i Med målet i sikte

Avsnitt 15 av Med målet i sikte: SaraClaes om att komma ut, bli insläppt och uppdatera sitt tankesätt

Jag har gått från att vara man till människa. Det är så SaraClaes beskriver sig själv efter att år 1989 kommit ut som transvestit för sin fru. Avsnitt 15 av Med målet i sikte gästas av inspiratören Claes Schmidt som ibland måste klä sig som Sara Lund för att må bra. I veckans avsnitt pratar Lisa, Charlotte och SaraClaes om att ta makten över sitt eget liv, om fördomar, om vad som är mångfald och mycket mer!

Även om vi vet att oliktänkande är positivt, utvecklande och rent av livsnödvändigt för ett levande samhälle låter vi våra rädslor, medärvda normer och gamla tankesätt styra våra liv och hur vi uppfattar världen.

På Iris möter vi dagligen mångfald och olikheter genom alla de människor som varje dag deltar i våra utbildningar och stödinsatser runt om i landet. Trots det, och att det egentligen uppstår olikheter så fort två personer möter varandra, kliver människor sällan utanför sin egen box. Varför?

Sara Lund, Claes Schmidt och SaraClaes är föreläsaren som vidgar vyer och bryter människors programmerade tankesätt, normer och det som hindrar folk från att tänka logiskt. Med humor byter SaraClaes ut fördomar och föråldrade tankesätt mot kunskap.

Genom erfarenheter och berättelser tagna ur sitt eget liv belyser SaraClaes vikten av att vara sann mot sig själv och för att alla ska respektera sig själva såväl som andra.

– Allt handlar om att ta makten över sitt eget liv. Men för att göra det måste du respektera dig själv. Det tog mig 40 år att inse att om folk har ett problem med att jag är transperson, då är det deras problem. Andras reaktioner är inte mitt bekymmer, säger SaraClaes.

Har du något tips på hur man tar makten över sitt eget liv och slutar bry sig om vad andra tycker?

– Byt ut ordet ”man” mot ”jag”. Kan ”jag” se ut så här? Ja, det kan jag. Då har jag tagit makten över mitt eget liv. Att jag själv bestämmer över hur jag ska klä mig, vad jag ska tänka och tycka, fortsätter SaraClaes.

Lyssna, inspireras och öppna dina sinnen i veckans avsnitt av Med målet i sikte. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Translate »