i Eures, Magasinet

Goda chanser till jobb
utomlands genom Eures

Anders Jakobsson som är Eures-rådgivare på Iris uppmanar fler att ta stöd av honom
och Eures-nätverket som hjälper arbetssökande att hitta jobb utomlands.
Det europeiska nätverket Eures hjälper arbetssökande att hitta jobb utomlands. Anders Jakobsson som är Eures-rådgivare på Iris ger stöd i processen åt såväl arbetssökande som företag.

Hitta jobb utomlands med Euresportalen

Eures startade 1994 i syfte att öka rörligheten på arbetsmarknaden inom Europa. Nätverket består av cirka 1000 rådgivare från olika EU- länder. Anders Jakobsson är handledare inom tjänsten Rusta och Matcha 2 på Iris men är även Eures-rådgivare.

– I Eures-nätverket finns det cirka 4 miljoner jobb utöver de cirka 190 000 som finns i Sverige. Så är man intresserad av att arbeta i något annat land inom Europa så finns det goda chanser att få jobb, säger han.

Via en gemensam portal kan arbetsgivare och arbetssökande från olika länder hitta varandra.

Euresportalen är öppen för alla. Man kan säga att det är en uppgraderad version av arbetsförmedlingens hemsida där du hittar annonser från hela Europa, berättar Anders.

Euresportalen erbjuder även ett helt paket med information om sådant som är bra att veta när du ska flytta till ett annat land och jobba där.

– Förutom lediga jobb så ger portalen information om hur arbetsmarknaden och levnadsförhållandena ser ut i de olika länderna. Alla praktiska och juridiska saker som man kanske funderar över när man ska flytta utomlands finns det grundläggande information om, säger Anders.

Det finns goda möjligheter att få jobb utanför Sverige –
Anders Jakobsson

Goda chanser till jobb utomlands genom Eures | Anders Jakobsson | Iris.se

Jobbmöjligheter genom jobbmässan European Job Days

Inom nätverket Eures anordnas ett regelbundet event, European Job Days. Dessa event kan innebära såväl fysiska som digitala möten med arbetsgivare som vill anställa samt digitala jobbmässor. Det senaste eventet är möjlighetsdagar mellan Norge och Sverige.

– Det är exempelvis många inom restaurangbranschen här i Sverige som har sökt sig vidare till Norge, berättar Anders. De länder som har varit mest populära i rådgivningen är Norge, Spanien, Portugal och Irland, säger han.

Det finns även ett stödprogram inom Eures, Targeted Mobility Scheme, som hjälper arbetsgivare att hitta motiverad personal och som ger praktisk hjälp åt personer som kan få jobb utomlands. Stödet kan ges till personer som är nära en anställning och kan exempelvis bestå av ekonomiskt bidrag till en kortare språkkurs eller till resor och uppehälle i samband med en anställningsintervju.

– Är man högintressant för en arbetsgivare eller nära en anställning kan man få det här särskilda stödet, Targeted Mobility Scheme, som är ett riktat stöd till enskilda individer och familjer, säger Anders.

Ta chansen att hitta jobb utomlands

Anders Jakobsson vill gärna uppmana fler att ta stöd av honom och Eures-nätverket. Han finns bland rådgivare på Euresportalen och för deltagare på Iris Matchning.

– Även personer som inte är inskrivna i arbetsmarknadsåtgärder är välkomna till mig som rådgivare. Vem som helst kan rådfråga mig om hur de kan få ett jobb inom Europa. Företag som söker personal och som är intresserade av hur de kan rekrytera utomlands kan höra av sig till mig. Det är bara att ringa om man har frågor, säger Anders.

Translate »