i * Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 117 av Med målet i sikte: Analfabetism – det osynliga funktionshindret som påverkar många med Gulistan Kavak

Vad innebär det att leva utan att kunna läsa och skriva? I detta tankeväckande avsnitt av Med målet i sikte delar Gulistan Kavak med sig av sina erfarenheter och insikter om analfabetism.

Med målet i sikte  /  Avsnitt 117  /  Analfabetism – det osynliga funktionshindret som påverkar många med Gulistan Kavak  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 117 av Med målet i sikte gästas Lisa och Charlotte av Gulistan Kavak, skolkurator och författare, som växte upp med två analfabeta föräldrar. Hon har tilldelats Dyslexipriset och skrivit två böcker, bland annat boken “Analfabetism – det osynliga funktionshindret“. Där ger hon röst åt de tusentals människor i Sverige som dagligen kämpar med att navigera i en värld där läs- och skrivkunnighet tas för given. Gulistan ger oss en djupare förståelse för hur det är att leva med detta dolda hinder i ett samhälle där det förväntas att alla kan läsa och skriva.

Utmaningar och missförstånd kring analfabetism

Analfabetism är mer vanligt än du tror menar Gulistan och berättar att det finns ca 800 000 personer i Sverige som har analfabetism. Hon beskriver innebörden i begreppet och vilka som finns bakom statistiken. I avsnittet berör hon de vanliga missuppfattningarna kring analfabetism och de hinder som människor möter när de inte kan läsa eller skriva.

Hon slår hål på vanliga missuppfattningar kring analfabetism, som att det bara skulle drabba personer med låg begåvning eller som är utlandsfödda. I själva verket handlar det ofta om bristande utbildningsmöjligheter, både i Sverige och utomlands. I samtalet får vi en djupare förståelse för hur detta dolda funktionshinder påverkar individers vardag – från myndighetskontakter till något så enkelt som att handla mat.

Gullistan om sina analfabeta föräldrar

Gulistan berättar om sin egen uppväxt, där hon fick stödja sina föräldrar i vardagliga situationer. Många analfabeter blir otroligt kreativa berättar hon och ger flera exempel på strategier och lösningar som människor hittar på för att klara sig i vardagen. Hon förklarar också hur analfabetism påverkar självförtroende och självbild, och hur det kan vara svårt att ta de första stegen mot att lära sig läsa och skriva.

Hur kan man bemöta någon med analfabetism?

Med praktiska tips och insikter ger Gulistan oss verktyg för att kunna bemöta personer med analfabetism på ett respektfullt sätt. Hon förklarar också hur vi som samhälle kan bli bättre på att upptäcka och stötta fler att ta steget mot att lära sig läsa och skriva. Att sprida kunskap om analfabetism är viktigt, en av 10 omfattas av detta hinder.

Mer om Gulistan Kavak

Gulistan är författare, utbildad socionom och arbetar som skolkurator på Lidingö. Hon har dyslexi och båda hennes föräldrar är analfabeter. Hon har skrivit två böcker om analfabetism – den senaste är en barnbok som heter “Min mamma kan inte läsa och skriva.” Hon fick Dyslexipriset 2023 med motiveringen: Gulistan Kavak synliggör det osynliga genom sitt arbete för att kunskapsbilda om analfabetism och dyslexi.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig mer om osynliga hinder som analfabetism?
Ta då del av detta insiktsfulla samtal med Gulistan Kavak. Lyssna på avsnitt 117 av Med målet i sikte och lär dig mer om hur analfabetism påverkar människors liv och hur du kan bidra till att skapa ett mer inkluderande samhälle för alla, oavsett läs- och skrivkunnighet – via Simplecast, Spotify, Itunes eller din podcastapp.

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 116 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Vill du ta dina bemötandefärdigheter till nästa nivå?

Lär mer om Iris olika bemötandeutbildningar där du och ditt team kan stärka er kommunikationsförmåga och skapa en tryggare och mer inkluderande arbetsmiljö.
Läs mer här om Bemötandeutbildningar »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »