i Magasinet, Matchning

Arbetsgivaren Jan: ”Vi kommunicerar med Google Translate”

Arbetsgivare inom vissa branscher kan ha svårt att hitta personal – men alternativa sätt att rekrytera kan vara framtiden, menar Jan Andersson, delägare i restaurangen Kung Carls bakficka i Stockholm.
- Rent generellt är det stor personalomsättning i min bransch, men hittar man rätt person för jobbet så får man lojalitet tillbaka, säger han.

Kung Carls Bakficka, ett dotterbolag till den etablerade hotellkedjan Kung Carl, ingår i koncernen HKC Hotels. De har personal från 05:30 på morgonen till 02:00-tiden på natten under nästan alla dagar på året – något som kräver noggrann planering och knivskarp rekrytering.

Att hitta rätt personal är en utmaning, det skriver Jan under på, men för ett par år sedan fick han upp ögonen för ett alternativt sätt att rekrytera. Det som förr handlade om att annonsera, granska ansökningar och kalla till intervjuer har bytts ut mot något helt annat. Nu använder han Iris jobbmatchningstjänst.

– De kontaktade mig för ett par år sedan och över ett möte förklarade de hur tjänsten fungerar. Vi skulle alltså ha möjligheten att ta emot personal, och i många fall dessutom få bidrag för att göra det, då dessa personer kan ha lite olika utmaningar, säger Jan.

Jan Andersson Kung Carls Bakficka

Matchar arbetssökande och arbetsgivare

Iris matchar arbetssökande och arbetsgivare utan att gå omvägen via ett traditionellt CV. De jobbar delvis som ett stöd till Arbetsförmedlingen.

– De har otroligt bra kontakter på Arbetsförmedlingen, och så fort jag hade ett personalbehov fick jag träffa ett par personer som de trodde skulle passa bra, säger Jan.

Det hela har sedan dess flutit på väldigt bra.

– Vi har en kille som varit här lite längre. Han började i disken men han visade sig vara intresserad och driven på många andra sätt, så han har tagit otroliga kliv inom företaget och utvecklas hela tiden. Trots att vissa personer inte har kunskap om yrket sedan tidigare, eller har andra svårigheter som exempelvis språket, kan det finnas ett mervärde i den här typen av rekrytering.

Han fortsätter.

– Vi har alltid haft som krav att de åtminstone ska kunna engelska. Men nu har vi en kille hos oss som bara pratar vietnamesiska, så vi får kommunicera via Google translate. Men det fungerar ju ändå bra, bara de har rätt motivation och driv.

– I branschen finns det ju personalbrist, men samtidigt finns det otroligt många som vill ha jobb. Det här blir ett allt viktigare sätt att rekrytera, avslutar han.

Vill du veta mer om hur Iris kan stötta dig och din organisation i att hitta personal? Klicka här för att kontakta oss, så berättar vi mer!

Translate »