Iris Terapi
–
för privatpersoner och arbetsgivare
Psykoterapi och samtal online och på plats på mottagning i Norrköping och Uppsala
Välkommen till Iris Terapi, din professionella samtalspartner. Livets utmaningar är inte alltid lätta att hantera ensam, oavsett om de berör ditt personliga eller professionella liv. Hos oss får du tillgång till kvalificerad terapeutisk hjälp, både digitalt och på våra mottagningar i Norrköping och Uppsala. Vi finns här för att stödja dig på vägen mot psykologiskt välmående.
Vi arbetar på uppdrag av Region Östergötland och Region Uppsala
Nyhet!
Stödjande samtal
på teckenspråk!
Låter Iris Terapi intressant? Kontakta oss för mer information »
Om Iris Terapi
Din partner för psykologisk hälsa och personlig utveckling
Välkommen till Iris Terapi – Vi erbjuder individuella och gruppbaserade samtalstjänster, både privat och till företag, med fokus på att stärka ditt välmående, ge dig verktyg för att hantera utmaningar och att nå dina mål.
Vad vi erbjuder
- Individuella samtal: Få stöd med personliga utmaningar, förbättra din självkänsla, hantera stress eller bearbeta tidigare erfarenheter.
- Gruppsamtal: Delta i en trygg grupp och få stöd och gemenskap kring specifika teman.
- Samtal för arbetsgivare: Stöd för att skapa en mer harmonisk och produktiv arbetsmiljö med ökad arbetsglädje. Krishantering, utvecklande samtal och bearbetning av specifika situationer.
- Kvalificerad och erfaren personal: Vårt kompetenta team inkluderar legitimerade psykolog, psykoterapeuter, hälso- och sjukvårdskuratorer, socionomer samt personal med grundläggande psykoterapiutbildning och teckenspråkskompetens.
- Evidensbaserade metoder: Vi arbetar med effektiva och vetenskapligt beprövade metoder.
- Trygg och säker miljö: Vi står under IVO:s tillsyn och följer etiska riktlinjer. Vi använder en säker och användarvänlig plattform för bokning, samtal och journal.
- Flexibilitet: Boka tid för samtal online eller på plats i Uppsala eller Norrköping.
- Godkänd av Försäkringskassan: Vi är godkända för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd.
Vi utför våra tjänster på uppdrag av offentliga organisationer, inklusive Region Uppsala och Region Östergötland, Arbetsförmedlingen samt privatpersoner och företag.
Tillgänglighet och inkludering
Vi på Iris Terapi strävar efter att skapa en tillgänglig och inkluderande miljö för alla. Vi erbjuder samtal på svenska och teckenspråk och vi har möjlighet att anpassa våra tjänster efter dina individuella behov.
Välj Iris Terapi för en hållbar hälsa och utveckling!
Kontakta oss idag för att boka en tid eller få mer information. Vi ser fram emot att höra från dig!
Välkommen till Iris Terapi!
Psykoterapihandledning för yrkesverksamma – start hösten 2024
Varför välja Iris Terapi?
Iris Terapi erbjuder nu stödjande samtal på teckenspråk
Tidigare patienter ger Iris Terapi toppbetyg för de användbara insikter och verktyg samtalen har bidragit med.
Här är vad patienter och uppdragsgivare säger om Iris Terapi
Vi kan hjälpa dig med olika utmaningar inom psykisk hälsa och välbefinnande
Terapi kan vara till nytta för dig som har upplevt trauma eller lider av psykisk ohälsa.
Samtidigt kan det vara givande för dig som strävar efter att förbättra ditt ledarskap, ändra oönskade mönster eller stärka din självkänsla.
Psykodynamisk psykoterapi är ett samlingsnamn för terapiformer där man arbetar med självinsikt och relationer till andra för att minska psykologiska problem. Grundtanken är att människan har ett omedvetet inre liv som huvudsakligen formats av nära och viktiga relationer under uppväxten, och att relationer och anknytningen till andra fortsätter att vägleda under livet.
Omedvetna försvar mot störande känslor, rädslor och inre konflikter leder till psykiska symtom och begränsningar. Ordet “dynamisk” betonar att individers inre liv på så vis kan vara mer eller mindre i balans. I mötet med klienten är psykoterapeuten engagerad, nyfiken och vill förstå klientens problem och belägenhet. Samarbete och kontakt jämsides med acceptans är grundförutsättningar, där acceptans innebär att terapeuten inte värderar och bedömer det som berättas, utan att man vill förstå mening och sammanhang. Man ger inte heller råd och anvisningar. Arbetet styrs mer av ett gemensamt undersökande av hur och varför klienten har hamnat ur kurs.
Inom vissa skolor är terapeutens tolkning av klientens överföringar – känslor och förhållningssätt från tidigare relationer – en viktig komponent. Andra skolor lägger större vikt vid den stödjande och bekräftande terapeutiska relationen för att ge klienten en möjlighet till tillit, insikt om hur man själv fungerar vad gäller rädslor och försvar, och om möjliga lösningar.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem. Den grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön, samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden.
Ett centralt antagande är att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar, och vice versa. Olika KBT-terapier betonar de två perspektiven i olika utsträckning. Medan klassisk beteendeterapi kan handla om att gradvis närma sig det som framkallar obehag (till exempel spindlar, sociala situationer) till dess att obehaget försvunnit, fokuserar kognitiv terapi på att identifiera och bryta negativa tankemönster.
De två perspektiven och teknikerna förekommer dock ofta tillsammans. Dialektisk beteendeterapi och Acceptance and Commitment Therapy är exempel på vad man kallar tredje vågens KBT. Dessa innehåller influenser från buddhistiskt tänkande i tekniker för att bland annat uppnå medveten närvaro (eng. mindfulness) och acceptans.
Oavsett vilket problem som behandlas, kännetecknas KBT av ett strukturerat upplägg och ett undersökande samarbete mellan terapeuten och klienten. Klienten informeras om arbetssättet, och sedan kartlägger man med en så kallad beteendeanalys vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår.
Denna utmynnar i en behandlingsplan som provas och utvärderas under behandlingens gång. Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen, där nya förhållningssätt testas.
Affektiva svårigheter är svårigheter med stämningsläget. Det finns både tillfälliga svårigheter inom detta och mer kroniska åkommor. Den vanligaste affektiva åkomman är depression. Att hamna i en depression, vid ett enstaka tillfälle eller återkommande, är rätt så vanligt. Det kan ske efter en livsomställning eller faktiskt bara komma av sig självt. Det är inte konstigt, men det är plågsamt. Symptom på depression kan vara nedstämdhet, trötthet, brist på lust och glädje, känsla av hopplöshet och värdelöshet, koncentrationssvårigheter, svåra känslor av ångest, irritation eller ilska, kroppsliga besvär eller självmordstankar.
Depressionen kan läka av sig själv, men oftast går den över snabbare och innebär ett mindre lidande om personen tar hjälp av någon professionell aktör som är kunnig inom området. Iris Terapi kan erbjuda professionellt samtalsstöd/psykoterapi. Även om det inte är lika vanligt som depressioner är det inte ovanligt att personer har svårt att vara i ett ”normalläge” i humöret. Man kan pendla från att känna sig deprimerad till att känna sig uppvarvad. Detta kallas bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom är en kronisk åkomma som kan innebära ett stort lidande för både personen som har åkomman och för dess anhöriga. Affektiv sjukdom behöver hanteras av vården och Iris Terapi kan erbjuda samtalsstöd/psykoterapi som ett komplement.
Livet blir inte alltid som man tänkt sig, och ibland blir det precis som man länge önskat och drömt om. Hur konstigt det än låter är det så att båda scenarier kan framkalla en livskris. Kanske att man fått drömjobbet eller fått ett efterlängtat barn. Och ändå hamnar man i att känna att livet är svårt, man kanske tappar sitt självförtroende eller sin energi och lust. Eller så mister man en viktig person i en olycka eller av sjuk- eller ålderdom vilket naturligt framkallar stor sorg och tomhet. Man kan också hamna i egen sjukdom eller arbetslöshet, vilket brukar ha stor effekt på hur man ser på sig själv och sin tillvaro.
