i Med målet i sikte

Avsnitt 3 av Med målet i sikte: Knäckemackor, gummibåtar och kulturkrockar med Charbél Gabro

Avsnitt nummer tre av podcasten Med målet i sikte gästas av Charbél Gabro. Charbél har gått från att vara en osäker destruktiv tonåring till att få priset Årets talare – Genombrott på Talarforum 2018. För Med målet i sikte berättar han om hur små gester och handlingar har påverkat honom och hur han nu väljer att ge tillbaka.

Hur kan två knäckemackor och gummibåtar forma en människa? Och hur påverkas en person av fördomar och kulturkrockar? I veckans avsnitt av Med målet i sikte får du lära känna den prisbelönte föreläsaren Charbél Gabro som berättar om hur livet gått från att vara en destruktiv tonåring till att en dag vakna upp med en känsla av kärlek istället för hat.

Charbél kom till Sverige från Syrien 1986 tillsammans med sin familj. De tvingades till flykt när mamman drabbats av en stroke.

– Mamma fick en stroke, hade 7 barn och var analfabet. I vår kultur får man inte frågan om vad som har hänt om man drabbas av sjukdom, utan vad man har gjort för att förtjäna det. Skammen gjorde att det skulle bli för svårt att bo kvar. Vi fick fly, säger Charbél.

Charbél har arbetat med frågor kring integration, mångfald och inkludering i över 14 år och är en av Sveriges mest anlitade föreläsare. För podcastens lyssnare berättar han om de kulturkrockar som format honom till den han är idag, och om fördomar som krossats på vägen.

– Det första jag såg i Sverige var en rullande stol som mamma skjutsades i. Jag hade aldrig tidigare sett en rullstol. Jag satt i hennes knä och vi skrattade trots tragedin, säger han.

Även om 32 år har gått är det många minnen av den första tiden i Sverige som har etsat sig fast.

– Vi brukade leka en lek när jag var liten där man skulle räkna antalet sovande personer hemma hos oss. En gång räknade vi till 54 personer. Det låter som en film och jag undrar hur vi överlevde, men det har istället gjort mig väldigt social. Svårigheter kan dels ta sönder en men de kan också bygga upp en tills man är starkare än innan, fortsätter han.

Missa inte att lyssna på avsnittet om Charbéls resa. Med målet i sikte hittar du som vanligt via Simplecast, Itunes, Spotify och din podcastapp!

Om Charbél Gabro
Är föreläsaren som berör och utmanar vår tankevärld med målet att sprida kunskap i frågor om mångfald, integration och inkludering.

Charbels hjärta och engagemang i integrationsfrågor har många gånger lyfts fram i riksmedia. Under 2018 mottog han priserna Årets talare – Genombrott 2018 och Narrenpriset 2018.

Translate »