i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 35 av Med målet i sikte: Caroline Farberger – bokaktuell VD, yrkeskvinna och familjefar

Caroline Farberger är veckans gäst i Med målet i sikte. Hon är näringslivstoppen som genomgick en könkorrigering och öppet berättade om processen samt högaktuell med boken om sitt liv. För tre år sedan hette hon Carl, var familjefar och VD på Ica Försäkring. Idag är hon allt det, förutom att hon istället heter Caroline. Vi pratar bemötande, inkludering och fördomar. Missa inte!

För två år sedan gick Carl hem från jobbet för sista gången. Dagen därpå klev Caroline in på Ica Försäkring. Det blev början på hennes resa mot att leva ett liv som den hon faktiskt är, mot att kämpa för ett mer inkluderande arbetsklimat och mot en förståelse för hur normer, strukturer och privilegier påverkar oss människor.

Det var under våren 2017 allt började på riktigt. Carl började konfrontera och utforska sig själv och sin könsidentitet. Det var inte förrän det att hans fru ställde den avgörande frågan, om han egentligen ville leva som kvinna, som resan mot att leva som sitt rätta jag började.

– Jag har ju bara en chans på mig att leva mitt liv. Och för vems skull, om inte min egen, skulle jag leva mitt liv som någon annan än den jag är? Att upprätthålla ett av samhället accepterat leverne handlar ju bara om att göra omvärlden bekväm. Varför? Se dig själv i spegeln. Visst sjutton är du värd att leva precis som den du är, säger Caroline Farberger i Med målet i sikte.

Idag vet hon att den svåraste att komma ut inför var hon själv. Men innan oroade hon sig över hur hennes transformation skulle bemötas av andra. En oro som visade sig vara obefogad.

– Även om jag inte behövde oroa mig så gjorde jag det. Människor är alltid människor och jag var beredd på de fördomar jag skulle bemötas av. Men jag möttes bara av kärlek och respekt. Det blev en ren framgångshistoria, säger Caroline.

Få personer har en lika stor insyn i att faktiskt kunna jämföra mellan ett före och ett efter. I Carolines fall kan hon idag se skillnaderna mellan vad en person med privilegier har att vinna jämfört med en som, hon själv beskriver, spelar bortaplan.

Att gå från att vara en vit medelålders man med VD-position till att komma ut som transsexuell ger en förståelse om privilegier få människor besitter. Något Caroline berättar öppet om i Med målet i sikte.

– Så länge jag levde som man var jag inte insatt i privilegier i arbetslivet. Men nu inser jag att systemet var väloljat för sådana som den jag var.

Inkludering, mångfald och jämställdhet

Caroline, Lisa och Charlotte pratar om skillnader mellan inkludering och jämställdhet, där inkludering är ett betydligt viktigare ord än jämställdhet. Ett påstående som Caroline återkommer till flera gånger i samtalet.

– Inkludering är ett viktigare ord än jämställdhet, då jämställdhet kan åstadkommas genom att kvotera in kvinnor i en ledningsgrupp. Det ser jämställt ut på pappret, men om allt väsentligt i affärsdiskussionen sker mellan männen så har man inte uppnått annat är kosmetik. Inkludering handlar om att alla ska komma till sin fulla rätt. Som ledare är det en skyldighet att anpassa forumet så att alla lyssnas på och att allas bidrag tas tillvara, säger Caroline.

Boksläpp av Jag, Caroline

Den 26/10 släpptes Carolines första bok – Jag, Caroline: Yrkeskvinna och familjefar. Boken har varit släppt i en vecka vid det att Carolines avsnitt i Med målet i sikte sänds och har sedan den utgavs beskrivits med fina recensioner.

– Boken är en detaljerad beskrivning av min livs- och transitionsresa. Det är en positiv historia som jag hoppas ska inspirera folk att leva sitt liv som de själva vill, säger hon.

Utlottning!

Tillsammans med Med målet i sikte lottar Caroline ut signerade exemplar av sin debutbok. Delta i tävlingen genom att följa Med målet i sikte på Instagram, medmaletisikte_podcast eller Iris Sveriges Facebook. Kommentera inlägget här och motivera varför du vill vinna boken. Två lyckliga vinnare koras den 13/11.

Boken finns att köpa på bland annat Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln och hos de flesta bokhandlare.

Finns där poddar finns

Vill du veta mer om Carolines största insikter om att gå från man till kvinna, om hur hennes barn mottog transitionen, tips, råd och mycket mer? Lyssna då på veckans avsnitt av Med målet i sikte.

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »