i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 31 av Med målet i sikte: När livet inte blir som planerat – Niclas “Bara Vanlig” Wennerlund

Veckans avsnitt av Med målet i sikte gästas av en önskegäst; Niclas Wennerlund. Han är skaparen av löpargruppen Bara vanlig som på senare år har utvecklats till en folkrörelse. Det hela började med att Niclas dotter föddes med en kognitiv funktionsvariation och att han då upptäckte bristen på aktiviteter för personer funktionsnedsättningar. En situation han 2016 bestämde sig för att lösa.

Bara Vanlig är löpargruppen för personer med funktionsvariation. Resan mot organisationen, som 2021 väntas bli rikstäckande, började 2016 på Hellasgården i Stockholm. Då var de enda deltagarna Niclas, hans dotter Melina och hennes assistenter. Idag finns gruppen, som syftar till att ge alla rätt till rörelseglädje, på 10 orter i Sverige och växer ständigt.

Resan mot att kämpa extra mycket

Niclas väg mot det han brinner för idag började egentligen redan 1997 när Niclas skulle bli pappa för andra gången. På ultraljudet upptäcktes något som inte riktigt stämde. Föddes gjorde Melina med en kognitiv funktionsvariation. Det blev början på en resa om att behöva kämpa extra mycket. Om att inte göra sig till ett offer samtidigt som att man är ledsen och arg. Och om vikten av att se alla som människor.

– Mitt kall och driv till Bara Vanlig grundar sig i att man ska se bakom funktionsvariationen och att se alla som människor med egna viljor och intressen, säger Niclas.

Bara Vanlig startades egentligen av egoistiska skäl, menar Niclas. Hans dotter Melina har alltid gillat att röra på sig. Det vimlade dock inte av träningstillfällen för personer med funktionsvariation och han fick då ta saken i egna händer. Idag är de drygt 20 löpare varje vecka.

Bara Vanlig-metoden

Allt eftersom rörelsen utvecklats har även den egna Bara Vanlig-metoden tillkommit. Metoden med 100% delaktighet som stödjer sig mot modern forskning som Mi och Self Determination Theory.

– Den grundar sig i situationsbaserade händelser som uppstått under våra träningar och hur vi har löst dem. Metoden handlar uteslutande om bemötande. Exempelvis ska volontärerna alltid hälsa på deltagarna först och inte på det sociala stödet, såsom assistenten eller föräldern. Det är deltagarna som ska skina. Det är deras träning, säger Niclas.

På Bara Vanlig fokuserar man alltid på styrkorna där utgångspunkten är att alla kan bidra oavsett förmåga.

– Det är alltid fokus på människors svagheter, varför? Zlatan skulle vara urusel som mittback. Varför ska man då fokusera på det man är dålig på? Fokuserar man på det man är bra på blir man ju istället ännu bättre, säger Niclas till Med målet i sikte.

Finns där poddar finns

Vill du veta med om Niclas, hans brinnande engagemang och hur han bygger en folkrörelse? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Bara Vanlig-boken

Nyligen släpptes även boken Bara Vanlig som Niclas skrivit tillsammans med författaren Peter Westerberg.

– Det är verkligen med blandad förtjusning jag ser fram emot att ha släppt boken. Jag lämnar ut alla mina tankar, ljusa som mörka. Men det känns viktigt att berätta om vägen som inte alltid varit lätt. Jag vill att så många som möjligt ska läsa den, för att förstå att personer som Melina har en egen vilja och har rätten att fungera och få känna sig: bara vanliga.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln eller via niclas@baravanlig.se.

Translate »