i Magasinet

De lär sig svenska på jobbet – skräddarsydd kurs i yrkessvenska

Sex anställda på ett av Sveriges mest anrika hotell, Royal i Göteborg, deltar i en specialanpassad kurs i yrkessvenska för att förbättra sina språkkunskaper.

En snöig tisdag i mars träffas sex personer, de har en sak gemensamt, de arbetar på ett av landets äldsta hotell. Royal i Göteborg har välkomnat gäster sedan 1852. De sex anställda träffas i ett av hotellets 76 rum. Men den här gången ska de inte städa, de ska lära sig yrkessvenska.

Förbättrar sina svenska språkkunskaper genom yrkessvenska

– Stamgästerna är många och merparten av personalen har arbetat här i många år, vilket är ovanligt i den här branschen. Vi tar hand om personalen och är noga med se både gäster, leverantörer, men även personalen berättar Henrik Lind som är hotellchef. Att bli sedd och känna trygghet på sin arbetsplats är viktiga faktorer som om de uppfylls gör både livet och arbetet roligare. Kan man då erbjuda personalen att förbättra sina svenska språkkunskaper bidrar det till både trygghet och glädje, fortsätter Henrik.

I det stora fina rummet finns förutom dessa personer även SFI-läraren Christina Ivarsson, en projektor, några papper och en hel massa annan rekvisita. Deltagarna träffas två gånger i veckan. På måndagar ses de en timme över Teams och på tisdagar är det en intensiv timme i rum 423.

Den skräddarsydda kursen i yrkessvenska finansieras av arbetsgivaren och utförs under arbetstid

– Vi vill ge våra medarbetare möjligheten att utvecklas. De som jobbar i Housekeeping får frågor av gäster och behöver kunna skriva en notering till kollegor, säger Caroline Frey, Husfru på Hotel Royal.

Stora skillnader i förkunskaper i svenska

Det är väldigt stor variation av svenskkunskaper i rummet. Några av deltagarna pratar nästan flytande och andra kan bara lite engelska.

– Jag anpassar så mycket som möjligt för att alla deltagare ska kunna ta steg i sin språkutveckling. För en del är det prioritet att lära sig enklare fraser och för andra ligger fokus på att läsa och skriva. När vi är i hotellrummet ser jag till att prata extra mycket om ord och händelser kopplat till rummet, säger Christina.

Hela gruppen går in i badrummet och Christina ger dem lappar med händelser. ”Det är stopp i avloppet”. Vad ska du göra då? ”Det finns ingen handduk på mitt rum”, vad betyder det? ”Droppar”, ”läcker” och ”stopp”, vad är vad? Under mycket skatt hjälper deltagarna varandra att svara på frågorna. Christina ger tips om andra sätt att utrycka sig och tillsammans övar de på uttalet.

– Att få lämna klassrummet och hålla till i ett hotellrum med en grupp som är så olika, det är så kul! säger Christina.

Hur går det då med yrkessvenska? Har de skräddarsydda språklektionerna i svenska gjort någon skillnad?

– Det här är första gången vi köper in en skräddarsydd utbildning för oss så vi får se hur utfallet blir. Men hittills ser vi att våra medarbetare har fått ett större ordförråd och de vågar prata mer och använda den svenska de redan kan i en högre grad. De har bättre självförtroende helt enkelt, säger Caroline.

Deltagarna i kursen på Hotel Royal genomgår en kurs i yrkessvenska. Kursen har skräddarsytts för hotellet efter deras behov och genomförs med legitimerad personal från Iris. Kursmål har utformats tillsammans med kunden liksom planeringen av utförandet.

Skräddarsytt upplägg för din personal och organisation

Är du intresserad av ett skräddarsytt upplägg för din personal och organisation? Vi kan anpassa kursen till alla branscher och olika förhållanden. Kontakta Lisa Gustafsson om du vill veta mer på lisa.gustafsson@iris.se

Translate »