Kris och sorg är naturliga delar av livet, och vi behöver möta dessa företeelser. Ofta blir det bra av sig självt med tiden, och om det vill sig väl har vi även vuxit av erfarenheten. Men det kan vara väldigt jobbigt när man är mitt i upplevelsen och att prata med en förstående annan, som en Iris terapeut, kan göra att det känns mer hanterbart och att man snabbare kommer vidare. Det förekommer också att kris och sorg övergår till att bli mer komplicerad, och då behöver man ett professionellt stöd. Det handlar då om vad som kallas komplicerad sorg, alltså en sorg som inte går över med tiden, eller olika efterdyningar efter en kris, som oro/ångest, nedstämdhet/depression eller till och med att krisen övergår till ett trauma.
Ordet missbruk kan ha olika betydelser beroende på vem du frågar. För vissa är det kopplat till alkohol, droger eller mediciner. Andra tänker på tonåringars intensiva datorspelande eller en person vars ekonomi och familjeliv raserats på grund av spelberoende. Missbruks- och beroendeproblematik påverkar i hög grad såväl individens välmående som omgivande familj och nätverk. I familjer eller parrelationer där det förekommer missbruk eller psykisk sjukdom är det vanligt att anhöriga hamnar i medberoende.
Det är ofta är en lång och svår process att för det första få insikt om och för det andra att sedan jobba för att ersätta gamla dysfunktionella mönster med nya och mer hälsosamma sådana. Iris Terapi kan vara en partner på vägen mot ett hälsosammare liv, med insikt om och avstånd till tidigare missbruk eller beroende. Ibland behöver flera aktörer samarbeta för att hjälpa dig eller er på bästa sätt.
Det är idag mycket vanligt att vi möter personer med olika typer av funktionsnedsättningar, eller funktionsvarianter som vi kallar det, inom det neuropsykiatriska området. ADHD och Autism är de vanligaste. ADHD innebär bl a svårigheter med uppmärksamhet samt att det finns en överaktivitet och en impulsivitet. Autism innebär att personen tolkar sin omgivning något annorlunda motför människor i allmänhet och utifrån det också fungerar på ett annorlunda sätt än vad som oftast förväntas i samhället.
Att ha en neuropsykiatrisk funktionsvariant kan innebära att personen har styrkor som inte andra har, men det medför också ofta negativ påverkan på funktion i skola, jobb och i sociala sammanhang. Med det följer ofta ett personligt lidande. Iris Terapi har terapeuter som har lång erfarenhet av att ha arbetat med personer med olika typer av funktionsvarianter, för att möjliggöra en bättre vardag och ett mer funktionellt arbetsliv.
Vi är relationella varelser. Från början överlevde inte en människa helt på egen hand och vi är fortfarande beroende av att ha människor omkring oss som vi kan lita på och som validerar oss. Relationer kan vara riktigt svåra och vi kan behöva stöd i att hantera dessa. Det kan handla om att man som förälder/föräldrar upplever svårigheter i föräldrarollen. Det kan också handla om olika typer av konflikter, både på individnivå och inom grupper eller organisationer.
Även om det inte är rena konflikter kan olika typer av relationsproblem tära och ta mycket energi och då kan det finnas behov av att bolla med en utomstående för att komma vidare. Terapeuterna som arbetar inom Iris Terapi har lång erfarenhet av att arbeta med relationella frågeställningar, både i privat- och arbetslivet, och vi kan erbjuda såväl individuellt stöd som i par eller grupp. Vi har god erfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och föräldrar och erbjuder föräldrastöd i olika former.
Det liv vi lever idag är ett liv som vi evolutionärt inte är helt redo för, eftersom vår hjärna inte förändrats i någon större utsträckning sedan mänsklighetens begynnelse, vilket våra livsbetingelser däremot gjort i stor utsträckning. Stress är en naturlig del av livet och något som vi alla upplever. Stress kan också vara bra, då den kan skärpa våra sinnen och förbereda oss för en utmaning. Men när påfrestningarna överstiger våra förmågor upplever vi stress. Ett långvarigt stresspåslag kan leda till utmattning, vilket är en av nutidens folksjukdomar.
Med stress följer ofta med tiden sömnsvårigheter, oro/ångest och nedstämdhet/depression. Det är viktigt att ha ett bra självomhändertagande och exempelvis se till att få tillräcklig återhämtning för att undvika negativa konsekvenser av stress. Stress och utmattning är en utmaning för det moderna arbetslivet, och något som arbetsgivare ofta får handskas med. Vi rekommenderar kontakt med professionell aktör för att som privatperson eller företag bli mer rustade att hantera stress. Iris Hadar och Iris Terapi har lång erfarenhet att arbeta med stressrelaterad ohälsa och erbjuder både individuellt stöd och gruppbehandling.
Flera av oss har upplevt svårigheter att sova någon gång i livet, vilket är normalt och ofta är resultatet av olika samverkande faktorer. Om sömnsvårigheterna blir långvariga och negativt påverkar din vardag, kan man säga att du har problem med sömnen. Det är många människor som har problem med insomning eller att ha en tillfredsställande djup sömn och då inte vaknar utvilade. Det blir lätt en ond cirkel av trötthet och oro, kanske nedstämdhet.
Får du inte tillräckligt med sömn kan det också hända att du har svårare för att hantera dina relationer, privata och professionella, på ett sätt som du önskar. Långvariga sömnproblem ger också negativa effekter på kroppen, då sömnen behövs för att t ex bygga immunförsvar och hålla bra hormonnivåer, ja helt enkelt att hålla kroppen i bra skick. Det går att komma till rätta med sömnproblem, men många gånger behövs kontakt med vård eller professionell samtalspartner, som exempelvis Iris Terapi.
När vi människor är med om svåra händelser kan vi reagera på väldigt olika sätt. Den gemensamma nämnaren är dock att kroppen hamnar i en typ av stresstillstånd, att kroppens sympatiska nervsystem aktiveras. Den drabbade personen kan uppleva att den kallsvettas, att hjärtat slår hårt och fort och att andningen är ytlig. Det kan vara så att personen blir mer fokuserad och rådig och det kan också hända att kroppen stänger av, att personen svimmar eller hamnar i någon form av overklighetsupplevelse.
Med tiden brukar fler psykologiska reaktioner komma, som känslor av ilska och sorg och man kanske får svårhanterliga tankar om att man hade skuld i det hela eller någonting annat. Det kan bli svårare att vara uppmärksam och fokuserad på det man gör, och man kanske upplever tilltagande nedstämdhet eller ångest. En svår händelse är möjlig att bearbeta på egen hand eller med hjälp av ens privata nätverk, men en professionell samtalspartner som Iris Terapi är att föredra för att mer säkert komma vidare processen.
När en svår händelse av olika anledningar varit problematisk att hantera, att personen exempelvis känt att den inte haft någon handlingsmöjlighet i stunden, eller att den inte fått tillräckligt med stöd i närtid efter händelsen kan händelsen ”fastna” hos personen. Vi brukar då säga att personen blivit traumatiserad. Om traumat inte läker, utan finns kvar över tid och påverkar i det dagliga livet, pratar man om att personen drabbats av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. PTSD kräver professionell behandling.
Iris Terapi har lång erfarenhet av att arbeta med människor som bär på svåra erfarenheter och trauman. Vi kan vara en trygg medupplevare i traumabearbetningen och guida mot ett friare liv.
Det är naturligt att känna ångest och rädsla. Det är från början en överlevnadsstrategi, som gjort att mänskligheten överlevt och fortsatt utvecklats. Men ångesten kan också bli för stor och finnas när den inte behövs. Liksom vara med hela tiden och bara ta energi. Då har naturlig uppmärksamhet och vaksamhet ersatts av en ångestproblematik.
Det finns olika typer av ångest, t ex sådan som ligger på mer eller mindre hela tiden, där personen oroar sig konstant för sådant som skulle kunna hända. Denna variant heter GAD, generaliserat ångestsyndrom. Det finns också ångestpåslag som kommer mycket hastigt på, exempelvis i en situation där personen känner sig obekväm. Det är ofta en mycket intensiv rädsla, en panikkänsla, där personen kan uppleva svår andnöd eller hjärtklappning. Detta kallas för panikångest, eller om man pratar om diagnosen för paniksyndrom. Ibland kopplas vår känsla av obehag och rädsla ihop med särskilda företeelser, t ex kan detta med att vara ”synlig” i sociala sammanhang skapa svår ångest. Det kan exempelvis handla om svårigheter att prata i grupp eller delta i olika sociala aktiviteter. Detta innebär förstås ett lidande då så mycket av vår tillvaro spenderas i sociala sammanhang och att det också finns många regler för hur vi ska bete oss. Denna typ av ångest benämns social ångest.
Rädslan kan också göra så att personen får tvångsmässiga tankar och/eller känner ett tvång att utföra handlingar för att minska sitt obehag, som att tvätta sig överdrivet ofta för att undvika att bli sjuk. Detta tar ofta enormt med energi och tid för den som är drabbad. Denna typ av ångeststörning benämns OCD, eller på svenska Tvångssyndrom. Det finns förstås många fler uttryck för rädsla som blivit för stor, och detta var exempel på de vanligaste ångestsymtomen. Oro och ångest går att lindra och i vissa fall att bota, men det är sällan något som en person kan göra helt på egen hand och här kan ett professionellt samtalsstöd, som t ex Iris Terapi, vara väl behjälpligt.
Ätstörningar är en samlingsterm för olika diagnoser som innebär problem med ätandet, och det finns en stark koppling till ångest samt ett tydligt inslag av (försök till) kontroll. Det kan yttra sig på olika sätt, till exempel genom undvikande av mat, episoder av överätning, beteenden för att göra sig av med maten, strikt kontrollerat ätande eller andra sätt att påverka sitt matintag – allt för att undvika ångestkänslor. Det är ofta kombinerat med en stark vilja att gå ner i vikt och en rigid uppfattning om såväl den egna kroppsformen som personligheten.
Det är vanligt att den som har en ätstörning har en helt annan bild av sig själv än den som omvärlden ser, den kan exempelvis se sig själv som ”tjock” även om omgivningen ser att den är mager. Med en ätstörningsproblematik följer ofta en negativ uppfattning om den egna personen, och starka känslor av självhat är inte ovanligt. Personen är vidare ofta snabb på att negativt kritisera sig själv och har svårt med positivt självomhändertagande.
Ätstörningar påverkar ofta livskvalitén starkt och innebär ett lidande för såväl den drabbade som anhöriga. Det går att bli frisk från en ätstörning och det kan också vara så att den drabbade bär med sig ätstörningen livet igenom, men då i bästa fall att ätstörningen är hanterbar och inte längre påverkar livet negativt.
Exempel på ätstörningsdiagnoser är: bulimi, anorexi, ortorexi, hetstätningsstörning (BED), undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID) och ätstörning UNS. Iris Terapi har terapeuter med mångårig erfarenhet av arbete med ätstörningsbehandling.
Texten är skriven av Michaela Eriksson, leg. psykoterapeut, samordnare och behandlingsansvarig för Iris Terapi.
Iris Terapi har avtal och arbetar på uppdrag av
Iris Hadar är en kvalitetssäkrad terapeutpraktik under IVO:s tillsyn.
Våra terapeuter har lång arbetslivserfarenhet och gedigen utbildningsgrund. Vi har en helhetssyn på människan, följder etiska riktlinjer och står under IVO:s tillsyn (inspektionen för vård och omsorg).
Psykoterapihandledning för yrkesverksamma – start hösten 2024
Varför välja Iris Terapi?
Iris Terapi erbjuder nu stödjande samtal på teckenspråk
Magasinet
Välkommen till Iris Magasinet! Här hittar du nyheter, intressanta fakta, success stories och andra saker vi är stolta över och vill berätta.