i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 33 av Med målet i sikte: Så blir du hållbar och inkluderande

I veckans avsnitt av Med målet i sikte grottar Lisa och Charlotte ner sig i begrepp som Agenda 2030, tillgänglighet och hållbarhet. Vad betyder allt detta och hur agerar man som både privatperson och organisation för att faktiskt leva utifrån ett hållbarhetsperspektiv? Inbjudna till avsnittet är proffs på ämnet; Charlotte och Liselott från LEDA20. Gör er redo att bli pålästa!

Varför är människan så snabb på att döma utefter folks yttre? Vad innebär det att bli diskriminerad? Och hur lever vi utefter vår värdegrund så att den inte bara blir fina ord vi talar om? Ja, det och mycket mer tar vi del av i avsnitt 33 av Med målet i sikte.

Inbjudna är Charlotte och Liselott från LEDA20. De båda har en bakgrund inom ledarskap och bestämde sig för fyra år sedan att tillsammans arbeta mot förändring. Ska målen i Agenda 2030 uppfyllas behöver vi utbildas, vilket är vad de båda brinner för genom LEDA20 där de utbildar i inkluderande ledarskap, jämställdhet och icke-diskrimineringsarbete i praktiken.

– Agenda 2030 är ett antal mål som nästan alla länder i världen har kommit fram till att man ska nå. Det handlar om hållbarhet i ekologi, ekonomi samt social hållbarhet. Många behöver bidra för att vi 2030 ska uppnå de satta målen. Om vi alla tar myrsteg kommer vi tillsammans stora elefantkliv framåt. Coronapandemin har påvisat hur varje enskild individs agerande ger effekt på större nivå, säger Charlotte och Liselott i Med målet i sikte.

Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och män samt säkerställa ett hållbart klimat.

– Just den punkten som behandlar jämställhet jobbar vi extra mycket mot. Då når man också flera av de andra målen, som fattigdom och lika rättigheter för alla exempelvis, säger dem.

Inre och yttre mångfald

För att vi ska arbeta socialt hållbart behöver vi bli mer inkluderande med en ökad mångfald. Både med den yttre mångfalden, det vill säga exempelvis etnicitet och religion, och den inre mångfalden, vilket är exempelvis egenskaper, erfarenheter och personlighet, menar dem.

– Är man en människa som ser ut och fungerar enligt normen är det viktigt att vara medveten om sina privilegier för att ge plats till andra. På det sättet bryter vi fördomar och slutar döma folk utefter det yttre och kan istället se varje människa utefter dess kompetens, säger Liselott och Charlotte.

Finns där poddar finns

Vill du ha konkreta tips på hur du kan leva mer inkluderande? Om vad inkludering, exkludering och diskriminering innebär och om arbetet som driver LEDA20 framåt? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte och ta del av tips, råd och metoder som går att använda redan idag.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »