i Med målet i sikte

Avsnitt 13 av Med målet i sikte: Personlighet eller diagnos?

Vad är typiska egenskaper hos en grön, gul, röd eller blå personVad är skillnaden mellan ett personlighetsdrag och en diagnos? Och kan man ha en släng av ADHD? Veckans högaktuella ämne avhandlas tillsammans med psykiatern Karin Skagerberg som reder ut olika begrepp och frågeställningar kring människors beteenden. Missa inte att lyssna på avsnitt 13 av podcasten Med målet i sikte!

Att kategorisera in människor i färger utefter deras beteende har de senaste åren varit mer aktuellt än någonsin. Har du en dominant personlighet får du säkerligen höra att du är en klassiskt röd person. Är du istället lugn och lyhörd blir du säkerligen förknippad med den gröna färgen. En blå är snarare känd som en analytiker medan en gul beskrivs som extrovert.

Färgerna är resultatet i DISC-analyser som bland annat används av organisationer för att sätta samman välfungerande team. Men är DISC-analyser ett hjälpande medel som förklarar varför människor beter sig som de gör eller är det ett stjälpande tillvägagångssätt som bidrar till att folk placeras in olika fack? Och varför vill vi ständigt hitta svar och förklaringar på människors olika personligheter?

– Det är högaktuellt att vi söker svar på människors olika beteenden. Därför tycker vi att det är ett intressant ämne att prata om, både ur vårt perspektiv som jobbcoach och tillgänglighetsexpert, men även att vi får en vetenskaplig förklaring av en expert, säger Lisa.

Tillsammans med psykiatern och forskaren Karin Skagerberg angriper Lisa och Charlotte ämnet om människors olika personligheter, beteenden, diagnoser och funktionsnedsättningar. Kan ADHD vara en superkraft och en utmaning samtidigt? Och varför kräver sjukvården att du har utmaningar i vardagen för att få en neuropsykiatrisk diagnos, såsom ADHD eller ADD?

Ett avsnitt som förhoppningsvis gör att du är lite mer nyfiken på och förlåtande mot dina medmänniskor och deras egenheter.

Lyssna, inspireras och lär tillsammans med Lisa, Charlotte och Karin Skagerberg i veckans avsnitt av Med målet i sikte.  Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »