i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 94 av Med målet i sikte: Att leva med autism med Mikael Persson

Med målet i sikte  /  Avsnitt 94  /  Att leva med autism med Mikael Persson  /  Lyssna på SimplecastSpotifyItunes

I avsnitt 94 av Med målet i sikte berättar Mikael Persson för Lisa och Charlotte hur det är att leva med autism, och om utmaningen med att vara sig själv i ett samhälle byggt för andra. Om vanliga myter, missförstånd och fördomar kring diagnosen, och vad man ska tänka på i mötet med dem som har autism. Men hur ser livet ut för dem som har diagnosen? I Sverige räknar man med att minst en elev i varje skolklass har ADHD eller autism – funktionsnedsättningar – som ger olika typer av svårigheter i vardagen.

Hur ser livet ut när man har autism?

En av de mest ihållande fördomarna kring autism, eller AST (Autismspektrumtillstånd – ett samlingsnamn för olika autismdiagnoser), är att man har ett intellektuell funktionsnedsättning. Men Mikael tydliggör att så inte alls behöver vara fallet:

– Många tror att man har en intellektuell funktionsnedsättning, att man är ”utvecklingsstörd” som det hette förut, bara för att man har autism. Fortfarande, än idag, berättar Mikael.

Hur AST tar sig uttryck skiljer sig även mycket från individ till individ, och det finns inget stöd eller bemötande som kommer passa alla. Trots detta är det många som har en fyrkantig syn på hur det är att leva med autism, förklarar Mikael:

– Många, särskilt inom vården, ser autism som något medicinskt som ska behandlas. Det gör att de ofta inte ser individen, utan bara diagnosen, och klistrar på dig den behandlingsmall som de anser att du behöver … i stället för att visa intresse för och ge stöd med det som personen faktiskt behöver. Autism är inte ett symptom som kommer och går; det är vår vardag.

Detta kan sannolikt vara ett skäl till den bristande förståelsen som personer med autism upplever. Fokus blir ”Vad är autism?”, i stället för att ställa den mer relevanta frågan: ”Hur ser livet ut när man har autism, och hur skiljer det sig från mitt eget?” menar Mikael.

Att leva med autism med arbetslivets utmaningar och framgångar

Mikael fick sin autismdiagnos i vuxen ålder, men den har präglat större delen av hans arbetsliv.

– Jag har aldrig haft möjligheten att tänka innanför boxen, vilket har lett till massor av möjligheter, men även besvikelser.

När han beskriver sin resa blir det tydligt att väldigt få arbetsgivare förstår diagnosen. Jakten på en arbetsplats som behandlar människor med autism som individer, snarare än att försöka trycka in dem i en mall, har varit lång. Men det finns fortfarande hopp: Numera jobbar Mikael på en arbetsplats som både förstår hans behov, och värdesätter det han gör.

Mikaels erfarenheter ledde även till att han startade AutismKompetens.se: En webbplats som hjälper både arbetsgivare och privatpersoner att fördjupa sin kunskap och förståelse för autism. Den bidrar även med råd kring diagnosen inom rekrytering, arbetsmiljö, personlig hälsa, och mycket mer.

Sanningar och myter om autism: Utforskning av förståelse och verklighet kring AST

Många stereotyper kring autism eller AST är rena myter, men vissa innehåller ett uns av sanning.

– När min nuvarande chef introducerade en i vår sommarpersonal, så sade han ”Försök inte skoja med Mikael, för han läser inte mellan raderna”. Jag hörde det i förbifarten, och det var nog rätt bra att det sades berättar Mikael

Han berättar även om andra komiska situationer där fördomar har spelat en roll. Samtidigt är han tydlig med vad som gäller och inte gäller, och hur det kan skilja sig från person till person med autism.

– Ibland när jag har börjat på en ny arbetsplats så har jag märkt att många tror att allt måste vara ”antingen eller”, svart eller vitt, för mig. Därför brukar jag säga till arbetsgivare att ”Allt är svart eller vitt, men bara från början: Gråskalan får ni lära mig”.

Tillsammans med Lisa och Charlotte diskuterar Mikael även hur man ska tänka i mötet med personer som har autism, och vilka kommunikationsstilar man ska undvika.

Med målet i sikte – finns där poddar finns

Vill du lära dig vad som är sant och falskt när det gäller autism? Vad innebär det egentligen att leva med diagnosen, och hur skiljer sig en vardag med autism från din egen? Detta och mycket mer får du höra i avsnitt 94 med Mikael Persson, grundare av webbplatsen AutismKompetens. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Mer om Mikael Persson
Startade och driver AutismKompetens
På fritiden ägnar han sig åt bl a mobilfotografering – besök hans personliga hemsida.

Intresserad av att lära mer och få mer inspiration om livet och arbetslivet samt bemötande?

Det finns ytterligare 108 avsnitt av Iris podcast Med målet i sikte att ta del av. Se alla avsnitt här »
Hör gärna av dig till oss om du har önskemål eller idéer om gäster eller teman framåt. Kontakta gärna lisa.gustafsson@iris.se eller charlotte.ohlson@iris.se

Skulle du vilja gå en bemötandeutbildning?

Stärk ditt team, få verktyg och ökad trygghet samtidigt som ni får en positiv upplevelse tillsammans.
Läs mer här »

Vi önskar dig en lärorik och inspirerande lyssning!

Translate »