i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 23 av Med målet i sikte: Varför går du inte bara? Ett avsnitt om våld i nära relationer

Det är ett känslosamt avsnitt av Med målet i sikte. Medverkar gör Frida Walter som har genomgått det som för många är den värsta tänkbara mardrömmen. För nästan 10 år sedan tog hon modet till sig och lämnade det förhållande hon levde i som kantades av såväl fysisk som psykisk misshandel. Nu gästar hon Med målet i sikte och berättar om sin frigörelseresa. Att nå målet att bli fri från medberoende och destruktivitet.
Frida Walter

Veckans avsnitt handlar om ett gripande och allvarligt ämne. Enligt 2019 års statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är nära en femtedel av de anmälda misshandelsbrotten utförda av en närstående i parrelation. I statistiken rymmer det både utsatta kvinnor och män, men merparten av dessa är kvinnor. Och enligt Kvinnofridslinjen är det vanligt att kvinnor berättar att de både skäms över det inträffade och tar på sig skulden för det. Men hur lägger man en sådan erfarenhet bakom sig?

– Det är livsfarligt att lägga locket på. Att bära med mig min historia är ju den bästa livförsäkringen jag kommer kunna ha för att aldrig hamna där igen. Vi ska frigöra skulden och skammen som många utsatta bär på, säger Frida i Med målet i sikte.

Idag beskriver Frida sitt liv som jättebra. Hon tar inget förgivet och tar en dag i taget. Som farbror Melker i Saltkråkan sa. Denna dagen, ett liv.

Brinner för att hjälpa andra
Frida brinner för att berätta om sin historia genom att föreläsa och hon agerar jourkvinna till andra som drabbats av våld i nära relationer. Hennes mål är att bidra till att fler vågar och orkar kämpa. Och att lyfta bort skammen och skulden från den drabbade.

Fridas historia började redan på gymnasiet. En destruktiv relation satte ribban för en sargad självkänsla som omedvetet följde med in i vuxenåldern.

– Det blir som ett förlängt självskadebeteende när nästa relation också är destruktiv. Man tror inte att man är värd mer, säger Frida.

Men en dag bestämde hon sig. Det var dags att lämna det som så länge skadat henne. Målet var att bli fri från medberoendet och destruktiviteten.

Lisa, Charlotte och Frida pratar om hur du som anhörig, kollega eller vän kan och bör agera om du misstänker att någon i din närhet drabbas. Vilka är tecknen att ha koll på och hur mycket kan man som utomstående fråga om man misstänker att något inte står rätt till?

– Tecken som kan vara bra att ha koll på är exempelvis om personen drar sig undan, inte längre kommer själv, ändrar stil, säger Frida.

Och om du själv är utsatt. Vilka vägar finns det att gå?

– Jag visste själv inte vart jag skulle vända mig. Men sedan kom jag på att jag sett en lapp hos tandläkaren om en kvinnofridslinje, så jag ringde dit. Man måste gå till någon som förstår. Har du cancer går du till en läkare som är specialist på det. Samma sak är det med våld i nära relationer, säger Frida.

Finns där poddar finns

Lyssna på Fridas resa som hon öppenhjärtligt och känsloladdat berättar om. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »