i Magasinet, Med målet i sikte

Avsnitt 37 av Med målet i sikte: Så påverkar dina matvanor dig – vad kan du själv göra för att må bra?

Dietisten Anna Hamilton är veckans gäst i Med målet i sikte. I sin yrkesroll har hon maten som sitt främsta verktyg. I avsnittet får vi lära oss på vilket sätt maten påverkar oss. Varför kan exempelvis din smärta i axeln bero på magont? Det och mycket mer får du ta del av i veckans avsnitt av Med målet i sikte!

Anna Hamilton arbetar som dietist och delar i avsnittet med sig av sina bästa råd om vad vi bör stoppa i oss för att må riktigt bra. Det sägs ju att om magen mår bra, mår resten även kroppen bra.

Men hur tar vi hand om magen på bästa sätt och hur påverkar vi vårt mående genom en bättre kosthållning?

– Om du idag vill förändra ditt mående med kosten är just viljan att göra det din bästa utgångspunkt. Det vill säga att det kommer inifrån och inte från någon annan. Men det är svårt att ge ett enhetligt svar då vissa äter för lite fullkorn, andra för lite grönsaker och andra för lite fisk. Men att börja med att skriva ner vad man äter är en bra början. Då ser man sitt eget mönster. Man måste kartlägga nuläget för att se vart man är på väg, säger Anna.

Anna delar med sig av matnyttig information om hur vår kropp fungerar. Visste du exempelvis att vi har 1,5 kilo bakterier i tarmen, att vårt tankesätt kan vara en av våra värsta sockerbovar eller att kroppen mår riktigt bra av att äta färgglad mat?

Det är dock mycket i vår kropp som kan bidra till att vi inte mår som vi ska. Men vad är då vår största hälsobov och det som man ska undvika till största mån?

– Idag är ihållande stress en stor hälsobov. Många jobbar mycket och har stressiga dagar. Då är maten i sin tur ofta det första man slarvar med, vilket sedan förvärrar den allt mer stressade vardagen, säger Anna.

Finns där poddar finns

Är du intresserad av hur du kan påverka ditt mående genom enkla åtgärder? Missa då inte att lyssna på veckans avsnitt av Med målet i sikte!

Som vanligt hittar du podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp.

Translate »