i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 30 av Med målet i sikte: Naturligt, lagom och långsam förändring – Framtidsspanaren siar

Med målet i sikte är tillbaka efter sommarens uppehåll. Istället för att titta tillbaka på sommaren och den annorlunda våren väljer vi att se in i den eventuella framtiden. Säsongens första gäst är Göran Adlén, ekonomen som blev framtidsspanare. Hör honom berätta om varför vår historia är det som visar hur framtiden ska bli och mycket mer i avsnitt 30 av Med målet i sikte.

Äntligen är podcasten Med målet i sikte tillbaka redo att ta sig an höstens spännande gäster och ämnen. Under säsongen kommer vi bland annat att prata om jämställdhet, hur kosten påverkar oss, livsöden och, såklart, ännu mera om målfokus.

Först ut är ett samtal om framtiden tillsammans med det som kanske beskrivs som en modern ”spådam”, framtidsspanaren Göran Adlén.

Göran Adlén är ekonomen som skulle föreläsa om framtiden i några år. 20 år senare är han fortfarande igång. Vad har han lärt sig genom åren? Har han haft rätt? Och vad händer egentligen efter pandemin, kommer allt att vara som vanligt?

– Vi har haft kriser och pandemier förr. Tittar man på vad som har hänt då ser man samma mönster. Exempelvis första världskriget och spanska sjukan. När dessa kriser var över drog det glada 20-talet igång med jazzen. Under 70-talet rådde oljekrisen med discovågen som följd. Historiskt ser man alltså en fest efter en kris. Någon form av konsumtionsfest som man ska ta igen. För det kommer att bli bättre. Det vet vi, säger Göran i Med målet i sikte.

Men trots att man vet att det kommer bättre tider är det många som ser på framtiden med skräckblandad förtjusning. Hur ska man som exempelvis arbetssökande orka gasa i uppförsbacken som många nu måste bestiga som en följd av coronakrisen?

– Mycket kommer att ändras i människors liv och leverne. Folk kommer bryta ekorrhjulet, tror jag. Fler lockas av friheten och flyttar ut på landet. Och eftersom framtiden kommer vare sig vi vill det eller inte har vi liksom inget alternativ än att följa med på resan. För vi vet ju att det mesta av det vi oroar oss över inte kommer att hända, säger Göran.

Finns där poddar finns

Är du nyfiken på varför Göran inte tror att det kommer bli som förut igen men varför man alltid ska älska framtiden? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »