg.

Biologiska och psykologiska aspekter: hur åldrande påverkar personer med intellektuell funktionsnedsättning på både biologisk och psykologisk nivå. Kursen täcker förändringar i kroppens funktioner, kognitiva förmågor och emotionella tillstånd som kan uppstå med åldern.

Sociala och kulturella perspektiv: hur samhället och kulturer ser på åldrande och intellektuell funktionsnedsättning. Det inkluderar jämförelser av olika vårdmodeller och kulturella attityder samt hur dessa påverkar livskvaliteten för äldre med intellektuell funktionsnedsättning.

Kunskaper:

  • Förståelse för demografiska trender och statistik kring åldrande befolkning med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Insikt i biologiska och psykologiska aspekter av åldrande hos denna grupp.
  • Kännedom om sociala och kulturella perspektiv på åldrande och intellektuell funktionsnedsättning.

Färdigheter:

  • Identifiera och beskriva biologiska och psykologiska förändringar vid åldrande.
  • Jämföra och kontrastera olika kulturella attityder och vårdmodeller.

Kompetenser:

  • Tillämpa kunskap om demografiska trender i praktiska vårdsituationer.
  • Använda insikter om biologiska och psykologiska aspekter för att förbättra vård och stöd.
  • Integrera sociala och kulturella perspektiv i vårdplanering och omsorg.

Kursen omfattar 10 YH-poäng

Ansökan och behörighet

Så här kompletterar du din ansökan

Du kompletterar din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.

Förkunskapskrav

För att vara behörig till kursen behöver du ha minst sex månaders yrkeserfarenhet på heltid, eller motsvarande ett år på deltid, inom vård och omsorg.

Exempel på relevanta yrkesroller är undersköterska, vårdbiträde, sjuksköterska, arbetsterapeut, stödpedagog eller annan roll där du mött personer med intellektuell funktionsnedsättning – gärna inom LSS-verksamhet eller äldreomsorg.

Yrkeserfarenheten är central för att du ska kunna ta till dig kursens innehåll och omsätta det i praktiken. Utbildningen bygger på reflektion, erfarenhetsutbyte och uppgifter kopplade till din arbetsvardag – vilket gör din bakgrund och insikt i målgruppen till en viktig del av lärandet.

Urval om för många ansöker

Ibland får vi fler behöriga sökande än vad vi kan erbjuda platser till. I sådana fall tilldelar vi poäng baserat på antal arbetade år och månader du har arbetat inom relevant arbetsområde. Mer information får du i samband med din webbansökan till utbildningen.

Kort fakta om kursen Åldras med intellektuell funktionsnedsättning

Utbildningsort: Distans.
Utbildningstid: 10 veckor.
Omfattning / poäng: 40 yh-poäng (4 p per vecka).
Studieform: Helfartsstudier på distans.
Föreläsning och seminarium två timmar per vecka.
Handledning erbjuds också på schemalagda tillfällen.
Studietakt: 100%.
Kostnad: Kostnadsfri.
CSN: Studiestöd via CSN kan sökas när du fått kallelse till upprop.
Litteratur: Litteratur köpes av studenten.
Utbildningsform: Yrkeshögskola.

Ansökningsperiod: Välkommen att redan idag anmäla ditt intresse för kursen. Kursen är ännu inte beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut om tilldelning meddelas i slutet av juni.
Sista kompletteringsdag: Meddelas vid tilldelning.
Antagningsbesked: Meddelas vid tilldelning.
Kursstart: Meddelas vid tilldelning.

Våra samarbetspartners

Leva Omsorg

Region Gotland

Höje Hund och Park AB

Helsingborgs Stad

Markaryds Kommun

Malmö Stad

Melleruds Kommun

Lunds Universitet

Bengtsfors Kommun

Mo Gård

Osby Kommun

Studera Åldras med intellektuell funktionsnedsättning | YH Kurs | Yrkeshögskola | Iris.se

Ansök till kursen Åldras med intellektuell funktionsnedsättning på Iris YH

Målet med YH-kursen “Åldras med intellektuell funktionsnedsättning” är inte bara att ge dig kunskap – utan att väcka förståelse, insikt och ett ännu större hjärta för en ofta osynliggjord grupp i samhället.

Att åldras med en intellektuell funktionsnedsättning innebär särskilda utmaningar. Det kan handla om att hantera förändringar i kroppen, sviktande hälsa, ensamhet eller att uttrycka behov som kanske inte blir förstådda. För dessa personer är du – och din kompetens – ofta skillnaden mellan trygghet och oro, mellan att bli sedd eller förbli osynlig.

Kursen ger dig konkreta verktyg för att kunna möta, stödja och skapa livskvalitet för äldre med intellektuell funktionsnedsättning. Du lär dig om hälsa, psykisk ohälsa, bemötande, rättigheter, omsorgsmodeller och hur du kan arbeta personcentrerat och etiskt.

Men framför allt får du möjlighet att utvecklas i din roll som medmänniska – någon som inte bara ger vård, utan som bygger tillit och trygghet. Någon som ser människan bakom diagnosen – även när livet går in i en ny och mer sårbar fas.

Det här är en utbildning för dig som vill göra skillnad – på riktigt. För dig som vill växa i din yrkesroll, bidra till en mer jämlik omsorg och ge äldre med intellektuell funktionsnedsättning den värdighet de förtjänar.

Ansök »

Ansök till kursen Åldras med intellektuell funktionsnedsättning på Iris YH

Målet med YH-kursen “Åldras med intellektuell funktionsnedsättning” är inte bara att ge dig kunskap – utan att väcka förståelse, insikt och ett ännu större hjärta för en ofta osynliggjord grupp i samhället.

Att åldras med en intellektuell funktionsnedsättning innebär särskilda utmaningar. Det kan handla om att hantera förändringar i kroppen, sviktande hälsa, ensamhet eller att uttrycka behov som kanske inte blir förstådda. För dessa personer är du – och din kompetens – ofta skillnaden mellan trygghet och oro, mellan att bli sedd eller förbli osynlig.

Kursen ger dig konkreta verktyg för att kunna möta, stödja och skapa livskvalitet för äldre med intellektuell funktionsnedsättning. Du lär dig om hälsa, psykisk ohälsa, bemötande, rättigheter, omsorgsmodeller och hur du kan arbeta personcentrerat och etiskt.

Men framför allt får du möjlighet att utvecklas i din roll som medmänniska – någon som inte bara ger vård, utan som bygger tillit och trygghet. Någon som ser människan bakom diagnosen – även när livet går in i en ny och mer sårbar fas.

Det här är en utbildning för dig som vill göra skillnad – på riktigt. För dig som vill växa i din yrkesroll, bidra till en mer jämlik omsorg och ge äldre med intellektuell funktionsnedsättning den värdighet de förtjänar.

Anmäl intresse här »

Intresseanmälan YH-kurs

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Studera Åldras med intellektuell funktionsnedsättning | YH Kurs | Yrkeshögskola | Iris.se

Kontakt Yrkeshögskolan

Telefon och telefontider

010-761 00 40

Ordinarie telefontid
Måndag, tisdag, onsdag och fredag: kl. 13:30–14:30.

Utbildningsledare: Åldras med intellektuell funktionsnedsättning
Kontaktuppgifter kommer inom kort

Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@iris.se

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här.

Translate »