i Komvux, Magasinet

Peyman läste grundläggande svenska på Iris för att i framtiden starta eget företag

För fem år sedan kom Peyman till Sverige från Iran med målet om att skapa sig en bra framtid här. Efter tre år fick han sitt uppehållstillstånd och valde därefter att börja studera direkt då att han vet att en utbildning leder till ett bra jobb.

Sagt och gjort. Direkt påbörjades målmedvetna SFI-studier för att därefter vilja lära sig mer av det svenska språket och utveckla kunskaperna. Han fick då ett tips om att söka grundläggande svenska på Competens, nuvarande Iris. Då han hade hört mycket gott om skolan och lärarna sedan tidigare tvekade han inte att söka sig till skolan i Liljeholmen och började kort därefter svenska på grundläggande nivå.

Språket är ett viktigt steg på vägen mot en utbildning

Redan innan Peyman började studera på Competens (nuvarande Iris) hade han bestämt sig för vad han ville bli efter sina studier.

-Mitt mål var att läsa vidare till VVS-montör och behövde då ha läst de fyra delkurserna i svenska för att kunna söka till utbildningen, säger han.

Så blev det också. Direkt efter att han avslutat sina komvuxstudier på Competens började Peyman utbildningen till VVS-montör. Där han påpekar hur viktigt det är att kunna språket.

-Ska man kunna utveckla sig behöver man kunna språket bra, fortsätter han.

Peymans tips till dem som vill läsa vidare efter SFI är att ge språket den tid det behöver. Det kommer att löna sig i framtiden.

-Man känner sig jättebekväm när man kan språket. Förut blev jag stressad när jag inte riktigt förstod vad andra sa, men nu känner jag mig stark.

-Mina bästa tips för att lära sig svenska är att be läraren att lära ut grammatik och att umgås med människor som pratar svenska så att man även kan träna utanför skolan.

Han är tacksam för allt som lärarna lärde honom. Många har han kontakt med fortfarande och ser dem som sina vänner.

Ett mål ger motivation

Peyman har arbetat hårt för att komma dit han vill. Han tycker att det bara har varit roligt och att tiden har gått fort. Allt tack vare att han har ett tydligt mål.

-Om man vet vad man vill är det lätt att motivera sig. Tänk på framtiden.

-Jag visste precis vad jag behövde göra för att nå mitt mål; bli klar med SFI, blir klar med komvux, bli klar med utbildningen till VVS-montör för att sedan starta mitt eget företag.

Peyman har jobbat med bygg och hade en butik i sitt hemland så att bli egen företagare känns naturligt för honom. Han menar att allting är möjligt bara man vet vad man vill.

-Jag känner många som inte vet vad de ska göra. Jag uppmuntrar alla att ha ett mål, då vet man vad man ska göra för att uppnå det. Här finns det så många möjligheter att uppnå sitt mål. Det finns en lösning på allt. Bara fråga någon och du får det svar du behöver, avslutar han.

Translate »