i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 25 av Med målet i sikte: Abel Abraham om Bajen, hundåren och årets Revanschist

Just nu kanske det känns extra motigt att söka jobb. Väldigt många har förlorat sitt arbete i sviterna av coronakrisen. Hur kan vi motivera oss själva när allt känns meningslöst? Abel Abraham sökte över 273 jobb men fick inte komma på en enda intervju. Idag är han chef för samhällsansvar (CSR-ansvarig) på idrottsföreningen Hammarby och brinner för att se andra människor växa. Lyssna på Abels resa i avsnitt 25 av Med målet i sikte!

Efter en masterexamen från Linköpings universitet flyttade Rinkebykillen Abel tillbaka till Stockholm. Nu skulle det han beskriver som hundåren börja. Trots att han sökte över 273 jobb som resulterade i noll intervjuer tappade han aldrig motivationen. Med ett tydligt mål i sikte arbetar han idag på sitt drömjobb som innehåller både sport och arbete för ett bättre samhälle.

Hur lyckas man hålla motivationen uppe?

– Mina föräldrar var duktiga på att förbereda mig för framtiden och att det inte alltid är lätt där ute. När jag väl kom till punkten att jag stötte på utmaningarna var jag förberedd, och då var det lättare, säger Abel i Med målet i sikte.

Trots att Abel har ett gediget CV där han jobbat sedan han var 13 år samt med både en kandidatexamen i beteendevetenskap samt en masterexamen i media- och kommunikationsvetenskap spelar det enligt honom mindre roll i jobbsökandet. Där är det ens kontaktnät som är den avgörande punkten. Faktum är att 80% av jobben som idag tillsätts är just via kontakter.

– Jag hade inget eget kontaktnät när jag väl var klar med studierna, och hade därför ingen som kunde rekommendera mig. Idag har jag massor med kunskap om hur man går tillväga och tips att ge till dem som sitter i samma sits som jag gjorde då. Man får börja bygga sitt eget kontaktnät, säger Abel.

Årets Revanschist

2018 mottog Abel priset som Årets Revanschist. Ett av priserna som delas ut av Fryshuset ur dess grundare Anders Carlbergs minnesfond. Gemensamt för priserna som delas ut är att de går till personer som påverkar och gör skillnad i vårt samhälle. Just priset som Abel mottog delas ut till en ”ung person som trots motgångar och få eller inga resurser styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och ger tillbaka till samhället”

– Jag brinner för att se andra människor växa och att kanalisera min energi till något positivt. För att samla alla samhällsinitiativ vi bedriver på Hammarby IF skapade vi Samhällsmatchen. I det ingår allt ifrån skolbesök med spelare, arbetsmässor med Arbetsförmedlingen och Stockholms stad, till aktiviteter för att sysselsätta asylsökande. Vi skapar ett omfattande inkluderingsinitiativ som tillåter människor att växa, säger Abel.

Idag sitter många i den sits du satt i och ska ut på arbetsmarknaden av olika anledningar. Vad är dina bästa tips för att skapa sitt eget nätverk?

  • Ta ett jobb som till 100% kanske inte är det du drömmer om. Det kanske inte är ditt drömjobb, men du får in en fot. Alla gör hundåren. Steve Jobs också. Det är under dem du samlar referenser och kontakter.
  • Jag ska inte säga till människor att vara någon som de inte är. Men försök vara öppen att lära känna människor.
  • Var social, fråga hur folk mår. Var en bra människa. Jag har en vän och mentor, Anette, som jag brukar bolla saker med. Hon sa en gång; det är enkelt att hitta bra personal men det är svårt att hitta bra människor. Folk vill omge sig med bra människor.

Finns där poddar finns

Behöver du också motiveras till att orka kämpa vidare när livet kanske känna extra motigt? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte med Abel Abraham. Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »