Iris Yrkeshögskola

YH-program | YH-kurser

Iris YH – utbildning av högsta kvalitet som gör våra studerande anställningsbara och eftertraktade på arbetsmarknaden.

Att gå någon av våra YH-utbildningar är ett bra sätt att skaffa sig ett försteg i livet. Hos oss får du en bra grund och en utbildning som ger dig kunskaper och färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Låter
Yrkeshögskolan
intressant?

Kontakta oss för
mer information »

Låter Yrkeshögskolan intressant? Kontakta oss för mer information »

Om Iris Yrkeshögskola

Iris är ett av Sveriges största och äldsta utbildningsföretag, grundat i slutet på 1800-talet. Vi erbjuder individanpassad utbildning för att hjälpa människor att nå sin fulla potential. Med över 100 års erfarenhet inom utbildning och arbetsmarknadsfrågor, förstår vi arbetsmarknadens behov bättre än de flesta. Våra yrkeshögskoleutbildningar är korta, effektiva och inriktade på yrkesroller med hög efterfrågan. Läs mer om Iris historia »

En YH-utbildning gör dig redo för arbetsmarknaden

Funderar du på att studera en utbildning via Yrkeshögskolan (YH)? Här kommer lite information!

1. En YH-utbildning gör dig redo för arbetsmarknaden
Genom att studera via Yrkeshögskolan gör du dig redo för arbetsmarknaden då du vid en YH-utbildning inte studerar ett ämne. Du utbildar dig direkt till ett yrke. Målet är att utbildningen ska leda till jobb efter avslutad utbildning vilket innebär att 9 av 10 har jobb direkt efter examen, enligt siffror från Myndigheten för Yrkeshögskolan.

2. Samarbete med näringslivet
Utbildningarna vid Iris YH är framtagna tillsammans med samarbetspartners direkt ur näringslivet på den ort du väljer att studera i. Det du studerar under utbildningen är därför alltid anpassat och aktuellt utifrån din framtida bransch.

3. En utbildning i framkant
Utbildningarna på Iris YH är framtagen för morgondagens arbetsmarknad där framtiden är därför ljus för den som väljer en utbildning i framkant.

4. En stor del av utbildningen utförs direkt på en arbetsplats
Ungefär en fjärdedel av din utbildning kommer att bestå av LIA-praktik (Lärande i Arbete) där du praktiserar yrket direkt på en arbetsplats. Syftet med LIA är att du som studerande ska få lära dig i en verklig miljö och få med dig värdefulla praktiska erfarenheter.

5. CSN-berättigade studier
När du studerar på Iris YH kan du ansöka om studiestöd och lån hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN).

6. Du kan vara behörig även om du saknar gymnasiebetyg
Saknar du betyg från gymnasieskolan? Flera platser på utbildningarna går att söka via Reell kompetens och 20%-regeln. Det innebär att du kan söka på andra meriter än enbart gymnasiala betyg. Exempelvis kunskap du samlat på dig från tidigare arbetsplatser, studier, föreningsliv eller annat.

Välkommen till Iris Yrkeshögskola!

Studera på Iris Yrkeshögskola | YH-program | YH-kurser | Utbildning | Ansök | Iris.se

Iris Yrkeshögskola har beviljats tilldelning av YH-kurs inom hästnäringen | Iris.se

Iris Yrkeshögskola har beviljats tilldelning av YH-kurs inom hästnäringen

Läs mer här »

Automationsingenjör processindustri och Vätgasingenjör kommer inte starta på Iris YH 2024 | Iris.se

Automationsingenjör processindustri och Vätgasingenjör kommer inte starta på Iris YH 2024

Läs mer här »

Iris YH-kurser

Studera Arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet inom hästnäringen | YH Kurs | Iris.se

Arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet inom hästnäringen

Arbetar du i stallmiljö, lantbruk eller annan hästverksamhet i yrkesroller som ridlärare, hästskötare, ridlärare, travtränare, travbanechef eller likande? Då är vår korta YH-kurs på 55 YH-poäng perfekt för dig som vill fördjupa dina kunskaper inom arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet inom hästmiljöer.

Iris YH-program

Studera Automationsingenjör processindustri - Gävle, Malmö, Stockholm | Yrkeshögskolan | YH-program | Iris.se

Automationsingenjör processindustri – Gävle, Malmö, Stockholm

Automationsingenjör är ett yrke som kräver kunskaper inom flera olika områden: programmering, projektledning, automationsteknik och systemintegration. Det passar dig med analytisk förmåga som gillar problemlösning och är intresserad av teknik och programmering.

Studera Vätgasingenjör - Göteborg, Skellefteå, Stockholm | Yrkeshögskolan | YH-program | Iris.se

Vätgasingenjör – Göteborg, Skellefteå, Stockholm

Vätgas är avgörande för den gröna omställningen och EUs klimatmål till 2050. Det spelar en viktig roll inom transport, energi och industri. Den svenska vätgasmarknaden förväntas fyrdubblas till 2030. Studera vätgasdistribution, lagring, produktion och användning på Iris Yrkeshögskola för att bidra till denna framtid!

Studera Vätgasingenjör - Göteborg, Skellefteå, Stockholm | Yrkeshögskolan | YH-program | Iris.se

Vätgasingenjör – Göteborg, Skellefteå, Stockholm

Vätgas är avgörande för den gröna omställningen och EUs klimatmål till 2050. Det spelar en viktig roll inom transport, energi och industri. Den svenska vätgasmarknaden förväntas fyrdubblas till 2030. Studera vätgasdistribution, lagring, produktion och användning på Iris Yrkeshögskola för att bidra till denna framtid!

Studera på yrkeshögskola med mentorstöd

Planerar du att studera på yrkeshögskola och har en funktionsnedsättning? Då har du rätt till mentorstöd och andra stödinsatser.

Särskilt pedagogiskt stöd (SPS) erbjuder olika former av individanpassade insatser.

Särskilt pedagogiskt stöd (SPS) erbjuder olika former av individanpassade insatser för att kompensera för svårigheter i studierna och ge likvärdiga möjligheter till kunskapsinhämtning och examination. Med ekonomiskt stöd från myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) kan vi på skolan ansöka om SPS för sig som har en dokumenterad funktionsnedsättning.

Exempel på stödinsatser:

 • Mentorstöd.
 • Anpassad examination.
 • Anteckningsstöd.
 • Teckenspråkstolkning.
 • Inläsning av litteratur.
 • Utökad lärartid.
 • Studietekniska hjälpmedel.

Det här behöver du som studerande göra:

 • Informera skolan om ditt stödbehov, så tidigt som möjligt.
 • Lämna underlag/intyg till skolan som bekräftar din funktionsnedsättning.

Vad händer sen?

Tillsammans med dig kommer vi att kartlägga dina specifika behov och skapa en dokumentation för ansökan. Stödet kan börja så fort ansökan är inskickad. Om mentorstöd ingår sker mötena på distans.

Ska du studera på yrkeshögskola och vill veta mer om mentorstöd?

 • Evalena Habel
  Evalena Habel Tillgänglighetsansvarig och Konceptansvarig för särskilt pedagogiskt stöd i Yrkeshögskolan (SPS-YH)

  evalena.habel@iris.se

  Kontakta mig per e-post för att boka telefontid.

För arbetsgivare

Vill du rekrytera nya talanger eller vara med och påverka den kompetens som kommer ut på arbetsmarknaden i din bransch? Samarbeta med oss! Hos oss finns många möjligheter till samarbeten.

Genom engagemang i yrkeshögskolan kan ni medverka vid framtagning av nya utbildningar inom er bransch eller bidra till att förbättra existerande utbildningar. Samtliga av Iris YH-utbildningar är framtagna tillsammans med 191 arbetsgivare inom de olika områdena och har utformats utifrån deras kompetens- och anställningsbehov framåt. Utbildningarna är anpassade efter verkliga behov och krav för att ge de studerande bästa möjliga förutsättningar när de kommer ut i arbetslivet.

Tillsammans med branschfolk som vet hur behovet på arbetsmarknaden ser ut skräddarsyr vi utbildningar som ger våra studenter rätt kompetens. Utbildningarna drivs för och med företag, vilket är en starkt bidragande anledning till att många studenter inom yrkeshögskolan generellt får arbete direkt efter avslutad utbildning.

Ta emot studenter på LIA

En central del av våra yrkeshögskoleutbildningar är Lärande i arbete (LIA), yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Under LIA:n får studenterna praktisera de kunskaper de tillägnat sig under utbildningstiden, samtidigt som du som arbetsgivare får möjligheten att prova på ett samarbete innan en eventuell anställning.

Var med och påverka din framtida personal, sitt i ledningsgruppen

Alla våra YH-utbildningar är baserade på ett nära samarbete med företag, myndigheter och andra arbetsgivare. Det är ju dem vi utbildar för och det är de som ska anställa våra studerande. Ett bra sätt att som företag vara med och påverka kunskapsnivån för dina framtida anställda är därför att delta i en ledningsgrupp. Ledningsgruppen består av branschföretag och en utbildningsansvarig. Syftet är att se till att utbildningen ger rätt kompetens och håller hög kvalitet. Vid mötena diskuteras allt ifrån kursinnehåll och kursmål till gästföreläsningar och utbildningens kvalitet. Målet är att skapa en utbildning av högsta kvalitet som gör våra studerande anställningsbara och eftertraktade på arbetsmarknaden.

Vill du samarbeta med Iris YH?

Kontakta oss på på Iris YH.

Kontakta oss på Iris YH

Har du en fråga eller vill du veta mer om våra utbildningar?
Vi är här för att hjälpa dig!

Oavsett om du funderar på att börja studera hos oss, vill veta mer om en specifik utbildning eller har allmänna frågor om vår skola, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig och hjälpa dig med den information du behöver.

Vill du bli kontaktad av oss?

Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss så snart som möjligt. Vi kan ge dig mer information om våra utbildningar, antagningskrav och framtida karriärmöjligheter.

Har du en fundering?

Vi finns här för att svara på alla dina frågor. Kanske undrar du över studietakten, kursinnehållet eller hur en typisk dag på Iris Yrkeshögskola ser ut? Oavsett din fråga är du varmt välkommen att höra av dig.

Kontakta oss via telefon, e-post eller besök oss på vår hemsida för mer information. Vi ser fram emot att hjälpa dig på din utbildningsresa!

Utbildningsledare Arbetsmiljö, ergonomi och säkerhet inom hästnäringen
Maria Virtanen
Telefon: 0707 182 538
maria.virtanen@medlearn.se

För frågor om ansökan, behörighet och antagning

Telefon: 010-516 23 00
E-post: antagning.yh@iris.se 

Telefontider:

Måndag 9-12
Onsdag 13-15

Vid övriga tider, kontakta:

E-post: antagning.yh@iris.se

Information kring Ansökan

Här kan du läsa mer om hur ansökan, urval och antagning för yrkeshögskoleutbildning går till. Läs vad som krävs av dig i form av behörighet och hur du kan komma in även om du inte är formellt behörig.

Så här ansöker du eller kompletterar din ansökan

Du söker till våra utbildningar genom att skapa ett konto via YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.

Behörighet

För att bli behörig till utbildningarna behöver du uppfylla två delar: grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Med grundläggande behörighet menas allmän behörighet till studier på yrkeshögskolan. Det betyder att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Det finns flera olika sätt för dig att uppfylla kraven.

Du är behörig att antas till en utbildning om du:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är behörig till motsvarande utbildning där.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller genom någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
 5. Utöver grundläggande behörighet krävs även särskild behörighet. För utbildningarna till Automationsingenjör på Iris behöver du ha läst nedan kurser för att uppnå särskild behörighet:
 • Matematik 2
 • Engelska 5
 • Ellära 1 eller Praktisk ellära
 • Programmering 1 eller Programmerbara styrsystem

Om du inte uppfyller de specifika förkunskapskraven så kan du fortfarande bli behörig, kontakta oss så hjälper vi dig!

Reell kompetens

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan genom så kallad reell kompetens. Med reell kompetens menas att dina tidigare sysselsättningar, oavsett om det är från arbete, studier eller utlandsvistelser, vägs samman i din ansökan om bedömning av reell kompetens. Du kan ansöka om bedömning av reell kompetens för både grundläggande och särskild behörighet. Detta gäller även för de specifika förkunskapskraven för respektive utbildning.

20%-regeln

Behörighet enligt 20%-regeln innebär att vi i vissa, specifika fall har möjlighet att frångå behörighetskraven så att du, även om du inte uppfyller kraven, kan bli behörig till utbildningen. En förutsättning är dock att du bedöms:

 1. kan tillgodogöra dig utbildningen
 2. kunna klara det yrke som utbildningen leder till

Båda två delarna måste vara uppfyllda för att du ska kunna anses behörig enligt 20%-regeln. Upp till 20 procent av de studerande får antas till en utbildning trots att de inte uppfyller kraven på behörighet och/eller eventuella krav på särskilda förkunskaper.

Vi kan basera behörighet enligt 20%-regeln kring exempelvis tidigare arbete eller studier som är relevanta för utbildningen eller området. Ett annat alternativ är att du har utvecklat färdigheter på egen hand genom hobbies eller projekt som är relevanta för området, eller att du gjort ett mycket bra resultat i urvalsprocessen.

För att ansöka om behörighet om 20%-regeln, ladda ner blanketten Ansökan om 20%-regeln här. Komplettera sedan din ansökan med din ifyllda blankett.

Urval och rekrytering

En YH-utbildning är så nära en anställning du kan komma. Våra samarbetspartners hoppas kunna rekrytera direkt från utbildningen. Därför ser vi vår urvalsprocess som en rekryteringsprocess. För att vi ska kunna hitta dem som är bäst lämpade för utbildningen och för att du som studerande ska kunna få en uppfattning om huruvida utbildningen passar dig så har vi lagt stort fokus vid vårt urval.

Rekryteringen till utbildningarna ser olika ut beroende på utbildning men vi lägger vikt vid olika parametrar:

 • Förkunskaper inom områden som kan vara relevanta för utbildningen – detta utvärderas genom t.ex. tester, case eller arbetsprov.
 • Förmågor eller kompetenser som ger en indikation på hur bra du kan tillgodogöra dig utbildningen och passa för ditt kommande yrke – detta utvärderas bland annat genom gruppuppgifter.

Rekryteringen till alla våra utbildningar är därmed både baserad på kunskaper och kompetenser. I samband med att du ansöker till någon av våra utbildningar och blir behörig kommer du att få mer information om exakt hur rekryteringen till den eller de utbildningar du sökt är upplagd. De tester, case, arbetsprov eller gruppuppgifter vi kommer att genomföra äger rum under april-juni 2021.

Urval om för många ansöker

Ibland får vi fler behöriga sökande än vad vi kan erbjuda platser till. Då gör vi ett urval genom att samtliga behöriga får utföra skriftligt test i programmering. Testet går inte att träna på i förväg.

Vi räknar samman ditt testresultat med dina betyg i ämnena:

 • Matematik 2 samt Programmering 1/ Programmerbara styrsystem

Det går att göra omprövning på dessa kurser om du behöver höja ditt betyg. Ta kontakt med Komvux i din hemkommun för prövning.
Ledningsgruppen fattar det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.

När du går en YH-utbildning hos oss ligger du väldigt bra till för att bli anställd!

Studera på Iris Yrkeshögskola | YH-program | YH-kurser | Utbildning | Ansök | Iris.se

Citat från våra tidigare studenter inom Iris Yrkeshögskola

 • Möjligheterna efter utbildningen ser väldigt lovande ut, och det är också en av anledningarna till att jag valde den. (Matilda Nordin)

 • Jag rekommenderar utbildningen till engagerade personer som är genuint tekniskt intresserade, gillar problemlösning och vill vara en del av framtidens utveckling inom industrin. (Sebastian Hansen)

“Visste du att 9 av 10 som läst en YH-utbildning kommer ut i arbete direkt efter avslutad utbildning?”

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners och de företag som tar emot praktikanter och sitter i våra ledningsgrupper är ute efter att rekrytera. De som undervisar på våra YH-utbildningar är själva yrkesverksamma och vet vad arbetsmarknaden frågar efter. Därför lägger vi stor vikt vid vår rekrytering så att de som är bäst lämpade för både utbildningen och yrket kommer in.

Frågor och svar kring Iris YH

Här hittar du svar på våra vanligaste frågor kring Iris Yrkeshögskola!

Studera på Iris Yrkeshögskola | YH-program | YH-kurser | Utbildning | Ansök | Iris.se

Varför startar inte YH-utbildningen till Automationsingenjör hösten 2023?

Vi har haft svårt att fylla klasserna i utbildningen och trenden med få sökanden fortsätter tyvärr.
Ansökningskraven är höga och cirka 40% av de sökande uppfyller ansökningskraven. Utfallet från våra tidigare starter visar att hälften av de som erbjuds plats tackar nej och även efter utbildningsstart förekommer avhopp. Mot bakgrund av detta uppskattar vi att antalet studerande kommer bli för få och vi har tyvärr beslutat att inte starta utbildningen på nytt hösten 2023. Årskurs två kommer dock läsa sitt avslutande år på utbildningen som planerat.

Varför startar inte YH-utbildningen till Vätgasingenjör hösten 2023?

Det här är en utbildning i framkant, men också en utbildning med höga antagningskrav. Vi har haft svårt att få tillräckligt många sökande till den och vi väljer därför att stänga ansökan för detta år tyvärr. Under året kommer vi fortsätta undersöka alternativ för start och behåller därför möjligheten att starta utbildningen hösten 2024. Vi uppdaterar informationen här på hemsidan så snart vi har besked.

Kan jag få omställningsstudiestöd för YH studier?

Ja, det går att söka stödet för YH-studier. Stödet riktar sig till personer som är mitt i arbetslivet och som vill vidareutbilda och kompetensutveckla sig. Med stödet är det möjligt att få 80 procent av lönen i bidrag upp till ett visst maxbelopp, det finns också möjlighet att låna pengar. Läs mer om omställningsstudiestödet här »

Vad är LIA (lärande i arbete)?

Lärande i arbete är en praktikperiod som görs ute i arbetslivet hos en av våra samarbetspartners. Du får under handledning möjlighet att utveckla sina kunskaper från utbildningen och du får även värdefull praktisk erfarenhet från yrkesrollen som gör att du enklare får jobb efter utbildningen.

Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar på Iris YH?

Studier på våra långa yh-utbildningar är på heltid. Det går att kombinera med ett mindre extrajobb om du är strukturerad och motiverad, men det går inte att kombinera med ett heltidsjobb.

Kan jag söka studiemedel?

Ja, alla våra YH-utbildningar är studiemedelsberättigade. Du kan söka studiestöd från CSN för hel- eller deltidsstudier. När du har kommit in på din utbildning kommer du att få mer information från oss kring hur du gör för att ansöka. Du kan också läsa mer på CSN.

Vad kostar det?

Våra utbildningar är kostnadsfria och allt kursinnehåll får du tillgång till via vår digitala lärplattform. Litteratur utöver det bekostas själv av studenten. Ibland finns böckerna att låna eller köpa begagnade böcker av före detta studenter.

När får jag besked om jag blivit antagen?

I början av sommaren skickas ett antagningsbesked ut från antagningssystemet till samtliga sökande, du behöver logga in för att se ditt besked. Alla som har sökt får detta mejl. Där finns mer information om reservplatser och övrig information.

Hur ökar jag mina chanser att komma in?

Genom att göra våra tester som är en del av rekryteringen! Testerna ger dig värdefulla poäng i urvalet och ökar dina chanser. Vi arbetar med tester som både testar din kunskap inom områden som är relevanta för utbildningen samt tester som utvärderar förmågor och kompetenser som är relevanta för den kommande yrkesrollen.

Hur vet jag om jag är behörig?

Vi bedömer ansökningar löpande under våren, så skicka in din ansökan så fort som möjligt. När vi gjort en första bedömning av din behörighet kommer du att få ett besked via antagningssystemet. Om vi saknar underlag för att göra dig behörig kommer vi att begära in kompletterande dokument.

Kan jag söka flera utbildningar?

Ja, du kan söka flera olika utbildningar. När du fått ditt antagningsbesked behöver du dock bestämma dig för vilken utbildning du helst vill gå.

Hur ansöker jag och kompletterar min ansökan?

Du ansöker här via vårt antagningssystem. Först skapar du ett konto, därefter laddar du upp de dokument som behövs för att vi ska kunna bedöma din behörighet. Klicka på den utbildningen du är intresserad av och sedan på ”Ansök”.

Du  kompletterar du din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.

Studera på Iris Yrkeshögskola | YH-program | YH-kurser | Utbildning | Ansök | Iris.se

Iris Yrkeshögskola har beviljats tilldelning av YH-kurs inom hästnäringen | Iris.se

Iris Yrkeshögskola har beviljats tilldelning av YH-kurs inom hästnäringen

Läs mer här »

Automationsingenjör processindustri och Vätgasingenjör kommer inte starta på Iris YH 2024 | Iris.se

Automationsingenjör processindustri och Vätgasingenjör kommer inte starta på Iris YH 2024

Läs mer här »

En lovande framtid med Iris Yrkeshögskola.

Att studera på våra YH-utbildningar är ett utmärkt sätt att ta ett steg framåt i livet. Hos oss får du en stabil grund och en utbildning som ger dig de kunskaper och färdigheter som arbetsmarknaden efterfrågar.

Studera på Iris Yrkeshögskola | YH-program | YH-kurser | Utbildning | Ansök | Iris.se

Kontakt Yrkeshögskolan

Telefon och telefontider

 010-516 23 00

Ordinarie telefontid
Måndag 9-12
Onsdag 13-15

Vecka 27-31
Sommarstängt

Chef för Yrkeshögskolan
Maria Virtanen
maria.virtanen@medlearn.se

Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@iris.se

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här.

Translate »