i Komvux, Magasinet

Läraren från Iris: Bästa tipsen för att klara nationella provet

Ruoyi ”Ronja” Liu är lärare i matematik på Iris komvuxutbildningar. Eleverna hon utbildar studerar på olika nivåer och av många olika anledningar. En sak har de gemensamt – de ska klara av nationella provet.
– Våra elever har väldigt bra resultat. Av de som skriver provet är det ungefär 96 procent av klassrumseleverna i Matematik 3 som klarar det, säger Ronja.

Sedan tre år tillbaka jobbar Ronja som lärare på Iris. Hon undervisar i matematik på såväl grundläggande- som gymnasial nivå. Utbildningarna finns att läsa både på distans och i klassrum. Det betyder också att hennes elever läser matematik av en mängd olika anledningar – och att de alla söker sig dit med olika förutsättningar.

– Vissa av mina elever läser för att de vill ha gymnasiebetyg. Andra vill läsa extra kurser för att kunna komma in på sin drömutbildning på universitetet, medan några läser bara för att det är kul, säger Ronja.

Iris erbjuder individanpassad utbildning och utveckling oavsett vilka förutsättningar man har. Något som blir väldigt tydlig i Ronjas vardag.

– Dels undervisar jag på många olika nivåer, men så är det ju också upp till eleven själv om den vill studera i klassrum eller på distans, på dag- eller kvällstid. Det är en flexibilitet vi erbjuder för att det ska fungera för alla.

Gemensamt för hennes elever är att de alla, någon gång under studietiden, gör ett nationellt prov. Ronjas uppgift är att se till att eleverna är väl förberedda – och med hennes erfarenhet har hon lärt sig några knep på vägen.

– Mitt första tips är att man ska kika på provet redan från dag ett. Mina elever får träna på tidigare nationella prov väldigt tidigt under kursen för att förstå vilka frågor som kan dyka upp och på så sätt kunna förbereda sig på dem. Många har aldrig sett ett nationellt prov tidigare så det är viktigt att tidigt ge en bra bild av hur systemet och provet fungerar, säger Ronja, och fortsätter:

– När det väl är dags för det nationella provet ska man inte vara nervös. Det kommer man inte heller att vara om man under en lång tid har förberett sig genom att studera tidigare prov. På Skolverkets hemsida finns proven att hämta – så det är bara att ladda ner dem och träna, det är mitt absolut bästa tips.

Translate »