i Med målet i sikte

Avsnitt 12 av Med målet i sikte: Lär dig om härskarteknik, konflikträdsla och hur du snackar snyggt – med Pontus F Christoffersen

Vi har hunnit till avsnitt tolv av podcasten Med målet i sikte som denna gång gästas av en av Sveriges mest vältaliga personer – retorikexperten Pontus F Christoffersen. Vad är egentligen retorik, vilka två fraser ska du alltid ha i bakfickan för att bemöta härskartekniker och varför ska du spela sällskapsspelet ”Med andra ord” av ditt CV? Lyssna på veckans avsnitt av Med målet i sikte!

I dagens samhälle existerar ett överflöd av olika budskap och uttryck. Alla konkurrerar med alla för att nå igenom bruset och få folk att lyssna. Men hur får du just ditt budskap att sticka ut?

Pontus var killen som satt längst bak i klassrummet och hellre pratade med klasskompisarna än att lyssna på lärarens prat om kungariket. Men var det verkligen på grund av bristande nyfikenhet hos Pontus som gjorde att intresset brast för det som läraren sa? Eller var det på grund av lärarens bristande förmåga att, med hjälp av psykologiska triggers, göra honom nyfiken?

– Majoriteten skulle nog säga att retorik är konsten att tala, något jag inte håller med om. Jag skulle säga att det är konsten att få andra att lyssna. Det är en viktig skillnad där. Du ska inte få det du vill säga att låta så bra som möjligt, utan du vill få det att landa bra hos den du pratar med. Budskap ska inte bara ut, de ska in, säger Pontus.

Begreppet retorik är stort och innefattar exempelvis hur du hanterar och bemöter människor som utövar härskartekniker.

– Alla människor har säkerligen någon gång varit med om att man gått ifrån ett möte med en klump i magen och en känsla av att en blivit nedtryckt för att i efterhand komma på vad man skulle svarat. Det finns otroligt bra knep för hur du bemöter dessa situationer och istället vänder tillbaka frågan med en motfråga, fortsätter han.

Lyssna på hur du bemöter härskartekniker, blir en fena på att presentera, hur retoriska knep kan underlätta för dig i såväl en arbetsintervju som i en löneförhandling och mycket mer i veckans avsnitt av Med målet i sikte.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »