i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 34 av Med målet i sikte: Yohio om att gå sin egen väg, målbilder och att vara “Big in Japan”

I veckans avsnitt av Med målet i sikte får Lisa och Charlotte besök av artisten Yohio. I Sverige är han känd från bland annat Melodifestivalen dit han headhuntades. Det många dock inte vet är att han är en ständigt högaktuell musiker i Japan. Lisa, Charlotte och Yohio pratar om allt ifrån att turnera i Japan som 16-åring till att sätta upp planer som sträcker sig över ett halvt decennium. Men också om tillhörighet, livvstil och värderingar. Missa inte!

Yohio sitter med via länk från Sundsvall, staden som han är uppvuxen i. Egentligen skulle han vara i Japan just nu. Men situationen ändrades likt den gjort för många andra musiker när turnélivet sattes på vänt på grund av Corona. Istället satsar han på att hålla kreativiteten levande för att en dag göra det han älskar igen – att stå på scen.

Hur växte artisten Yohio fram?

Han beskriver sig själv som en person som aldrig riktigt har passat in. Under hans skoltid, som kantades av en del utanförskap, lärde han sig dock att det var okej att inte vara omtyckt av alla. Att det är bra att vara annorlunda så länge man är sig själv. Ett budskap han idag sprider vidare med sin musik och sitt arbete.

– Jag har aldrig försökt att passa in. De som försökte det hittade aldrig riktigt sig själva. Om man är sig själv får man ta att alla inte kommer gilla en, och det är helt okej, säger Yohio.

Intresset för den japanska kulturen föddes tidigt och han började redan som 11-åring att studera japanska. När manga-kulturen blev populär i Sverige väcktes även hans intresse för japansk musik i allmänhet och musikgenren Visual kei i synnerhet. En genre som kännetecknas av sina kläder, frisyrer och sitt smink. Genom intresset för genren såg han även möjligheten att vinna över dem som under hans uppväxt haft åsikter om honom och hans sätt att se ut och vara.

– Jag har alltid haft feminina drag. Genom Visual kei kunde jag använda de dragen, förstärka dem och göra dem till min styrka och använda dem i mitt artisteri. Eftersom det var det som folk klankade ned på skulle jag bli bäst på det, säger Yohio.

”Jag är ett planeringsfreak”

Yohio berättar att han började jobba redan som 14-åring. Men vad är det som driver honom till att orka och att aldrig ge upp?

– Jag är ett planeringsfreak. Sätter upp planer som sträcker sig fem år fram i tiden. Men det är för att jag ska nå mitt stora mål som artist, vilket är att spela på och sälja ut Tokyo Dome, en arena som rymmer 55.000 åskådare. Men för att komma dit finns det mindre trappsteg att ta. Som att exempelvis spela på stället som tar 10.000 åskådare, delta i podcasts och synas i japansk TV, säger Yohio målmedvetet.

Finns där poddar finns

Vill du veta mer om Yohios väg mot toppen, om hur han inkluderar sina nära och kära i framtidsplanerna, om hur ödet avgjorde hans namn och mycket mer? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »