i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 29 av Med målet i sikte: Coronaeffekten – om re:start och att ta vara på krisen

I vårens sista avsnitt av Med målet i sikte summerar Lisa och Charlotte höjdpunkter från säsongen. Det har varit och är en annorlunda vår. Coronapandemin har påverkat inspelningarna men framför allt livet för oss alla. Förändring blir därför fokus i sista avsnittet innan sommaruppehållet. Hör guldkorn från vårens gäster, Charlottes bästa omställningstips och om Lisas avgörande beslut. Och har de nått de mål de satte i säsongens första avsnitt?

Coronapandemin har tvingat oss att ställa om, anpassa, tänka nytt och göra nytt. För Lisa och Charlotte har det bland annat betytt distansjobb och gäster på länk istället för möten IRL. Situationen har även lett till eftertanke och omstart. I sista avsnittet har de inte besök av någon gäst men sammanfattar lärdomar från tidigare gäster och tipsar om hur du tar vara på krisen.

– Hjärnforskaren Anna Tebelius Bodin som gästade oss i avsnitt 20, pratade om hur utmanande det är för hjärnan att tänka nytt. Det har blivit tydligt för mig under denna period berättar Charlotte. I mitt jobb som jobbcoach har jag blivit tvingad att vara kreativ och att hitta nya lösningar för att matcha jobbsökande ut i jobb på en ännu tuffare arbetsmarknad. Det har varit slitsamt men jag har blivit ännu bättre på att individanpassa mitt stöd, berättar hon.

Bästa tipsen för dig som arbetssökande

Många arbetstillfällen har försvunnit under coronapandemin och det är många som har blivit permitterade, varslade eller har förlorat sina jobb. Många studenter har mist sina sommarjobb.

I avsnittet sammanfattar Charlotte och Lisa sina bästa råd inför och under jobbsökandet. Hur du hanterar nya förutsättningar, får struktur när du inte har en tid att passa. De delar med sig av de bästa forumen för att hitta jobb och av stöd som finns för att komma vidare i sitt sökande. De delar också inspiration, insikter och tips från tidigare gäster som ”the Golden Mindset-filosofen” Amo Cartwright, OS-medaljören Carolina Klüft och Revanschisten Abel Abraham.

– Som följd av corona dyker också många nya jobb och möjligheter upp. Kanske kan det också vara en möjlighet till förändring för dig säger Lisa Gustafsson. Det finns exempelvis många små korta utbildningar och yrkesutbildningar att gå och vårdbranschen skriker efter fler medarbetare. Det kan vara en chans till att ta steget att byta karriär eller hoppa på något nytt. Du kan exempelvis få bra praktiska tips av vår tidigare gäst studie- och yrkesvägledaren Madeleine Simmerfalk, avsnitt 22, säger hon.

– Det är kanske är nu du ska ta vara på möjligheten att volontärarbeta också säger Charlotte som själv regelbundet volontärarbetar i föreningen Vaggan. Att göra gott för andra triggar många lyckosubstanser i hjärnan, det berättar ju vår gäst hjärnforskaren Anna Bodin om. Genom volontärarbete får du möjlighet att nätverka, du får erfarenhet att sätta på ditt CV och genom att hjälpa någon annan, mår du själv bra på kuppen, säger hon.

Avslutningsvis utvärderar Lisa och Charlotte de målsättningar som de satte för sig själva i början av säsongen. Har Lisa kommit in på högskolan? Kommer Charlotte vidareutbilda sig inom coachyrket? Och när angriper de det gemensamma målet om att bestiga Kilimanjaro tillsammans?

Nu tar Med målet i sikte en sommarpaus. Höstens första avsnitt sänds måndagen den 24 augusti och gästas av framtidsspanaren Göran Adlén. Glad sommar!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »