SFI för personer med syn- eller hörselnedsättning samt döva

Stödinsats

Har du en hörsel- eller en synnedsättning eller är du döv, är du ny i Sverige och behöver lära dig svenska? I Malmö kan du läsa SFI med anpassat stöd utifrån dina behov.

Nyfiken?

Ansök hos oss.

Läs mer på malmo.se »

Om tjänsten

Är du nyanländ i Sverige och behöver lära dig det svenska språket? På Iris SFI för syn-, hörselnedsatta eller döva får du de anpassningar och hjälpmedel du behöver i undervisningen för att lära dig svenska och hur det svenska samhället fungerar.

Utbildningen ges på uppdrag av Malmö stad. Bor du i en annan kommun kan du prata med din kommun som kan köpa en plats för dig.

Hos oss får du:

  • Undervisning av lärare med bred kompetens
  • Läromedel som är anpassade efter dina behov
  • Undervisning i mindre grupper
  • Hjälp och stöd från kurator och specialpedagog
  • Modersmålsstöd på de vanligast förekommande språken
  • Betyg när du har klarat en kurs

Studier som är anpassade för dig utifrån dina behov

Du läser kursen i din egen takt, och du får ett schema som är anpassat till vad du kan och vad du behöver lära dig. Du får lära dig om samhället och hur det är att arbeta i Sverige. Du kan pröva att vara på en arbetsplats och hur det är att jobba i Sverige.

När du börjar dina studier börjar vi med att kartlägga dina behov och förutsättningar för att se vilken typ av anpassning du behöver. Du får stöd och undervisning av lärare och personal med bred erfarenhet och kompetens. För dig med synnedsättning finns anpassat material och hjälpmedel som förstoringsprogram, punktdisplay och läskamera. Du som har en hörselnedsättning kan använda våra hörseltekniska hjälpmedel.

Om du är döv studerar du med andra döva elever och undervisningen sker på teckenspråk i en teckenspråksvänlig miljö. Du lär dig svenskt teckenspråk och att skriva på svenska.

Välkommen och lycka till med dina studier hos oss!

SFI för syn

Teckentolk

Behöver du studera SFI (svenska för invandrare) och har en syn-/ hörselnedsättning eller är du döv? På Iris i Malmö kan du läsa SFI med anpassat stöd utifrån dina behov.

Här kan du se tjänsten presenteras på teckenspråk. Har du några frågor? Kontakta oss på info@iris.se.

Så ansöker du

Vid frågor om utbildning eller anmälan till studier hos oss på Iris Hadar, SFI för syn- , hörselnedsatta eller döva i Malmö kontakta:

Jenny Westman Ismael
E-post: jenny.westmanismael@iris.se
Mobil: 072-402 78 11

Du ansöker till SFI för syn- , hörselnedsatta eller döva i Malmö via Malmö stad. På Malmö stads hemsida hittar du mer information om utbildningen

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Kontaktpersoner

Götaland

Tjänsten erbjuds på följande platser

Magasinet

Välkommen till Iris Magasinet! Här hittar du nyheter, intressanta fakta, success stories och andra saker vi är stolta över och vill berätta.

Translate »